Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με «νέους στόχους» και ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση

Με «αναθεωρημένους» στόχους και ένταση των εχθροπραξιών στα νότια και τα ανατολικά και από τις δύο πλευρές, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την πίεσή τους στα ανατολικά, στην περιοχή του Ντονέτσκ, καταλαμβάνοντας μάλιστα πριν από λίγες μέρες τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις επικεντρώνονται σε χτυπήματα στη στρατηγική περιοχή της Χερσώνας, θέτοντας ως στόχο την ανακατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τα βαρέα ΝΑΤΟικά όπλα. Τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ΗIMARS, που έχουν λάβει από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση, χτυπώντας αποθήκες πυρομαχικών, εφοδιασμού και γέφυρες.

Νέα πακέτα και παραγγελίες όπλων από ΗΠΑ και Γερμανία

Στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ προς το Κίεβο, ύψους 270 εκατ. δολαρίων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 4 επιπλέον πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς HIMARS, που είναι προσαρμοσμένα σε ελαφριά τεθωρακισμένα οχήματα και εκτοξεύουν πυραύλους καθοδηγούμενους από GPS, με βεληνεκές 80 χλμ.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εν λόγω πακέτου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει για πρώτη φορά χρήση κονδυλίων του κρατικού προγράμματος «Πρωτοβουλία Στρατιωτικής Ενίσχυσης για την Ουκρανία» (USAI), διαθέτοντας 95 εκατ. δολάρια στη στρατιωτική βιομηχανία για να παρασχεθούν στο Κίεβο έως 580 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Phoenix Ghost».

Με αυτό το πακέτο η συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, απ' όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, ανέρχεται σε 8,2 δισ. δολάρια.

Αλλά και η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 100 σύγχρονων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων στην Ουκρανία και έχει χορηγηθεί άδεια στη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων «Krauss - Maffei Wegmann» (KMW) για τα συστήματα τύπου «Panzerhaubitze2000». Το κόστος για την αγορά τους θα ανέλθει σε 1,7 δισ. ευρώ. Η παραγωγή τους θα ξεκινήσει αμέσως, αλλά παραμένει ανοιχτό πότε θα αρχίσουν να παραδίδονται.

Επίσης, η Γερμανία παρέδωσε 3 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Mars II», άλλα 3 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 2000, που προέρχονται από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, καθώς και τα πρώτα 5 αντιαεροπορικά συστήματα «Gepards», μαζί με δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά. Συνολικά, η Ουκρανία θα λάβει 30 συστήματα «Gepard» από τη γερμανική βιομηχανία.

Κρεμλίνο: Απαραίτητη η «αποναζιστικοποίηση» όλης της Ουκρανίας

Από την πλευρά της, η Ρωσία εμφανίζεται να αναθεωρεί τους στόχους της εισβολής της στην Ουκρανία και απειλεί με «αποναζιστικοποίηση» όλης της χώρας.

Το Κρεμλίνο στήριξε τις δηλώσεις του φιλορώσου αυτονομιστή ηγέτη του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ότι «ήρθε η ώρα να απελευθερωθούν όλες οι πόλεις στην Ουκρανία που ιδρύθηκαν από Ρώσους: Κίεβο, Τσερνίχιφ, Πολτάβα, Οδησσός, Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Λουτσκ».

«Το Κρεμλίνο υποστηρίζει τη θέση ότι είναι γενικά απαραίτητο να απελευθερωθεί η Ουκρανία από διάφορες εκδηλώσεις νεοναζιστικού αισθήματος - αυτό είναι απαραίτητο», σχολίασε ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, και «είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα - στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης - για την προστασία των ανθρώπων στις δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», συμπλήρωσε.

Πριν από λίγες μέρες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, είχε θέσει ζήτημα αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία - «οπωσδήποτε θα βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να απαλλαγεί από το καθεστώς», είχε δηλώσει - ενώ απείλησε ότι θα τεθούν υπό κατοχή και άλλα εδάφη, πέραν του Ντονμπάς. Οπως είπε, από τον Μάρτη έχει αλλάξει η γεωγραφία της «ειδικής επιχείρησης» και πλέον περιλαμβάνει επίσης τις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, αλλά και μια σειρά από «άλλες περιοχές». Προειδοποίησε ότι αυτοί οι στόχοι θα επεκταθούν εάν η Δύση συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Στο μεταξύ, οι φιλορωσικές αρχές κατοχής σε Χερσώνα και Ζαπορίζια δηλώνουν πως σύντομα θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία των περιοχών αυτών που συνορεύουν με την Κριμαία.

Προγραμματίζεται τηλεφωνική συνομιλία Μπλίνκεν - Λαβρόφ

Οι ΗΠΑ «θα δράσουμε άμεσα για να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία ότι αυτές οι τακτικές δεν θα λειτουργήσουν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντας τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα «ψεύτικα», με στόχο να νομιμοποιήσουν την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί την απόκτηση ρωσικών διαβατηρίων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές, καθώς και τη συμμετοχή σε δημοψηφίσματα.

Ο Μπλίνκεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, μέσα στις επόμενες μέρες - την πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φλεβάρη. Ως βασικό αντικείμενο της συνομιλίας ο Μπλίνκεν παρουσίασε την πρόταση των ΗΠΑ για ανταλλαγή δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν και της μπασκετμπολίστριας Μπρ. Γκράινερ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτείνεται να ανταλλαγούν με τον Ρώσο έμπορο όπλων Β. Μπουτ.

Επίσης, αναμένεται να τεθεί από την αμερικανική πλευρά και το ζήτημα των δημοψηφισμάτων σε Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Ο Λαβρόφ έχει γεμάτο πρόγραμμα και θα συζητήσει με τον Μπλίνκεν «αν βρεθεί χρόνος», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. «Αυτήν τη στιγμή διαπραγματευόμαστε τον χρόνο για μια τέτοια επαφή. Θα γίνει όταν θα είμαι στο γραφείο μου», δήλωσε την Παρασκευή ο ίδιος ο Λαβρόφ από την Τασκένδη.

Τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά αναμένεται να αποπλεύσουν

Τα πρώτα φορτηγά πλοία με σιτηρά αναμενόταν να αποπλεύσουν ακόμη και την Παρασκευή από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα (Οδησσός, Τσερνομόρσκ, Πιβντένι), σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, καθώς έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο η διευθέτηση των λεπτομερειών σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν, μετά τη σχετική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και ΟΗΕ.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς, είπε την Παρασκευή ότι υπήρχαν ήδη φορτωμένα πλοία έτοιμα να αποπλεύσουν, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε επίσης πως «είμαστε έτοιμοι να εξαγάγουμε ουκρανικά σιτηρά. Αναμένουμε σήματα από τους συνεργάτες μας για να ξεκινήσουμε τις αποστολές».

Με τη συμφωνία η Ουκρανία δεσμεύτηκε να καθοδηγήσει τα πλοία μακριά από τα ύδατα που έχουν ναρκοθετηθεί, ενώ η Ρωσία υποσχέθηκε να μη βάλει στο στόχαστρό της τα πλοία και συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές. Το κοινό κέντρο συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη θα παρακολουθεί τα φορτία προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα πλοία δεν θα μεταφέρουν όπλα στην εμπόλεμη ζώνη. Με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι οι εξαγωγές από τα λιμάνια της Ουκρανίας θα φτάσουν σταδιακά στα επίπεδα των 5 εκατ. τόνων τον μήνα.

Η Τουρκία, που επιδιώκει ευρύτερη αναβάθμιση σε ιμπεριαλιστικά παζάρια μέσα από τον ρόλο της στην όλη διαδικασία, δηλώνει πως αν επιτύχει η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να δημιουργήσει μια «ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής κρίσης. «Τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στην επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

«Η επιτυχία της Τουρκίας καταγράφεται και στο όνομα του ΝΑΤΟ. Από την αρχή της κρίσης έχουμε επικεντρωθεί στην κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φ. Αλτούν, και «αναμένουμε από όλα τα κράτη, ειδικά τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να υποστηρίξουν τις διπλωματικές μας προσπάθειες».

Πάντως σε άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times» ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, κάλεσε τη Δύση να «απορρίψει τις ψεύτικες ειρηνευτικές προτάσεις της Ρωσίας» και ανέφερε ότι ορισμένοι δυτικοί εταίροι άρχισαν να προτείνουν στο Κίεβο την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα λόγω του επερχόμενου χειμώνα.

Αλληλοκατηγορίες για χτύπημα με δεκάδες νεκρούς Ουκρανούς αιχμαλώτους

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για πυραυλικό χτύπημα σε φυλακή στη Γιελένοβκα του Ντονέτσκ, όπου κρατούνταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, ανάμεσά τους και μαχητές του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έπληξε τη φυλακή με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 53 Ουκρανοί αιχμάλωτοι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. «Αυτή η σκανδαλώδης πρόκληση έχει σκοπό να τρομάξει τους Ουκρανούς στρατιώτες και να τους αποτρέψει από το να παραδοθούν», ανέφερε.

Ο φιλορώσος ηγέτης του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ισχυρίστηκε πως το Κίεβο εσκεμμένα χτύπησε τη φυλακή για να σκοτωθούν Ουκρανοί αιχμάλωτοι, ιδίως από το Τάγμα Αζόφ, «που άρχισαν να καταθέτουν».

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν πως για το χτύπημα ευθύνεται αποκλειστικά η Ρωσία, με στόχο να στήσει προβοκάτσια, και πως ο ουκρανικός στρατός δεν πραγματοποίησε χτυπήματα την Παρασκευή στην περιοχή Γιελένοβκα. Το Κίεβο κάνει λόγο για ένα ακόμη ρωσικό έγκλημα πολέμου και διέταξε εισαγγελική έρευνα.

Στο μεταξύ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολ. Ντανίλοφ, επανέλαβε τις απειλές ότι η Ουκρανία θα χτυπήσει τη μεγάλη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική επικράτεια, προκαλώντας την αντίδραση του αναπληρωτή προέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ο οποίος προανήγγειλε σφοδρά αντίποινα σε μια τέτοια περίπτωση.

Επιπλέον, νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Λιθουανίας για τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, Καλίνινγκραντ. Τον Ιούνη η λιθουανική κυβέρνηση είχε αναγγείλει πως θα απαγορεύει τον ανεφοδιασμό του θύλακα απαγορεύοντας ρωσικές εισαγωγές να διασχίζουν λιθουανικό έδαφος. Τελικά η απόφαση ανακλήθηκε μετά από παρέμβαση της ΕΕ. Ωστόσο την Παρασκευή η λιθουανική τράπεζα Siauliu, μέσω της οποίας γίνονται οι συναλλαγές για τη σιδηροδρομική διαμετακόμιση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

Η Μόσχα απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κάλεσε τη λιθουανική κυβέρνηση να επιλυθούν μέσω διαλόγου τα ζητήματα που αφορούν την πληρωμή για τη διέλευση μέσω Λιθουανίας στο Καλίνινγκραντ. Ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ρωσία θα λάβει αντίποινα.


E. M.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ