Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προτροπές ΗΠΑ - Γερμανίας για «εποικοδομητικό διάλογο» και «συνομιλίες»

Εδαφος για νέο γύρο αντιλαϊκών παζαριών σε Αιγαίο, Κυπριακό και γενικά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στρώνουν και οι νέες προτροπές των Ευρωατλαντικών «συμμάχων». Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είχε επαφές σε Αθήνα και Αγκυρα, πριν τις οποίες έσπευσε να τονίσει ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης», αλλά και ότι «η συνοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική από ό,τι αυτή την περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία δεν σχεδιάζει μόνο την υποταγή της Ουκρανίας ως κυρίαρχης χώρας, αλλά προσπαθεί επίσης με κάθε μέσο να διχάσει τη Συμμαχία μας».

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας, ξεχωρίζοντας ειδικά τον ρόλο της Αθήνας «στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» αλλά και την Τουρκία, ως «απαραίτητο εταίρο», από την οποία είναι σημαντικό «να μην απομακρυνθούμε πολιτικά περισσότερο».

Είχαν προηγηθεί, μες στη βδομάδα, επισημάνσεις και της κυβέρνησης Μπάιντεν, με τον υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν, να σημειώνει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, «την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μειωθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Ολα αυτά ενώ η Αγκυρα δεν σταμάτησε ούτε τη βδομάδα που πέρασε τις προκλήσεις. Ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε απροσχημάτιστα ότι «υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της», για τα οποία «δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες». Ο δε διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε ότι «αν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις (σ.σ. για την «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών»), θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών". Υπάρχει επίσης επιστολή στον ΟΗΕ για αυτό το θέμα». Αλλά και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα για «επεκτατική πολιτική» επειδή επιμένει ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα.

Σημειωτέον ότι την Παρασκευή ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας αναμενόταν να βρεθεί στο Παρίσι. Σε συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, επρόκειτο να συζητήσει την «περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης», τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια, όπως και τη νέα «αρχιτεκτονική Ευρωπαϊκής Ασφάλειας». Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε επαφή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητώντας ανάμεσα σε άλλα και για το ενδιαφέρον της Αγκυρας να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T (κατ' άλλες πηγές και για την απόκτηση «Ραφάλ»), αποκτώντας μάλιστα πρόσβαση και στην τεχνογνωσία του συστήματος.

Την Παρασκευή ο Ελληνας πρωθυπουργός συνάντησε και ο ίδιος την Γερμανίδα ΥΠΕΞ, συζητώντας μαζί της θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Με φόντο την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και για την «απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», ο Κυρ. Μητσοτάκης εστίασε μεταξύ άλλων και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να καταστεί η Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τη μεταφορά Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ