Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Σε σοβαρό κίνδυνο οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Διαμαρτυρία σήμερα στο Παίδων «Αγία Σοφία» για τις ελλείψεις αίματος

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τις σοβαρές ελλείψεις αίματος σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, καλεί σήμερα Παρασκευή στις 11.30 π.μ., στην είσοδο της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

«Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χρήζουμε ανθρωπιστικής βοήθειας», τονίζει ο Σύλλογος, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που από την πρώτη στιγμή καταγγέλλει ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με ευθύνη της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικογένειες με παιδιά με μεσογειακή αναιμία, που προσέρχονται στην αντίστοιχη μονάδα του Παίδων «Αγία Σοφία» για να μεταγγιστούν τη μέρα που έχουν ραντεβού, ενημερώνονται από τους υπεύθυνους ότι δεν υπάρχει αίμα για τη μετάγγισή τους. Αυτήν την απάντηση παίρνουν ακόμα και οι χρόνιοι πάσχοντες, που αιμοδότες έχουν δώσει για λογαριασμό τους αίμα στις διάφορες αιμοδοσίες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

«Υπομεταγγιζόμαστε. Αναβάλλουν τις μεταγγίσεις μας. Εκβιαζόμαστε από την αιμοδοσία για την εξεύρεση αιμοδοτών για τη λήψη μίας μονάδας αίματος!» είναι η κραυγή αγωνίας του Συλλόγου, αφού όπως αναδεικνύει «η μετάγγισή μας δεν αποτελεί πλέον υπόθεση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά ατομική ευθύνη, και παράλληλα στήριξης των αιμοδοτικών αναγκών του νοσοκομείου, αφού στην πλειονότητά τους οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, παρά το γεγονός ότι φέρνουν αιμοδότες, εντούτοις στην καλύτερη περίπτωση υπομεταγγίζονται, λαμβάνοντας μία μονάδα αίματος, ή αναβάλλονται οι μεταγγίσεις τους».

Αναδεικνύει ακόμα ότι το υπουργείο Υγείας με τις ενέργειές του αποδυναμώνει τα τμήματα αιμοδοσίας από προσωπικό, δεν προχωρά στην κεντρική διαχείριση του αίματος, αρνείται να αυξήσει τις εισαγωγές από Ελβετία στα προηγούμενα επίπεδα κ.ο.κ.

Αύριο η σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

«Ο αγώνας των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου, είναι ένας αγώνας ζωής, περισσότερο αναγκαίος από ποτέ τώρα που δρομολογούνται το "νέο ΕΣΥ" και το Εθνικό Σχέδιο Αναπηρίας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, με την κρίση, την ακρίβεια, την πανδημία που επιμένει κι ας την έχουν εξαφανίσει κάποιοι ταχυδακτυλουργοί», τονίζει η ΣΕΑΑΝ και καλεί στη σύσκεψη για τα προβλήματα των χρονίως πασχόντων που διοργανώνει μαζί με την Επιτροπή Γονέων παιδιών με διαβήτη και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, αύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στην πλατεία πίσω από τη Μητρόπολη.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση του Τμήματος Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Λευκάδας, όπου ο Σύλλογος Εργαζομένων προειδοποιεί με έγγραφό του προς τους αρμόδιους φορείς για τους κινδύνους για αναστολή το επόμενο διάστημα. Σημειώνει ότι «οι δύο από τους πέντε νοσηλευτές έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και τον επόμενο χρόνο θα συνταξιοδοτηθούν. Αν (σ.σ. το Τμήμα Αιμοδοσίας) δεν αναπληρωθεί άμεσα με εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, δεν θα μπορεί να λειτουργεί κανονικά, κάτι που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ή πρόκειται να χειρουργηθούν και έχουν ανάγκη από αίμα, αλλά και στους αιμοδότες, που πλέον δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ