Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Ξεκίνησαν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες με Σκόπια και Τίρανα

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την πορεία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης όλης της περιοχής, «σε μια περίοδο που η Ρωσία θρυμματίζει την ειρήνη»

Ντερ Λάιεν, Ράμα, Κοβάτσεφκσι στη χτεσινή συνάντηση

Copyright 2022 The Associated

Ντερ Λάιεν, Ράμα, Κοβάτσεφκσι στη χτεσινή συνάντηση
Την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ σηματοδότησε η χτεσινή, Διακυβερνητική Διάσκεψη που έγινε στις Βρυξέλλες, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Εντι Ράμα και Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι και της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν μίλησε για «μία ιστορική στιγμή» και για «επιτυχία» που ήρθε με «σκληρή δουλειά», αλλά και «υπομονή, όραμα και ηγετικές ικανότητες», ενώ απευθυνόμενη στους δύο ηγέτες είπε ότι «αποδείξατε πολλές φορές την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές αξίες ως φίλοι και αξιόπιστοι εταίροι. Θα κερδίσουμε όλοι, όταν μια μέρα σας υποδεχτούμε στην ΕΕ».

Η επικεφαλής της Κομισιόν είπε ότι μετά τη χτεσινή Διάσκεψη θα ξεκινήσουν επαφές με τις διαπραγματευτικές ομάδες από τις δύο χώρες και «θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ένταξη των δύο χωρών στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, στα περιθώρια που «ανοίγονται» για την ανάπτυξη της Frontex στις δύο χώρες, αλλά και τη νέα «ώθηση στις επενδύσεις», τη «στενότερη συνεργασία στην Ενέργεια και τις μεταφορές» που θα ιεραρχηθούν, επιβεβαιώνοντας ότι θα κλιμακωθούν σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί για την αναβάθμιση απέναντι σε αντίπαλα μονοπώλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς όλης της περιοχής.

Την εξέλιξη έσπευσε να χαιρετίσει με μήνυμά του και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που καλωσόρισε «τα σημαντικά βήματα που παίρνει η ΕΕ για να προχωρήσει η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωατλαντική κοινότητα», υποστηρίζοντας ότι «σε μια περίοδο που η Ρωσία έχει θρυμματίσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι σημαντικότερο από ποτέ να στηριχτεί το όραμα για μια Ευρώπη ολόκληρη, ελεύθερη και ειρηνική». Πρόσθεσε δε ότι «τα δημοκρατικά, ασφαλή και Δυτικά Βαλκάνια είναι ουσιώδες θέμα για αυτό το όραμα», αλλά και ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, καθώς αυτά τα κράτη εργάζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και τη διατήρηση του κράτους δικαίου», καταλήγοντας ότι οι επιλογές σε Τίρανα και Σκόπια «θα εμπνεύσουν όλους τους υποψήφιους για την ΕΕ να αυξήσουν την αφοσίωση για την ενίσχυση των δημοκρατιών τους».

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών, πάντως, κάθε άλλο παρά θα «καταλαγιάσει» τα παζάρια και τις αντιθέσεις που έως τώρα είχαν καθυστερήσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Για παράδειγμα, οι διαφωνίες Σόφιας - Σκοπίων κάθε άλλο παρά εξαφανίστηκαν, ενώ σίγουρα αλληλεπιδρούν οι ευρύτερες διεργασίες που δυναμώνουν, με δεδομένη και τη διαρκή προσπάθεια της Μόσχας να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη δική της γεωπολιτική επιρροή.

Είναι ενδεικτική η νέα υπενθύμιση που έσπευσε να κάνει η Σόφια, επαναλαμβάνοντας με επίσημη ανακοίνωση του βουλγάρικου ΥΠΕΞ ότι δεν αναγνωρίζει ως χωριστή τη «μακεδονική γλώσσα», παρά μόνο ως «γραπτή μορφή της επίσημης βουλγάρικης γλώσσας». Επίσης η αναθεώρηση του συντάγματος στη Βόρεια Μακεδονία - που χρειάζεται για να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα όπως περιμένει η Σόφια, σύμφωνα και με τη γαλλική πρόταση που έγινε δεκτή - είναι πολύ αμφίβολη, αφού η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία δεν συμφωνεί.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντ. Κοβάτσεφκσι, μίλησε για «νέα αρχή στην περιοχή» και εξέφρασε ευγνωμοσύνη «στους φίλους» της Βόρειας Μακεδονίας «για τη στήριξη, την εμπλοκή και τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση».

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, ευχαρίστησε ειδικά την επικεφαλής της Κομισιόν, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την πρώην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, για τη συμβολή τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό κόμμα (BSP), που δέχτηκε προχτές την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ, είπε ότι θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις με τους μέχρι πρότινος εταίρους του στην κυβέρνηση Πετκόφ, δηλαδή το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (ΡΡ), τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» αλλά και το «Υπάρχει τέτοιος λαός». Μεταξύ άλλων η επικεφαλής του κόμματος Κορνέλια Νίνοβα είπε ότι στην πρώτη συνάντηση που έγινε με αντιπροσωπεία του ΡΡ, οι άξονες συνεργασίας που συζητήθηκαν περιείχαν και μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία (που διαταράχθηκαν έντονα μετά την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διεύρυνση της ΕΕ αφορά «σαφείς γεωπολιτικές επενδύσεις»(2024-04-10 00:00:00.0)
Οι προσπάθειες επιτάχυνσης της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» φέρνουν γενική «αναμπουμπούλα»(2022-07-09 00:00:00.0)
Δηλώνει «100% στη σωστή πλευρά ΝΑΤΟ και ΕΕ»(2021-12-15 00:00:00.0)
Νέες αντιθέσεις για το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία(2021-07-23 00:00:00.0)
Περιμένει «οδικό χάρτη» από τα Σκόπια(2021-05-28 00:00:00.0)
Τις βασικές προτεραιότητες παρουσίασε η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν(2019-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ