Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε «διαδηλωτοδικείο» σέρνεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ!

Κλήση σε δίκη επειδή δεν «συμμορφώθηκε» με τις υποδείξεις περιορισμού των διαδηλώσεων

Τα «εγκλήματα» που τέλεσε η κατηγορούμενη με τη διαδήλωση των υγειονομικών καταγράφονται στην κλήση
Τα «εγκλήματα» που τέλεσε η κατηγορούμενη με τη διαδήλωση των υγειονομικών καταγράφονται στην κλήση
Ως κατηγορούμενη σε δίκη για παραβίαση του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων καλείται η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Αφροδίτη Ρέτζιου, με κλητήριο θέσπισμα που της κοινοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, η Αφρ. Ρέτζιου κατηγορείται ότι στη συγκέντρωση υγειονομικών μπροστά από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020 αρνήθηκε «να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις» των αστυνομικών «όταν της υπεβλήθη σύσταση να μην καταλάβουν οι διαδηλωτές το οδόστρωμα».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον αντιδραστικό και αυταρχικό νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η κινητοποίηση εκείνη στο υπουργείο Υγείας είχε πραγματοποιηθεί με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής του λαού, και η δίκη είναι άλλη μια απόδειξη των λόγων που η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τον κατασταλτικό αυτό νόμο.

Στο στόχαστρο βρίσκονται συνδικαλιστές, πρωτοπόροι εργαζόμενοι που δίνουν μάχη για το μεροκάματο, για την υγεία του λαού, με απώτερο σκοπό να σταλεί μήνυμα για «σιγή νεκροταφείου». Θυμίζουμε ότι όταν η κυβέρνηση ψήφιζε τον συγκεκριμένο νόμο, ισχυριζόταν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για ποινικοποίηση του δικαιώματος στη διαδήλωση, στον αντίποδα της πραγματικότητας, ενώ από τότε και με πρόσχημα την πανδημία οι εργαζόμενοι και τα σωματεία έπεσαν πάμπολλες φορές θύματα άγριας καταστολής.

ΚΚΕ: Να ακυρωθεί το αντιδραστικό νομοθέτημα

Σε ανακοίνωσή του για την παραπομπή της συνδικαλίστριας σε δίκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την παραπομπή σε δίκη, στις 28/11/2022, της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και στελέχους του ΚΚΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου, κατηγορούμενης για παραβίαση του νόμου Χρυσοχοΐδη, δηλαδή του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γιατί "αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα.


Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον αντιδραστικό και αυταρχικό αυτό νόμο, που αφορούσε την απαγόρευση και καταστολή κινητοποιήσεων των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο χρόνος που μεθοδεύεται μια τέτοια δίκη προφανώς δεν είναι τυχαίος. Επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα τρομοκράτησης και "συμμόρφωσης" των εργαζομένων και του λαού απέναντι σε μια πολιτική που τον ματώνει καθημερινά.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία και όλους τους μαζικούς λαϊκούς φορείς να καταδικάσουν τα νέα "διαδηλωτοδικεία" που στήνονται και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ακύρωση αυτού του αντιδραστικού νομοθετήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ