Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη

Από τη μεγάλη καταστροφή στη Γαλλία
Από τη μεγάλη καταστροφή στη Γαλλία
Μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε εδώ και μέρες σε Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία, έχοντας κάνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Οι κυβερνήσεις, όπως και στη χώρα μας, τις αποδίδουν βολικά στην κλιματική αλλαγή, όμως και εκεί αποδεικνύεται ότι η έλλειψη μέτρων πολιτικής προστασίας με πυρήνα την πρόληψη και η εμπορευματοποίηση της γης είναι οι βασικές αιτίες.

Η πολυήμερη πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα στην Πορτογαλία, η οποία είχε τεθεί υπό έλεγχο την Παρασκευή, αναζωπυρώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία της χώρας, ενώ πολλά χωριά της περιοχής έχουν εκκενωθεί προληπτικά.

Από την πυρκαγιά στη Σέρα ντα Εστρέλα, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί φέτος το καλοκαίρι στην Πορτογαλία, έχουν καεί 150.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, ακόμα προκαταρκτικά στοιχεία των πορτογαλικών αρχών. Η πυρκαγιά αυτή, που ξέσπασε στις 6 Αυγούστου στα περίχωρα της Κοβίλχα στην κεντρική Πορτογαλία, έχει καταστρέψει μοναδικά δάση αυτού του παγκόσμιου γεωπάρκου, αναγνωρισμένου από την UNESCO, στην καρδιά του ορεινού όγκου της Σέρα ντα Εστρέλα.

Καθώς η διοίκηση της Πολιτικής Προστασίας δέχεται αλλεπάλληλες επικρίσεις για τη διαχείριση των επιχειρήσεων, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες που βαραίνουν και τις δικές του κυβερνήσεις, δηλώνοντας πως θα ήθελε να μάθει «τι έπρεπε να γίνει ώστε η φωτιά να μη λάβει τέτοιες διαστάσεις».

Ο Πορτογάλος υπουργός Εσωτερικών, Ζ. Λ. Καρνέιρο, δεσμεύτηκε να διεξαχθεί έρευνα για «τα δομικά αίτια» και «τη μέθοδο αντιμετώπισης» των πυρκαγιών «μόλις κατασβεστεί η πυρκαγιά της Σέρα ντα Εστρέλα».

Από την αρχή της χρονιάς σχεδόν 780.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Πορτογαλία, ο βαρύτερος απολογισμός μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2017, που άφησαν πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Προστασία της Φύσης και των Δασών.

Στις φλόγες έχει τυλιχτεί από την προηγούμενη βδομάδα και η Γαλλία, όπου κατέφτασαν εκατοντάδες πυροσβέστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να συνδράμουν στην κατάσβεση τεράστιας πυρκαγιάς στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως στο Λαντιρά, όπου ήδη είχαν απανθρακωθεί 140.000 στρέμματα μέσα στον Ιούλη.

Πυρκαγιές μαίνονταν στη Ζιρόντ (νοτιοδυτικά), οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο μετά από βροχή, στη Ζιρά (ανατολικά), στην Ντρομ, στην Αβερόν και στη Λοζέρ (νοτιοανατολικά), χωρίς να λογαριάζονται οι αναρίθμητες μικρότερες εστίες από τον βορρά έως τον νότο.

Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στη Γαλλία σύμφωνα με την κυβέρνηση, ή 500.000 σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα από δορυφόρους, έκταση πολλαπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Μεγάλες φωτιές υπάρχουν και σε περιοχές της ανατολικής Ισπανίας, οι οποίες, μετά από καύσωνες και παρατεταμένη ξηρασία, αντιμετωπίζουν και λειψυδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ