Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παράλληλες κινήσεις για περισσότερα όπλα στο Κίεβο και ενίσχυση των οπλοστασίων ΗΠΑ - ΕΕ

Από προηγούμενη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τον συντονισμό της αποστολής όπλων στο Κίεβο

REUTERS

Από προηγούμενη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τον συντονισμό της αποστολής όπλων στο Κίεβο
Νέα συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα η «Ομάδα Επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας», το σχήμα που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον συντονισμό της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, καθώς το ευρωατλαντικό μπλοκ επιχειρεί να επιταχύνει την αποστολή ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, με έμφαση στα βαρέα όπλα και με στόχο την «αποκατάσταση ισορροπίας» στο πεδίο των μαχών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ΗΠΑ και ΕΕ «τρέχουν» σχεδιασμούς για την παραπέρα ενίσχυση του οπλοστασίου τους και των πολεμικών βιομηχανιών τους, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μακρόχρονη και οξυμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη και ευρύτερα.

Νέα συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για την αποστολή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών

Την αναγγελία για τη σημερινή συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» έκανε το αμερικανικό Πεντάγωνο, ανακοινώνοντας ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, συνομίλησε τη Δευτέρα για το θέμα με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολ. Ρέζνικοφ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ενώ στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί «αντάλλαξαν απόψεις για τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», ενώ ο Ρέζνικοφ «παρείχε ενημέρωση για την κατάσταση επί του πεδίου».

Επιχειρώντας να «διασκεδάσει» την πραγματικότητα των σημαντικών εδαφικών απωλειών σε ανατολική και νότια Ουκρανία, όπως και την αυξανόμενη πίεση από τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, στο προχτεσινό διάγγελμά του αναφέρθηκε στις παραλαβές δυτικών βαρέων όπλων, λέγοντας ότι τώρα η Ουκρανία «μπορεί να επιφέρει σημαντικές απώλειες» στις ρωσικές δυνάμεις και τον εφοδιασμό τους, καθιστώντας «όλο και δυσκολότερο για τον ρωσικό στρατό να κρατάει τις θέσεις του στα κατακτημένα εδάφη».

Ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Ζαλούζνι, ισχυρίστηκε ότι χάρη στην άφιξη βαρέων όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS «καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει ότι έχει πιστοποιήσει σχεδόν 20 χτυπήματα πολύ πίσω από τη γραμμή του μετώπου, στις ελεγχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Μικολάγεφ και της Χερσώνας.

Ανεξάρτητα από τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα που μπορεί να έχουν εκτιμήσεις περί «σταθεροποίησης» της κατάστασης στο πεδίο, την καταστροφή αυτών ακριβώς των ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων ιεραρχεί στρατιωτικά και η ρωσική πλευρά. Υπενθυμίζονται οι πρόσφατες χαρακτηριστικές εντολές του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σ. Σόιγκου, «να χρησιμοποιηθούν χειρουργικά χτυπήματα και να καταστραφούν τα μέσα μεγάλου βεληνεκούς του αντιπάλου σε πυραύλους και πυροβολικό».

Κινήσεις με το βλέμμα στη συνολικότερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Σε μια ακόμα σχετική παράμετρο, βέβαια, αναδεικνύονται και τα «όρια» της συνεχούς αποστολής τέτοιων βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής της στη γαλλογερμανική ταξιαρχία στο Mullheim, ανέφερε μεν ότι «η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται πάνω μας για τη συνέχιση της στήριξής μας στο μέλλον», ωστόσο επανέλαβε ότι η βοήθεια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν μπορεί να είναι απεριόριστη.

Αναφερόμενη στα γερμανικά οβιδοβόλα «Panzerhaubitzen 2000» που στέλνει το Βερολίνο στο Κίεβο, η Γερμανίδα υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με τη «Welt», ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε πολλά ακόμα από την Μπούντεσβερ (σ.σ. τον γερμανικό στρατό), θα το πω αυτό πολύ καθαρά και ο (Ουκρανός) συνάδελφός μου το γνωρίζει».

Το ευρωατλαντικό μπλοκ επιταχύνει έτσι κι αλλιώς σχέδια για την ενίσχυση των «αμυντικών βιομηχανιών» και των εξοπλισμών του, με το βλέμμα στη συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και η «Lockheed Martin» συμφώνησαν για την παραγωγή περίπου 375 μαχητικών F-35 μέσα σε μία τριετία. Η συμφωνία επιτεύχθηκε, ενώ αναμένεται αύξηση της τιμής μονάδας, για την πιο κοινή έκδοση του αναφερόμενου μαχητικού, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών, αλλά και της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού. Το ύψος της συμφωνίας εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 30 δισ. δολάρια.

Στην ΕΕ, μία μέρα μετά τη νέα έγκριση αποστολής στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. ευρώ προς το Κίεβο, η Κομισιόν ενέκρινε χτες πρόταση κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να χρηματοδοτηθεί για πρώτη φορά η κοινή προμήθεια όπλων από τα κράτη - μέλη, για την περίοδο 2022 - 2024, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι εθνικοί στρατοί και το πολεμικό υλικό τους, για την «αντιμετώπιση των πλέον επειγουσών και κρίσιμων αναγκών σε αμυντικά προϊόντα, οι οποίες προκύπτουν από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η πρόταση θα δώσει οικονομικά «κίνητρα» σε κοινοπραξίες τουλάχιστον τριών κρατών - μελών για την αγορά όπλων. Η Κομισιόν προτείνει τη δέσμευση 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2022 έως το 2024 (ωστόσο αυτό το ποσό εκτιμάται ότι θα είναι κάτι σαν «πρώτη δόση»), ενώ «οι επιλέξιμες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν νέα έργα αμυντικών προμηθειών ή την επέκταση έργων που ξεκίνησαν με την έναρξη του πολέμου».

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι Βρυξέλλες θα αποζημιώνουν περίπου το 10% έως 15% του κόστους των νέων όπλων, εφόσον γίνει ομαδική παραγγελία κρατών από αμυντική εταιρεία της ΕΕ εντός διετίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για «σκληρότερους όρους» προειδοποιεί η Μόσχα

Η Ρωσία, από την πλευρά της, «πατώντας» στα σημαντικά εδαφικά κέρδη που έχει καταγράψει σε ανατολική και νότια Ουκρανία, όπως και στην υπεροπλία που εξακολουθεί να διατηρεί στο πεδίο παρά τις δυτικές αποστολές όπλων, ξεκαθαρίζει ότι η όποια μελλοντική διαπραγμάτευση με το Κίεβο θα γίνει με χειρότερους όρους σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής.

«Η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους της. Θα υπάρξει ειρήνη με τους όρους μας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο τέως πρόεδρος, τέως πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Αντίστοιχα, ο Λ. Σλούτσκι, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας στις αρχικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ανέφερε ότι αν επαναληφθεί η διαπραγματευτική διαδικασία από την οποία έχει αποχωρήσει το Κίεβο, «οι όροι από την πλευρά μας σήμερα θα είναι πιο σκληροί, τόσο για την αποστρατιωτικοποίηση όσο και για την αποναζιστικοποίηση, πιο σκληροί στην ουσία τους και στον χρόνο εκτέλεσης».

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, πάντως, σε άρθρο του σε κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα, ανέφερε ότι «ούτε μία από αυτές τις κυρώσεις (κατά της Ρωσίας) δεν θα αρθεί σε περίπτωση μιας ειρήνης υπαγορευμένης από τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε χτες ότι «όσα συμβαίνουν στον κόσμο θα πρέπει φυσικά να αποτυπωθούν στη νέα Αντίληψη» για την Εξωτερική Πολιτική που επεξεργάζεται η Μόσχα. Κάνοντας λόγο για «τελείως επιθετική και παράλογη πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ», ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πού θα καταλήξει όλο αυτό».

Χτες, εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-160» πραγματοποίησαν «προγραμματισμένη πτήση» πάνω από τη θάλασσα Μπάρεντς στον Αρκτικό Ωκεανό, συνοδευόμενα από μαχητικά αεροσκάφη «MiG-31».

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην ουκρανική SBU

Στο μεταξύ στην Ουκρανία, ο Β. Ζελένσκι συνεχίζει την εκκαθάριση στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU), με κατηγορίες για πολλές περιπτώσεις συνεργασίας με τις ρωσικές δυνάμεις ή για ανεπιτυχή αντιμετώπισή τους.

Ετσι, μετά την καθαίρεση του επικεφαλής της SBU, Ιβάν Μπακάνοφ, και της γενικής εισαγγελέα, Ιρίνα Βενεντίκτοβα (και οι δύο θεωρούμενοι ως πρόσωπα του πολύ στενού περιβάλλοντος του Ζελένσκι), η οποία επικυρώθηκε χτες και από την ουκρανική Βουλή, ακολούθησαν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις.

Διάταγμα του Β. Ζελένσκι που δημοσιεύτηκε χτες αναφέρει ότι ο Β. Χορμπένκο αποπέμφθηκε από τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της SBU.

Τέσσερις επικεφαλής της υπηρεσίας στις περιφέρειες Σούμι, Ντνιπροπετρόφσκ, Υπερκαρπαθία και Πολτάβα αποπέμφθηκαν επίσης, όπως και ο επικεφαλής της SBU στο Ζίτομιρ. Ο Ζελένσκι διόρισε επίσης νέο επικεφαλής της υπηρεσίας στην περιφέρεια του Χαρκόβου, θέση που ήταν κενή από τα τέλη Μάη.

Χτες εξάλλου, η σύζυγος του Ουκρανού Προέδρου, Ολένα Ζελένσκα, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση της συζύγου του Αμερικανού Προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ