Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση για τα 77 χρόνια απ' το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ

Με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους» η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει συγκέντρωση για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στη μνήμη των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο) και πορεία στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα και σημειώνει: «Σήμερα, 77 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με υπαρκτό το ενδεχόμενο γενίκευσής του. Στο έδαφος αυτό, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνη του 2022 και η "Νέα Στρατηγική Αντίληψη" που αποφασίστηκε μυρίζουν μπαρούτι για τους λαούς. Φανερώνουν τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη, προειδοποιώντας για μεγάλους κινδύνους (...)

Η απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει και μάλιστα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ηδη απ' τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016, εξεταζόταν το δόγμα του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος" και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνη του 2021 υιοθετήθηκε η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως στοιχείο της Στρατηγικής "ΝΑΤΟ 2030". Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να πλήξει πρώτο με πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος τους αντιπάλους του, αν εκτιμήσει ότι απειλείται. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι αποφάσεις που εξειδικεύονται παραπέρα στη "Νέα Στρατηγική Αντίληψη" του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Μαδρίτης, λαμβάνονται στη διάρκεια της εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πόλεμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να έχει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο και να απειλεί με αντίποινα».

Τονίζει ακόμη: «Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαριές ευθύνες. Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση με βαριές συνέπειες στη ζωή του λαού, που βιώνει την αβάσταχτη ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, συνολικά την όξυνση των προβλημάτων του. Την ίδια στιγμή, επιδιώκοντας να παίξει τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη πολεμική βάση, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Παίρνει επιθετικές κι επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Συμφωνεί και συντάσσεται μέχρι κεραίας με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Προχώρησε στην ψήφιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζοντας περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και δημιουργώντας νέες. Ολο το προηγούμενο διάστημα έστειλε πολεμικό υλικό στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία. Πήρε την απόφαση για την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία! Λαμβάνει συγχαρητήρια γιατί βγαίνει πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ξεπερνώντας κατά πολύ το 2% του ΑΕΠ».

Τονίζει επίσης πως «οι μύθοι ότι η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μπορεί τάχα να συμβάλει στην προστασία της άμυνας, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αποκαλύπτεται ότι απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στραμμένο σ' έναν οδυνηρό συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής υπό ευρωατλαντική εποπτεία, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε «ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Αποτελεί μονόδρομο το δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα - να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ