Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΜΛΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ
Κανένας εργαζόμενος απολυμένος στα μεταλλεία Ολυμπιάδας

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους για το δικαίωμα στην εργασία οι 92 μεταλλωρύχοι που απασχολούνταν στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός» μέσω της εργολαβικής εταιρείας «Edilmac» και απολύθηκαν μετά την απόφαση των δύο εταιρειών να λύσουν τη μεταξύ τους σύμβαση.

Απαιτούν να μην απολυθεί κανείς από το έργο, να διασφαλιστούν άμεσα και συγκεκριμένα όλες οι θέσεις εργασίας και να απορροφηθούν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», η οποία και είναι η κύρια υπεύθυνη για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), σε επιστολή του προς τη ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων και τα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενημερώνει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και καλεί να στηρίξουν το αίτημα των απολυμένων με κάθε τρόπο, καθώς και να ενημερώσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις - μέλη τους.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας αποδέχθηκε το κάλεσμα του ΣΕΜΛΑ, δηλώνει στήριξη στον αγώνα των απολυμένων και καλεί «τα σωματεία του κλάδου μας, όλο το εργατικό κίνημα, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα». Επίσης, καλεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση υπέρ των εργαζομένων και να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ αναφέρει ότι η «Ελληνικός Χρυσός» «αναθέτει εργολαβικά σε διάφορες εταιρείες την εξόρυξη, όπως με την πολυεθνική "Εdilmac", η οποία εν μία νυκτί έσπασε τη σύμβαση με την αναθέτουσα εταιρεία και πετάει στον δρόμο 92 εργαζόμενους στην ανεργία.

Ο τρόπος που "συνεργάζονται" οι εταιρείες μεταξύ τους, με ευθύνη του επίσημου κράτους, με βάση τη νομολογία και τις συμφωνίες που γίνονται για να λειτουργήσουν, δημιουργεί καταστάσεις ανεξέλεγκτης εργασιακής ζούγκλας. Ετσι καταλήγουν να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, που εργάζονται σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, βγάζοντας όλη τη σκληρή δουλειά στα μεταλλεία και με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, με το να μένουν στην ανεργία.

Αντί για 3.000 και πλέον νέες θέσεις εργασίας που έταζαν, τώρα οι εργαζόμενοι βιώνουν νέες απολύσεις, που απ' ό,τι φαίνεται δεν θα είναι οι μόνες. Ταυτόχρονα οι χρηματοδοτήσεις "πάνε κι έρχονται" (680 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση), αλλά από την άλλη απολύουν μεταλλωρύχους για να μειώσουν το εργατικό κόστος.

Απαιτούμε να μην απολυθεί κανείς από το έργο, να διασφαλιστούν άμεσα και συγκεκριμένα όλες οι θέσεις εργασίας και να απορροφηθούν στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ"».

Μαζικές απολύσεις και στην «Alumil»

Για μαζικές απολύσεις και στο εργοστάσιο της «Alumil» στο Κιλκίς κάνει λόγο το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση προχώρησε σε τουλάχιστον 20 απολύσεις εργαζομένων, ενώ προανήγγειλε και νέες, με το Συνδικάτο να απαιτεί ανάκληση των απολύσεων και να καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μην απολυθεί κανένας.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η εταιρεία τα τελευταία 2,5 χρόνια εμφάνισε λειτουργικά κέρδη πάνω από 120 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το πρώτο μισό του 2022 έφτασαν τα 40 εκατ. Από την άλλη εμείς οι εργαζόμενοι, που τα παράγουμε όλα αυτά, δεν είδαμε την παραμικρή αύξηση, πέρα από τα ψίχουλα που η εταιρεία αναγκάστηκε να δώσει λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού!

Αυτό που φρόντισε η εταιρεία αυτά τα 2,5 χρόνια είναι να μας επιβάλει την εργασία τα Σάββατα και τις Κυριακές, να μας αφήσει στο έλεος του κορονοϊού, ενώ τα εργατικά "ατυχήματα" έγιναν "καθημερινότητα", μια που η υγεία και η ασφάλειά μας λογίζονται από την εταιρεία ως "κόστος". Αποδεικνύεται ότι ούτε με την αναμονή ούτε με το να "βάζουμε πλάτη" πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Οταν έχει δουλειά, μας περιμένουν η εντατικοποίηση, τα 4βάρδια και τα εργατικά "ατυχήματα", ενώ μόλις πέσει η δουλειά, μας περιμένει η ανεργία, τη στιγμή που όλα τα βασικά προϊόντα, τα καύσιμα και το ρεύμα έχουν εκτοξευθεί. Και, σε κάθε περίπτωση, οι μισθοί που δεν φτάνουν ούτε για τις βασικές μας ανάγκες».

Το Συνδικάτο καλεί σε αγώνα απαιτώντας: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να μη γίνει καμία άλλη απόλυση. Αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ