Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επιθέσεις και φονικές επιδρομές

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας διατηρούν στις πιο τουριστικές περιοχές της Ιερουσαλήμ οι ισραηλινές κατοχικές αρχές μετά την ένοπλη επίθεση ενός 26χρονου Παλαιστίνιου σε βάρος τουριστών και επιβατών που επιβιβάζονταν σε στάση λεωφορείου κοντά στον Τάφο του Δαυίδ το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό οκτώ ατόμων, οι δύο σοβαρά.

Η επίθεση έγινε με πυροβόλο όπλο από τον 26χρονο Παλαιστίνιο Αμίρ Σιντάουι, ο οποίος είχε στήσει ενέδρα σε στάση λεωφορείου. Οταν έφθασε το λεωφορείο άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά. Μεταξύ των τραυματιών είναι μία 35χρονη έγκυος που υποβλήθηκε άμεσα σε καισαρική τομή γιατί κινδύνευε η ζωή της και τέσσερις Αμερικανοεβραίοι, μέλη της ίδιας οικογένειας, που έκαναν τουρισμό στην Ιερουσαλήμ έχοντας φτάσει λίγες μέρες πριν από τη Νέα Υόρκη.

Μετά από πολύωρο ανθρωποκυνηγητό ο 26χρονος δράστης παραδόθηκε στις αρχές μόνος του φτάνοντας σε αστυνομικό τμήμα με ταξί.

Η Χαμάς επικρότησε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «φυσική αντίσταση» στα «καθημερινά εγκλήματα που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης αλλά και ιεροί τόποι Χριστιανών και Μουσουλμάνων».

Εν ψυχρώ φόνος 21χρονου στη Δυτική Οχθη

Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν θανάσιμα έναν νεαρό Παλαιστίνιο με τη δικαιολογία ότι επιχείρησε να μαχαιρώσει αστυνομικούς στη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Οι ισραηλινές δυνάμεις ερευνούσαν για όπλα σε ένα σπίτι στην πόλη Καφρ Ακαμπ όταν ο Μουχάμαντ Σάχαμ υποτίθεται πως τους επιτέθηκε με ένα μαχαίρι μέσα στο σπίτι του. Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως οι αστυνομικοί απάντησαν πυροβολώντας τον Σάχαμ.

Ωστόσο τον ισχυρισμό των κατοχικών αρχών διέψευσαν αυτόπτες μάρτυρες και ο πατέρας του υπόπτου, Ιμπραήμ, που δήλωσε πως ο γιος του ήταν άοπλος και κατήγγειλε την ενέργεια των Ισραηλινών ως δολοφονία. Είπε πως οι Ισραηλινοί αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι και «αμέσως άρχισαν να πυροβολούν και πυροβόλησαν τον γιο μου στο κεφάλι».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απαίτησαν τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ένας 20χρονος Ισραηλινός φαντάρος ο Νάταν Φιτούσι, που είχε έρθει στο Ισραήλ λίγα χρόνια πριν από τη Γαλλία, σκοτώθηκε από φίλια πυρά στην κατεχόμενη παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ.

Ο Αϊζενκοτ κατεβαίνει στις εκλογές

Δυόμισι μήνες προτού διεξαχθούν οι νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη στο Ισραήλ, ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ Γκαντί Αϊζενκοτ ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει στην πολιτική σκηνή. Ο 62χρονος θα ενταχθεί στον συνασπισμό στον οποίο ανήκουν ο Μπένι Γκαντς και ο Γκιντόν Σάαρ, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους τον Ιούλη, ενόψει των εκλογών. Το νέο, κεντροδεξιό σχήμα ονομάζεται Χαμασανέ Χαμαλαχτί, που θα μπορούσε να αποδοθεί ελεύθερα «Η παράταξη του κράτους».

Ο Γκαντς είναι το τρέχον διάστημα υπουργός Αμυνας και ηγέτης της συμμαχίας «Μπλε και Λευκό». Ο Σάαρ, υπουργός Δικαιοσύνης, ανήκε άλλοτε στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Και οι δύο είναι σήμερα ενταγμένοι στον συνασπισμό που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι, αντικαθιστώντας τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο συνασπισμός υπό τους Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ κατέρρευσε τον Ιούνη και λίγο μετά ο Λαπίντ του Κόμματος για το Μέλλον ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις «δεν είναι κοντά μια συμφωνία»(2024-03-13 00:00:00.0)
Ισοπεδώνει τη Γάζα και «θερίζει» αμάχους ο κατοχικός ισραηλινός στρατός(2023-10-12 00:00:00.0)
Νέες δολοφονίες και προκλήσεις εποίκων(2023-04-11 00:00:00.0)
Σήμερα η ψηφοφορία στην Κνέσετ για τη νέα κυβέρνηση(2022-12-29 00:00:00.0)
Επαφές και διεργασίες για «ανοικοδόμηση» ενώ παραμένει η κατοχή(2021-06-01 00:00:00.0)
Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές(2021-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ