Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην ακρίβεια και τη φτώχεια

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε, μετά την έναρξη αιματηρών λαϊκών διαδηλώσεων την περασμένη Τετάρτη με αιτία την έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού που έχει κάνει απλησίαστα τρόφιμα, βασικά είδη και καύσιμα στην πρωτεύουσα Φριτάουν και στις πόλεις Μακένι και Μαγκμπουρούκα.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζούλιους Μάαντα Μπίο, που είναι στην εξουσία από το 2018, ήρε τη Δευτέρα κάποια από τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά την (επί του παρόντος...) εκτόνωση του κύματος διαδηλώσεων, στο περιθώριο των οποίων ξέσπασαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο από αστυνομικά πυρά πάνω από 20 ατόμων και τον τραυματισμό και τις συλλήψεις αρκετών δεκάδων διαδηλωτών.

Τα τελευταία αιματηρά γεγονότα στη Σιέρα Λεόνε προκάλεσαν αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Ο Μπαμπατούντε Αχόνσι, συντονιστής του ΟΗΕ στη χώρα, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και διάλογο». Η ΕΕ και η Βρετανία έκαναν έκκληση σε «όλα τα μέρη να απόσχουν από τη χρήση βίας και να παραμείνουν ήρεμα». Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao) «καταδίκασε σθεναρά τη βία που είχε αποτέλεσμα απώλειες ανθρώπινων ζωών», κάλεσε «στην τήρηση του νόμου» και «στην ταυτοποίηση των δραστών ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η Σιέρα Λεόνε είναι πρώην βρετανική αποικία με 7,5 εκατ. κατοίκους, που τη δεκαετία 1991-2002 βίωσε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που πυροδότησαν οι ανταγωνισμοί μεταξύ πολυεθνικών εταιρειών εκμετάλλευσης των διαμαντιών και άλλου μεγάλου μέρους του ορυκτού πλούτου της χώρας. Νέα δοκιμασία πέρασε η μικρή δυτικοαφρικανική χώρα και στα μέσα της περασμένης δεκαετίας (2014-2016), όταν χτυπήθηκε από επιδημία του αιμορραγικού ιού Εμπολα και το 2020-21 με την πανδημία του κορονοϊού και φέτος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που αύξησε περαιτέρω τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Η μεγάλη άνοδος των τιμών προϊόντων τόσο βασικών όσο το ρύζι, το μαγειρικό λάδι και τα καύσιμα, είναι ακόμα πιο σκληρή για όσους ζουν με εισόδημα μικρότερο από 1,9 δολάριο τη μέρα, όπως το 43% των πολιτών της Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος Μπίο λάνσαρε την 1η Ιούλη νέα κέρματα και χαρτονομίσματα στη χώρα της δυτικής Αφρικής, με τρία λιγότερα μηδενικά από τα προηγούμενα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ