Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής γίνεται με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων

Eurokinissi

Τις τελευταίες μέρες η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κινείται σταθερά σε τιμές άνω του 20%. Οι γενικότερες εξελίξεις με τον περιορισμό της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν βάλει μπρος το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής και της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, η λιγνιτική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 50% την επόμενη διετία, κάτι που, όπως δήλωσε, αποτελεί προσωρινό μέτρο, το οποίο λαμβάνεται για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Το μέτρο αυτό προβλέπεται να επαναξιολογηθεί με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, η παραγωγή από λιγνίτη θα διπλασιαστεί με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων. Το σχέδιο που υποβλήθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προβλέπει αύξηση της παραγωγής της σε 6,5 τεραβατώρες ή ακόμη και σε 7 τεραβατώρες έως τον Απρίλη του 2023 υπό προϋποθέσεις.

Η ΔΕΗ αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική παράταση στη λειτουργία και της μονάδας «Αγιος Δημήτριος, 3 ή 4 για λόγους που συνδέονται με τα έργα τηλεθέρμανσης. Ο προγραμματισμός είναι οι μονάδες αυτές να κλείσουν στο τέλος του 2022, ωστόσο λόγω καθυστέρησης των έργων διασύνδεσης της Κοζάνης με τον ΑΗΣ Καρδιάς ενδέχεται η λειτουργία να παραταθεί έως τον Απρίλη του 2023.

Μέχρι σήμερα, η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, στην κατεύθυνση της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των ΑΗΣ «Αμύνταιο» 1 και 2, «Καρδιά» 3 και 4, ενώ για φέτος είναι προγραμματισμένο να κλείσουν οι ΑΗΣ Καρδιάς και η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης.

Ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, «η απόφαση για αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα δεν γίνεται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού. Κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στο φόντο όξυνσης των ανταγωνισμών διεθνώς και στη χώρα μας».

Επίσης, προσθέτει πως ο διακηρυγμένος στόχος για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο επιταχύνεται τώρα για να διασφαλίσει καλύτερους όρους στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας μέσα σε πολεμικές συνθήκες, δίνοντας τέλος στο αφήγημα ότι η «πράσινη μετάβαση» στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος. «Τον στόχο αυτό τον στήριξαν και τον στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά με την πολιτική που εφάρμοσαν και έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχουν περιέλθει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», επισημαίνει η ανακοίνωση και προσθέτει πως σε αυτόν τον δρόμο «ο λαός θα συνεχίσει να ακριβοπληρώνει το ρεύμα όσο παραμένουν οι μηχανισμοί όπως το εμπόριο ρύπων, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, συνεχίζουν οι κυρώσεις στη Ρωσία, δεν μπαίνει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, χρέωση χαρατσιού για ΑΠΕ κ.ά. Αυτό αποδεικνύουν και οι εξελίξεις με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που την "καταργούν" εισπράττοντάς την από την άλλη τσέπη.

Οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, οι εργολαβίες θα επεκταθούν και θα αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τους σημερινούς άθλιους μισθούς, τα κλεμμένα Δώρα κ.ά.

Αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων με τη διευρυμένη αξιοποίηση εργαζομένων με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, με την εντατικοποίηση με την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού».

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας καλεί τον λαό, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να συγκρουστεί με τη στρατηγική των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, με τις προτεραιότητες του αντιλαϊκού κράτους, με τις «αντοχές» της οικονομίας και να διεκδικήσει:

- Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία. Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε βενζίνη, φυσικό αέριο

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας ΑΗΣ και Ορυχείων.

- Να συνεχίσει τη λειτουργία του το Ορυχείο Αχλάδας.

- Υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ και τους υπόλοιπους παρόχους με αυξήσεις στους μισθούς.

- Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την αξιοποίηση του λιγνίτη. Περιβαλλοντική αναβάθμιση ΑΗΣ και ορυχείων.

- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

- Να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγκαταστάσεις οικισμών (Ποντοκώμη, Ακρινή κ.ά.).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org