Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
Αμείλικτη η πραγματικότητα παρά τα σχέδια «ετοιμότητας»

Η πανδημία καλπάζει και οι μονάδες Υγείας παραμένουν «βραχυκυκλωμένες» από τις ελλείψεις και τις υποδομές - ρημαδιό

Το φίδι από την τρύπα καλούνται για πολλοστή φορά να βγάλουν οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μπροστά και στη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας τις τελευταίες βδομάδες. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρύψει τα αποτελέσματα των επιλογών της - πλήρως εναρμονισμένες με την πολιτική της ΕΕ και στην πανδημία - και να εξωραΐσει την επικινδυνότητα των νέων μεταλλάξεων ισχυριζόμενη ότι ο λαός δεν κινδυνεύει αλλά νοσεί ήπια, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Τα «πρωτόκολλα» άλλωστε πλέον έχουν προσαρμοστεί στην «συνύπαρξη» με τον κορονοϊό, αφήνοντας την πανδημία να σέρνεται ανεξέλγκτα στον πληθυσμό χωρίς μέτρα πρόληψης, χωρίς παρακολούθηση όσων έχουν νοσήσει για την πορεία αποκατάστασής τους. Ετσι, οι επαναλοιμώξεις πολλαπλασιάζονται, χιλιάδες ανθρώπινοι οργανισμοί επιβαρύνονται αδικαιολόγητα προσθέτοντας νοσηρότητα στον πληθυσμό που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας έχει μείνει ουσιαστικά ακάλυπτος από διαγνώσεις κλπ.

Μόνο τις τελευταίες δύο βδομάδες σχεδόν 500 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, έγιναν πάνω από 5.000 εισαγωγές ασθενών Covid στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ το σύνολο των νεκρών έχει ξεπεράσει πλέον τις 31.000.

Θυμίζουμε ότι αρχικά η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ψευδώς ότι «το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται», λίγες μέρες μετά αναγκάστηκε να ομολογήσει την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ενώ τώρα τελευταία θυμήθηκε τις άδειες που «χρωστάει» στους υγειονομικούς, μετά από 3 χρόνια. Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την αυξημένη συρροή κρουσμάτων κορονοϊού, το «κύμα» των άλλων ασθενειών που εδώ και δυόμισι χρόνια παρέμεναν εκτός συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, γίνονται και «σχέδια επί χάρτου», τάχα για την «ετοιμότητα των νοσοκομείων τον χειμώνα», μόνο που αυτά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, αντίθετα αδειάζουν από εργαζόμενους και λειτουργούν σε τεντωμένο σχοινί με επικίνδυνες συνέπειες για τους ίδιους και τους ασθενείς. Τα σχέδια «ετοιμότητας» βέβαια περιλαμβάνουν μια «συντεταγμένη» πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων Υγείας, εξασφαλίζοντάς τους όλο και μεγαλύτερη πελατεία, μέσα από νέα σχήματα «συνεργασίας» με τον κρατικό τομέα, με βέβαιο αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

Φρακάρουν τα νοσοκομεία, «πανδημία» ελλείψεων

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε όσα μεταφέρουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί. Οπως σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, έτσι και στο μεγαλύτερο της χώρας, στον «Ευαγγελισμό», οι κλινικές Covid είναι γεμάτες. Μετά από κάθε εφημερία μένουν περιστατικά για 16 και 20 ώρες στα Επείγοντα. Οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει ότι το νοσοκομείο αδυνατεί να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά, ενώ η διοίκηση απαντάει με ωμή παρέμβαση στο ιατρικό έργο και με «συστάσεις» για πρόωρα εξιτήρια, «λες και οι γιατροί θέλουμε να κρατάμε ασθενείς στα κρεβάτια», όπως μας λένε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, η ΜΕΘ Covid παραμένει κλειστή λόγω ανακαίνισης, με ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης και εντατικής φροντίδας να περιμένουν μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ στα Νοσοκομεία «Σωτηρία», «Αττικόν», «Φλέμινγκ». Οι αναμονές στα χειρουργεία έχουν χτυπήσει «κόκκινο», ενώ οι 8 χειρουργικές αίθουσες που έχουν εγκαινιαστεί εδώ και ...8 χρόνια δεν έχουν λειτουργήσει ούτε για μια μέρα λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής κι αυτού του νοσοκομείου. Πλέον ο «Ευαγγελισμός» δεν διαθέτει καν αγγειοχειρουργό και τα περιστατικά καλύπτονται με μετακινήσεις αγγειοχειρουργών από άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει τμήμα και κλινική χωρίς κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς, αφού δεν αντικαθίσταται καν οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις. Η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν επιτρέπει καν στους κατάκοπους εργαζόμενους να πάρουν καλοκαιρινές άδειες, με τα προγράμματα στα τμήματα να μη βγαίνουν κι όλα αυτά μετά από 3 χρόνια χωρίς άδεια και «μπροστά στον χειμώνα που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία», μας αναφέρουν μέσα στην απόγνωσή τους.

Κι ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την υγεία και τη ζωή του λαού, επαναλαμβάνει την απόφασή της να μην πάρει τα αυτονόητα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ετοιμάζει νέες μπίζνες με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μίσθωση κλινών και απευθύνει «συστάσεις» στις ευπαθείς ομάδες να αναλάβουν την ατομική ευθύνη τους. «Η συνύπαρξη με τον ιό», την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αντί για μέτρα πρόληψης, για τις ευπαθείς ομάδες αποτυπώνεται και στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου στις τελευταίες 4 εφημερίες καταγράφεται σημαντική αύξηση εισαγωγών ασθενών Covid, με τα κρεβάτια να κατακλύζονται κυρίως από ηλικιωμένους που διαβιούν σε γηροκομεία και άλλα ιδρύματα. Κλινικές μετατρέπονται και πάλι σε Covid, εκτός από τις 2 Παθολογικές προστέθηκε και η Νευροχειρουργική, ηλικιωμένοι μένουν στα φορεία των Επειγόντων πάνω από ένα 24ωρο επειδή οι κλινικές Covid είναι φρακαρισμένες. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα περιστατικά λοιπής νοσηρότητας, τα οποία είναι σταθερά αυξημένα. Στο τέλος κάθε εφημερίας υπάρχουν τουλάχιστον 10 ράντζα σε κάθε κλινική, με τους ασθενείς να είναι στους διαδρόμους καθ΄ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Το ανακάτεμα κλινών και προσωπικού, η μείωση της καραντίνας σε πέντε μέρες ακόμη και με θετικό τεστ, προκειμένου να μπαλωθούν όπως όπως τα κενά, εκτινάσσουν τη διασπορά κι εντός του νοσοκομείου, με το προσωπικό να έχει ξεπεράσει τις αντοχές του και να απειλείται με μειωμένη άδεια ή και χωρίς. «Κανείς μας δεν ξέρει πότε και για πόσο θα φύγει, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα», μας είπαν.

«Ασφαλή νοσοκομεία» με ...παραβάν για την αποτροπή της διάδοσης του ιού

Αντίστοιχα, και στο Νοσοκομείο «Μεταξά» η τραγική υποστελέχωση αφορά όλες τις υπηρεσίες, όλα τα τμήματα, όλες τις ειδικότητες που συνεχώς καλούνται να μετακινηθούν. Στον εργαστηριακό τομέα και ιδιαίτερα στην Αιμοδοσία λόγω της μείωσης του προσωπικού που έχει υποστεί εδώ και αρκετούς μήνες, πλέον έχει γίνει δύσκολη έως και αδύνατη η κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας. Το ήδη καταπονημένο προσωπικό δεν μπορεί καν να λάβει τις κανονικές άδειες για το καλοκαίρι, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος ιατρικού λάθους. Και σ' αυτήν την περίπτωση τα αποτελέσματα είναι ολέθρια και για τους ασθενείς, καθώς από την 1η Ιούλη έχει καταργηθεί το ωράριο αιμοληψιών του Σαββάτου, έχει σταματήσει η απογευματινή και νυχτερινή βάρδια των τεχνολόγων - παρασκευαστών σε μη ογκολογική εφημερία του νοσοκομείου και πλέον τα καθήκοντά τους εκπληρώνουν οι εφημερεύοντες γιατροί του Αιματολογικού Τμήματος. Δεν υπάρχει σε καθημερινή βάση φαρμακοποιός που να εφημερεύει για να καλύψει τις ανάγκες των κλινικών, αφού έχει απομείνει μόνο ένας μόνιμος στο νοσοκομείο. Ο χώρος της ΜΕΘ, που από τον Μάρτη του 2021 λειτουργεί με το άνοιγμα των επιπλέον 5 κρεβατιών της ΜΑΦ ως κλινών ΜΕΘ, χωρίς την πρόσληψη προσωπικού και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, λειτουργεί με συνολικά 10 κλίνες και στελεχώνεται από 25 νοσηλευτές αντί για 40, βάσει και των διεθνών προδιαγραφών.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αναμασά εδώ και τρία χρόνια την καραμέλα των 4.000 προσλήψεων νοσηλευτών, όταν λείπουν τουλάχιστον 20.000, και παρουσιάζει με διθυράμβους «την πρώτη πανελλήνια άσκηση ετοιμότητας σε φυσική καταστροφή στο πλαίσιο του SAFE HOSPITAL» που έγινε την Πέμπτη στο ΠαΓΝΗ και έχει εκπονηθεί από τον ΟΔΙΠΥ υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικό του «ασφαλούς νοσοκομείου» που προπαγανδίζεται, είναι το παραβάν που τοποθετήθηκε στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου για να «εμποδίσει» τη διασπορά μεταξύ Covid και παθολογικών περιστατικών που νοσηλεύονται στην ίδια κλινική και λαμβάνουν φροντίδα από το ίδιο προσωπικό, όπως επίσης και οι 4.000 άνθρωποι που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν (1.500 στο «Θριάσιο», πάνω από 15.000 στο ΚΑΤ κ.ά.). Πρόκειται για μια «άσκηση ετοιμότητας», η οποία μεταφέρει τις ευθύνες του κράτους στους ίδιους τους εργαζόμενους, καλώντας τους να κάνουν διπλοβάρδιες, να αφήσουν ακάλυπτα πόστα, να τα βγάλουν πέρα με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις και να «αξιολογηθούν» με κριτήριο τη μείωση του κόστους στο πλαίσιο ενός ιδιωτικοποιημένου «νέου ΕΣΥ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ