Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 30 Ιούλη

1898 Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Οτο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντισοσιαλιστικούς νόμους αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε, ταυτόχρονα με μια σειρά από κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

1903 Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, το οποίο έβαλε τις βάσεις για το Κόμμα των Μπολσεβίκων, το Κόμμα της Επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου. Το 2ο Συνέδριο του ΣΔΕΚΡ ήταν και θα παραμείνει ιστορικό, γιατί εδραίωσε τον μπολσεβικισμό ως το συνεπές επαναστατικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα. Ηταν ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

1906 Εξεγείρονται οι στρατιώτες και οι ναύτες στην Κρονστάνδη και στο Σβεαμπόργκ (Ρωσία).

1920 Συγκροτείται στο Μπιελοστόκ η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή της Πολωνίας.

1929 Στις 30 και 31 Ιούλη διενεργούνται δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών και στελεχών ταξικών συνδικάτων. Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνει 2 συντάκτες, 10 τυπογράφους και τον διορθωτή της εφημερίδας.

1946 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη διοίκηση από τους νόμιμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης οι οποίοι εξελέγησαν στο 8ο Συνέδριο, περίπου έναν χρόνο νωρίτερα. Την επομένη, ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων.

1947 Ξεκινούν διήμερες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού στην Αλεξανδρούπολη. Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, στα Αμάραντα, στα Λάβαρα και τις Φέρες Θράκης.

1948 Το Πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

2007 Πεθαίνει ο Σουηδός σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν, βραβευμένος μεταξύ άλλων 3 φορές με Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Κυριακή 31 Ιούλη

1818 Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

1914 Δολοφονείται ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζ. Ζορές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε.

1920 Ξεκινά τις εργασίες του το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (31/7 - 1/8/1920).

1932 Στις γερμανικές εκλογές του 1932 το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ έρχεται για πρώτη φορά πρώτο συγκεντρώνοντας 37,23% (από 18,25% στις προηγούμενες εκλογές). Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με 21,58% (-2,55%) και οι Κομμουνιστές τρίτοι με 14,32% (+1,19%).

1940 Σε σύσκεψη των ηγετικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της ναζιστικής Γερμανίας αποφασίζεται η προετοιμασία του πολέμου κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1943 ΕΑΜίτες της Καλαμάτας ανοίγουν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοιράζουν τρόφιμα στον λαό.

1960 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας. Στις ελληνικές κοινότητες, το ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊωάννου) έλαβε 35%. Πρώτο ήρθε το Πατριωτικό Μέτωπο του Γλ. Κληρίδη με 56,1%.

1972 Στις φυλακές της Κέρκυρας 20 πολιτικοί κρατούμενοι κατεβαίνουν σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομόνωση στην οποία κρατούνταν.

1991 ΕΣΣΔ και ΗΠΑ υπογράφουν τη συμφωνία START 1 για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org