Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκτός κινδύνου ο Ρούσντι μετά τη δολοφονική επίθεση

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του 75χρονου Βρετανού συγγραφέα ινδικής καταγωγής Σαλμάν Ρούσντι, μετά την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε εναντίον του σε δημόσια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Παρασκευής ο 24χρονος Χάντι Ματάρ, λιβανικής καταγωγής.

Ο Ρούσντι βγήκε από τον αναπνευστήρα και κατάφερε να μιλήσει με τους οικείους του το Σάββατο. Φέρει ωστόσο σοβαρό τραύμα στο ένα μάτι, στο ένα χέρι και στο ήπαρ.

Η επίθεση καταδικάστηκε από ξένους αξιωματούχους, συγγραφείς και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, με εξαίρεση τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καανί, ο οποίος επέρριψε την ηθική αυτουργία της επίθεσης στον ίδιο τον συγγραφέα και στους υποστηρικτές του, λέγοντας πως η ελευθερία του λόγου δεν δικαιολογεί τις «ύβρεις» του Ρούσντι στα γραπτά του κατά της θρησκείας. «Ο Σαλμάν Ρούσντι εξέθεσε τον εαυτό του στην οργή του λαού εξυβρίζοντας τα όσια και τα ιερά του Ισλάμ και παραβιάζοντας τις κόκκινες γραμμές 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων», δήλωσε ο Καανί και πρόσθεσε: «Στην επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, δεν θεωρούμε άξιο μομφής και καταδίκης οποιονδήποτε άλλον από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του... Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατηγορεί το Ιράν γι' αυτό».

Ο Ρούσντι έγινε διάσημος το 1988 με την κυκλοφορία του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι», που θεωρήθηκε υβριστικό και βλάσφημο για το Ισλάμ. Το 1989 ο τότε ανώτατος Σιίτης ιερωμένος του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, είχε εκδώσει «φετφά» σε βάρος του, καλώντας τους απανταχού μουσουλμάνους να τον δολοφονήσουν. Εκκρεμούσαν σε βάρος του συγγραφέα και επικήρυξη ύψους 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του 24χρονου Σιίτη δράστη, από το Φέρφαξ του Νιου Τζέρσεϊ με καταγωγή από το Γιαρούν του νοτίου Λιβάνου. Η οικογένειά του δήλωσε ότι το 2018, μετά από ένα ταξίδι στον Λίβανο, έγινε «περίεργος» και «εσωστρεφής». Σε βάρος του 24χρονου απαγγέλθηκε κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε δεύτερο βαθμό και για επίθεση. Ο ίδιος, όταν παρουσιάστηκε στον δικαστή, προχτές, δήλωσε «αθώος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ