Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν τα σχέδια εξόρυξης χρυσού σε Σάπες και Πέραμα

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε το ΚΚΕ για το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, απαιτώντας να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η δανειοδότηση της επένδυσης ακόμα και για ερευνητικές γεωτρήσεις.

Θυμίζουμε πως με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνεται η απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης που απέρριπτε την ΜΠΕ της εξόρυξης χρυσού στις Σάπες Ροδόπης.

«Η απόφαση αυτή δίνει "ανάσα ζωής" στις καταστροφικές επιδιώξεις εκμετάλλευσης του χρυσού της περιοχής, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εγκρίνει με την παραχώρηση έκτασης για ερευνητικές γεωτρήσεις», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Κόμματος, τονίζοντας πως «οι αγώνες, οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής για το εδώ και μια 20ετία σχεδιαζόμενο έγκλημα κατάφεραν τη σοβαρή καθυστέρηση αυτών των εξελίξεων σε Σάπες και Πέραμα. Με το ίδιο πείσμα όμως εμμένουν και οι μονοπωλιακοί όμιλοι - χρυσοθήρες, αφού τα κέρδη είναι τεράστια και η ουσιαστική στήριξη από την ΕΕ και διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις εξασφαλισμένη».

Επίσης, οι βουλευτές του Κόμματος σημειώνουν ότι η θυγατρική της «Eldorado Gold Inc.» «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» «παίρνει αέρα στα πανιά της» από τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» τέτοιου είδους επενδύσεις, το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις που υλοποιούν διαχρονικά τη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», αλλά και τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό που εγκρίθηκε το 2003 με κυβέρνηση ΝΔ και αναθεωρήθηκε το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως τονίζουν στη συνέχεια στο κείμενο της Ερώτησης, το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά απέναντι στην παραχώρηση του ορυκτού πλούτου και ιδιαίτερα του χρυσού σε μονοπωλιακούς ομίλους, «πολύ περισσότερο που μια τέτοια επένδυση εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς και άλλους κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή, δημιουργεί άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφει καλλιέργειες. (...)

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να γίνει σε όφελος του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ