Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη στην Ακροναυπλία

Τον βράχο της Ακροναυπλίας επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, όπου έγινε περιήγηση στον τόπο όπου φυλακίστηκαν δεκάδες κομμουνιστές τη δεκαετία του '30. Στον χώρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Αλέξανδρο Μπουγά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη λειτουργία της Ακροναυπλίας ως χώρου φυλάκισης κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών, στη στάση των μελών και στελεχών του ΚΚΕ που κρατήθηκαν εκεί, όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Αρης Βελουχιώτης, ο Χρήστος Μαλτέζος κ.ά. που κράτησαν αλύγιστη στάση επειδή είχαν πίστη στα ιδανικά του Κόμματος, γνώση της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, που τους έδινε αντοχή και ακλόνητη πίστη στον σκοπό τους.

Αναφέρθηκε στον τρόπο οργάνωσης της ζωής στη φυλακή από τους κομμουνιστές, στη λειτουργία των ομάδων συμβίωσης. Τέλος, έγινε αναφορά στα σύγχρονα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συλλογική μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, που είναι πολύτιμα ειδικά για τις νέες γενιές των κομμουνιστών, στις σημερινές συνθήκες ταξικής πάλης και όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Στη συνέχεια της εκδρομής οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την κοντινή παραλία του Καραθώνα, ενώ το απόγευμα παρακολούθησαν το meet up της ΚΝΕ στο «Green Theater».

1ο ΜΟΥΣΙΚΟ MEET-UP ΤΗΣ ΚΝΕ
Ξεχωριστές νότες και στίχοι «μάγεψαν» το κοινό

Εκρηκτική η Νατάσσα Μποφίλιου σε μια παράσταση γεμάτη ανατροπές

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, μάτια γεμάτα ενθουσιασμό και πάθος για τη μουσική, πολύ ταλέντο και μια βραδιά γεμάτη «μουσικές» ανατροπές συνθέτουν το 1ο μουσικό meet-up της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον πανέμορφο χώρο του Green Theater στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας, στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ο στόχος που έθεσε η ΚΝΕ να δώσει ξεχωριστό βήμα στη νέα και νεανική δημιουργία έγινε πραγματικότητα! Το κλίμα της βραδιάς ήταν πραγματικά μοναδικό. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από την Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του συνθήματος του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ - για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό - σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρέμβαση της ΚΝΕ στο μέτωπο του Πολιτισμού, στη σταθερή προσπάθεια να ανοίγει δρόμο στη νέα και νεανική δημιουργία μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητά της.

Η έναρξη του μουσικού προγράμματος έγινε με ορμή από τις «Κεραμιδόγατες», το συγκρότημα που άνοιξε τη σκηνή του Green Theater, για να δώσουν τη σκυτάλη στους «Before Twenty», ένα πραγματικά ξεχωριστό μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Σχολείο του Iλίου. Οι μουσικές ικανότητες του συγκροτήματος ξεπερνούσαν κατά πολύ τη νεαρή του ηλικία, κάτι που αμέσως έγινε αντιληπτό από το κοινό και τα υπόλοιπα συγκροτήματα, που τους χάρισαν το πιο θερμό τους χειροκρότημα. Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει το λαϊκό και το ρεμπέτικο ρεπερτόριο που καταφέρνει να γίνεται αγαπημένο είδος κάθε νέας γενιάς. Τους ήχους του έφεραν στη σκηνή οι «Φερειπείν», φοιτητικό μουσικό σχήμα. Στη συνέχεια νέοι δημιουργοί, ο Αλέξανδρος Γουργουλιός με το σχήμα του, όπως και ο Κωνσταντίνος Χατζηκυριάκος - Σβώκος με το σχήμα του παρουσίασαν τη δουλειά τους, από την οποία ξεχώρισε το νέο έργο μελοποιημένης ποίησης από τους ίδιους. Ο καινούριος τρόπος που ακούστηκε το νταούλι στην παρουσίαση του σχήματος του Κωνσταντίνου Χατζηκυριάκου - Σβώκου έδωσε πραγματικά παλμό και ζωντάνια. Το επόμενο σχήμα που ανέβηκε στη σκηνή ήταν οι «Εναυσμα», μία γνήσια συναυλιακή μπάντα από την Πετρούπολη, που μπορεί να ξεσηκώσει το κοινό. Στο τέλος του πρώτου μέρους της συναυλίας έπαιξαν οι «High Hills», ένα συγκρότημα που ξεχωρίζει για τον πρωτότυπο, ξένο στίχο του και μουσική που εύκολα θα μπορούσε κάποιος να συναντήσει σε κάποιο γνωστό stage του εξωτερικού.


Το δεύτερο μέρος της συναυλίας με την Νατάσσα Μποφίλιου, και τους συνεργάτες της, ξεκίνησε με μία ξεχωριστή αναφορά. Η Νατάσσα Μποφίλιου έκανε γνωστό ότι και η ίδια είχε συμμετάσχει, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα, σε μία συναυλία για νεανικά σχήματα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν ορμή στα όνειρα των νέων για να συνεχίσουν! Ξεχώρισε το ταλέντο όλων των μουσικών και συγκροτημάτων που έπαιξαν στη συναυλία δίνοντάς τους συγχαρητήρια.

Ακολούθησε μία εκρηκτική συναυλία γεμάτη πάθος και ανατροπές, που ξεσήκωσε το κοινό με τη γνωστή και αγαπημένη «Εποχή του Θερισμού», που κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές όλων, αλλά και κάποιες εκπλήξεις... Καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας η Νατάσσα Μποφίλιου «επικοινωνούσε» μοναδικά με όλες τις μπάντες που έπαιξαν πριν και κάθονταν γύρω από τη σκηνή, δίνοντας μάλιστα το μικρόφωνο στη μικρότερη συμμετέχουσα από το μαθητικό συγκρότημα «Before Twenty».

Το 1ο μουσικό meet-up της ΚΝΕ στο Green Theater ήταν μία πραγματικά «γεμάτη» εμπειρία. Η προσπάθεια της ΚΝΕ να φέρνει σε πέρας τέτοιους στόχους επιβεβαιώθηκε ξανά στα μεγάλα χαμόγελα όλων των νέων που συμμετείχαν!

Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Βήμα στη νέα και νεανική δημιουργία έδωσε η ΚΝΕ με το 1ο meet up στο «Green Theater»
  • Φοιτητές και εργαζόμενοι διοργανώνουν εκδήλωση στο Πάντειο για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου
  • Χωρίς εξασφαλισμένη σίτιση οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών στην Αθήνα
  • ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ: Τιμά τη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα
«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»
Αντιπολεμικό φεστιβάλ στη Δραπετσώνα

Μεγάλη ανταπόκριση είχε το παιδικό αντιπολεμικό φεστιβάλ που διοργάνωσε το «Κόκκινο Αερόστατο» με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον χώρο των Λιπασμάτων (στου Κράκαρη) της Δραπετσώνας, την Παρασκευή 15 Ιούλη.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε τα Λιπάσματα στέλνοντας το μήνυμα της Ειρήνης σε όλο τον Πειραιά. Μικρά και μεγάλα παιδιά γλέντησαν με τις μουσικές, χόρεψαν με τη ζούμπα, διασκέδασαν με το bubble show και τους ξυλοπόδαρους που έκαναν παρέλαση μέσα στον χώρο και έστειλαν το μήνυμα ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη.

Ολες οι δραστηριότητες που υπήρχαν στο χώρο, όπως ο πηλός, η γωνιά ζωγραφικής, η σκυταλοδρομία της Ειρήνης, το πινγκ πονγκ, το σκάκι, κατακλύστηκαν από μικρούς και μεγάλους.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το πείραμα της μόλυνσης και ακολούθησε συζήτηση για τη μόλυνση της θάλασσας, τις αιτίες και τη διέξοδο.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινηματογραφικό αφιέρωμα έως τα τέλη Ιούλη

Κινηματογραφικό αφιέρωμα έχει προγραμματίσει το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δραστηριότητας των καλοκαιρινών μηνών.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες με πλούσιο κοινωνικό περιεχόμενο. Προβολές έχουν προγραμματιστεί αύριο Πέμπτη, την Τρίτη 26 και την Πέμπτη 28 Ιούλη, στις 9 μ.μ.

Ο χώρος του Στεκιού Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ θα είναι ανοιχτός έως τα τέλη Ιούλη και θα μπορεί να αξιοποιηθεί το Στούντιο του χώρου για δωρεάν πρόβες μουσικών και συγκροτημάτων. Επίσης το Στέκι μπορεί να αξιοποιηθεί ως αναγνωστήριο και ως χώρος για συναντήσεις φοιτητών και μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό διατίθεται πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία ιστορικού, πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου, η οποία λειτουργεί και ως δανειστική.

Για επιπλέον πληροφορίες στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948354787, 6973241296.

Προβολές ταινιών στην Κέρκυρα

Η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ οργανώνει προβολές ταινιών και το φετινό καλοκαίρι για μικρούς και μεγάλους. Οπως και κάθε χρόνο, παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία, έτσι ώστε νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και μαθητές να έχουν δωρεάν πρόσβαση στον κινηματογράφο.

Θα προβληθούν ταινίες που αποτελούν μια όμορφη πρόταση για κάθε νέο και νέα του νησιού, ανάσα ψυχαγωγίας αλλά και μια ευκαιρία για προβληματισμό, μέσα από θέματα που μας απασχόλησαν τη χρονιά που πέρασε.

Οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε Πέμπτη, στις 9.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα των προβολών είναι το εξής:

21/7 στον Κήπο του Λαού. 28/7 μπροστά από το εργοστάσιο Δεσύλλα (Αλσος της Γαρίτσας). 4/8 στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου. 11/8 στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου. 18/8 στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να ενταχθούν τα πρότυπα - πειραματικά στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς μαθητών

Να ενταχθούν τώρα τα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία της Αττικής στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαιτεί εκ νέου η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καλώντας την Περιφέρεια να υλοποιήσει σχετική απόφαση της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΣ της Ομοσπονδίας από τις 23 Φλεβάρη 2022 διατύπωσε - σύμφωνα με την πάγια θέση για την απρόσκοπτη πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις - την αναγκαιότητα να ικανοποιηθεί το δικαίωμα των μαθητών των Πρότυπων - Πειραματικών Σχολείων στη δωρεάν μετακίνηση από και προς το σχολείο τους, ομοίως με τη μετακίνηση των μαθητών όλων των υπερτοπικών σχολείων, μέσα από το πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς της Περιφέρειας Αττικής με σχολικά λεωφορεία.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επανέρχεται στο ζήτημα και καλεί την «Περιφέρεια να υλοποιήσει την από 31/5 /2022 απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, με την οποία οι μαθητές των ΠΠΣ εντάχθηκαν στις διατάξεις της ΚΥΑ 50025/2018 (ΦΕΚ 4217/Β/26-9-2018) και δικαιούνται της επιμέλειας μετακίνησης από την οικεία περιφέρεια εκάστου σχολείου.

Το οργανωμένο Γονεϊκό Κίνημα έχει ως πάγια θέση τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών μέσω δημόσιου φορέα μεταφορών μαθητών, τόσο για τις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, όσο και για εκδρομές, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και άθλησης κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε την άμεση ένταξη των προτύπων και πειραματικών Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!», καταλήγει.

Απαράδεκτη η διακοπή της σίτισης σε συνθήκες ακρίβειας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους φοιτητές που μένουν στις τέσσερις εστίες της Αθήνας το καλοκαίρι

Χωρίς εξασφαλισμένη τη σίτισή τους για τους καλοκαιρινούς μήνες, στις τέσσερις φοιτητικές εστίες των ΑΕΙ της Αθήνας, παραμένουν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονται, κάνουν την πρακτική τους άσκηση, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή δεν επιθυμούν να επιστρέψουν την περίοδο αυτή στον τόπο καταγωγής τους. Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα εστιατόρια.

Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ έκλεισαν στις 14 Ιούλη και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, ενώ το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών πρόκειται να κλείσει στο τέλος του Ιούλη.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν μία τόσο βασική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας σε εργολαβίες, με τραγικά αποτελέσματα για τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες. Οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αφήνουν τους οικότροφους χωρίς σίτιση.

Οι φοιτητές των εστιών είναι παιδιά οικογενειών που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και έχουν πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Τη συγκεκριμένη περίοδο μάλιστα που τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να σπουδάσουν, η διακοπή της δωρεάν σίτισης για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαράδεκτη». Επισημαίνοντας τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης ζητούν μέτρα ώστε: Να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Να αναβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού που παραμένει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών, απαράδεκτη. Να σταματήσει η παράδοση λειτουργιών φοιτητικής μέριμνας, όπως της σίτισης, σε εργολάβους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτές. Να προχωρήσει η ανακαίνιση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των εστιών μέσα στο καλοκαίρι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ
Απαιτεί μόνιμους διορισμούς που να καλύπτουν όλα τα κενά

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Προτάσσοντας το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς που να καλύπτουν όλα τα κενά στα σχολεία, εκπαιδευτικοί δίνουν για άλλη μια φορά αγωνιστικό ραντεβού στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα, Τετάρτη, στις 13.00.

Την κινητοποίηση καλεί ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ), που στη σχετική διαμαρτυρία του εξηγεί:

«Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της κατανομής των θέσεων των διορισμών, έγινε γνωστό ότι οι θεατρολόγοι ΠΕ.91.01, κλάδος με πολύχρονη παρουσία και συνεισφορά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν στην ουσία αποκλειστεί. Είναι ο μοναδικός κλάδος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με μια μόλις οργανική θέση στην Ειδική Αγωγή και μηδενικούς διορισμούς στη Γενική. Αυτά αποφασίστηκαν, ενώ υπηρετούν πάνω από 800 αναπληρωτές θεατρολόγοι (εκ των οποίων 200 με περισσότερα από 10 έτη), δηλαδή το 80% των εκπαιδευτικών της Θεατρικής Αγωγής είναι αναπληρωτές!

Η αγανάκτηση και η αίσθηση της αδικίας είναι μεγάλες. Πρωτίστως οι μαθητές δεν θα διδάσκονται με σταθερότητα και ποιότητα ένα πολύτιμο μάθημα, του οποίου η αξία δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται από την πολιτεία. Ομως και σε επίπεδο εκπαιδευτικών, ο διορισμός είναι μία ελάχιστη εργασιακή ασφάλεια, εργαζομένων υψηλής κατάρτισης, με επιμονή και αγάπη στο αντικείμενό τους, παρά τις χαμηλές αμοιβές και τις αντίξοες συνθήκες, μετά από ομηρία χρόνων».

Στο πλευρό τους στέκονται και άλλοι φορείς εκπαιδευτικών, όπως οι Σύλλογοι «Γ. Σεφέρης» και «Ρόζα Ιμβριώτη» που στηρίζουν την κινητοποίηση που καλεί ο ΠΕΣΥΘ για μόνιμους διορισμούς με βάση τα πραγματικά κενά στα σχολεία και οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες και μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Είναι γνωστό ότι η Καλλιτεχνική Παιδεία παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και γι' αυτό πρέπει να είναι μόνιμοι οι συνάδελφοι και αυτών των κλάδων, ανάμεσά τους και οι θεατρολόγοι, ώστε να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά την ανάλογη παιδεία (...) Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπ. Παιδείας δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η Καλλιτεχνική Παιδεία, το έχουν ήδη δείξει άλλωστε με τις περικοπές ωρών στα μαθήματα αυτά, το δείχνουν και τώρα με τους μηδενικούς διορισμούς».

«Αλήθεια, πόσα χρόνια θα μείνει "αναπληρώτρια" η Θεατρική Αγωγή και γενικά η Καλλιτεχνική Παιδεία;», ρωτούν οι Σύλλογοι και απαιτούν μόνιμους διορισμούς με βάση τις ανάγκες.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα

Κατάθεση λουλουδιών στο σημείο της δολοφονίας αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ.

Με κατάθεση λουλουδιών αύριο, Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 11 π.μ., στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ τιμά τη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα, ανήμερα της συμπλήρωσης 57 χρόνων από τη δολοφονία του.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας ήταν φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Ο ίδιος προερχόταν από οικογένεια κομμουνιστών, πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ. Συνολικά 31 μέλη της οικογένειας Πέτρουλα δολοφονήθηκαν την επταετία 1943 - 1950.

Οπως αναφέρει η ΠΟ Σπουδάζουσας σε ανακοίνωσή της, «ο Σ. Πέτρουλας δολοφονήθηκε στις 21 Ιούλη του 1965 κατά τη διάρκεια μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, περίοδος η οποία έμεινε γνωστή ως "Ιουλιανά". Τότε μια μεγάλη συγκέντρωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, κύρια με φοιτητές και οικοδόμους, με συνθήματα όπως "Κάτω οι αυλόδουλοι", "Εξω οι Αμερικανοί", "1-1-4"... Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και έστριψαν στη Σταδίου, όπου στο ύψος της οδού Χρ. Λαδά βρήκαν τις "αύρες" των Σωμάτων Ασφαλείας, στημένα οδοφράγματα, καπνογόνα και την αστυνομία να χτυπάει αδίστακτα. Τραγικός απολογισμός, αμέτρητοι τραυματίες και ανάμεσά τους ένας νεκρός. Ο 23χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.

Η δολοφονία του νεαρού φοιτητή αλλά και η κηδεία του, η οποία μετατράπηκε σε παλλαϊκή συγκέντρωση, οδήγησαν σε μεγάλες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που κατήγγειλαν τη δολοφονία και υπερασπίζονταν τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σχεδόν καθημερινά, με τον λαό και τη νεολαία να διαδηλώνουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή.

Τιμάμε στην πράξη τον Σωτήρη Πέτρουλα και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς εκμετάλλευση. Παλεύουμε με την καθημερινή μας δράση για την ανασύνταξη του εργατικού και φοιτητικού κινήματος, το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.


Το νέο που έχουμε ανάγκη, βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, γι' αυτό δυναμώνουμε τον αγώνα μας για σπουδές, για τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φοιτητές και εργαζόμενοι τιμούν την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Εκδήλωση αύριο στις 8 μ.μ. στον κήπο του Παντείου από τον Φοιτητικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας

Συμπληρώνονται φέτος 42 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, της νεαρής φοιτήτριας, μέλους της ΚΝΕ, που χτυπήθηκε θανάσιμα μπροστά στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ την ώρα που μοίραζε ανακοινώσεις στους εργάτες. Αύριο, Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ., ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Γεωργία Τσαγκάρη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Παντείου, και η Ελένη Μενεγάκη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Ηταν 28 Ιούλη 1980, παραμονές κινητοποιήσεων ενάντια στην αντεργατική πολιτική και η Σωτηρία μαζί με άλλους συντρόφους, μέλη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ βρίσκονταν έξω από το κάτεργο της ΕΤΜΑ για να μοιράσουν προκηρύξεις και υλικό του ΚΚΕ για την απεργία, ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία. Η εντολή της εργοδοσίας εκείνη τη μέρα ήταν σαφής: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανέναν λόγο...». Βάζει τους εργάτες σε πούλμαν στο τέλος της βάρδιας για να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τον χώρο.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι άρχισαν να βγαίνουν από το εργοστάσιο οι πρώτοι εργάτες και, παρά τις απειλές, παίρνουν τις προκηρύξεις. Οι υπόλοιποι εργάτες της βάρδιας παραμένουν στον χώρο του εργοστασίου, κλεισμένοι μέσα σε πούλμαν, σε μια προσπάθεια της εργοδοσίας να τους φυγαδεύσει χωρίς να έρθουν σε επαφή με τους κομμουνιστές. Ομως, πολλοί από αυτούς ανοίγουν τα παράθυρα για να πάρουν προκηρύξεις και η Σωτηρία σπεύδει για να τους τις δώσει. Τότε είναι που ο οδηγός του πούλμαν αναπτύσσει ταχύτητα και παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της περνάει από πάνω της και τη χτυπάει θανάσιμα.

Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια η δολοφονία να παρουσιαστεί σαν «τροχαίο ατύχημα» από τον Τύπο της εποχής αλλά και το δικαστήριο που δεν έκανε δεκτές τις κατηγορίες. Εγινε όμως από την πρώτη στιγμή υπόθεση των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας που μετά τη δολοφονία έφτασαν στο εργοστάσιο, διαδηλώνοντας και αφήνοντας λουλούδια στον τόπο του εγκλήματος. Στις 10 το βράδυ ξεκίνησε η απεργία που προκήρυξαν το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών και η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΕΤΜΑ, μια απεργία επιτυχημένη παρά τις απειλές και την τρομοκρατία.

«Εμπνεόμαστε κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα»

Καλώντας στην αυριανή εκδήλωση, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τονίζει:

«Στις 28 Ιούλη συμπληρώνονται 42 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, φοιτήτριας της Παντείου, μέλους της ΚΝΕ, από την εργοδοσία της ΕΤΜΑ, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις έξω από το εργοστάσιο ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και την ακρίβεια. Εμπνεόμαστε από το παράδειγμά της, κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα. Σαράντα δύο χρόνια μετά, τα οράματα της Σωτηρίας, ο δρόμος που βάδισε, παραμένουν επίκαιρα, είναι οδηγός της πάλης μας!

Σήμερα,

  • που το κύμα της ακρίβειας σαρώνει, η ανεργία και η ετεροαπασχόληση μαστίζουν τους νέους και τις νέες, που χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας,
  • που η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, ψήφισε τον νόμο - πλαίσιο που καταστρατηγεί μορφωτικά δικαιώματα, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενισχύει την εμπορευματοποίηση και κατηγοριοποίηση των σπουδών, την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων,
  • που ενισχύονται ακόμα περισσότερο ο αυταρχισμός, η κρατική κι εργοδοτική βία, η επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και η υπονόμευση και συκοφάντηση των φοιτητικών συλλόγων

Τιμάμε την Σωτηρία δυναμώνοντας τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους, δίνοντας σάρκα και οστά στο σύνθημα "Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά"! Γιατί οι φοιτητές, σαν αυριανοί εργαζόμενοι, έχουν θέση στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα. Γιατί είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η μόρφωση και το μέλλον των παιδιών τους. Γιατί φοιτητές και εργάτες έχουμε κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους που ξεθεμελιώνουν τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Η Σωτηρία με τη θυσία της σφράγισε τους ακατάλυτους δεσμούς του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Τιμάμε την Σωτηρία με ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην πολιτική που, όπως τότε έτσι και σήμερα, χτίζει αμύθητα πλούτη και χλιδή για τους λίγους, πατώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολλών.

Τιμάμε την Σωτηρία δίνοντας τη μάχη καθημερινά για να γίνουμε περισσότεροι αυτοί που κατανοούν ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται μέσα από τη συλλογική, οργανωμένη πάλη, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων - ΕΕ που υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζουμε στα βήματα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η θυσία της Σωτηρίας δείχνει τον δρόμο της αντεπίθεσης, της οργάνωσης, της πάλης των φοιτητών για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ