Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε πολλά επίπεδα

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με λογικές παραμέτρους σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και εστιάζοντας στο θέμα των νέων F-16 που η Αγκυρα ενδιαφέρεται να αγοράσει. «Η διαδικασία συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «η ελπίδα μας είναι ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα προκύψουν λογικές λύσεις».

Οι δηλώσεις Ακάρ έγιναν με φόντο τη συζήτηση που εντείνεται και στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τους όρους ενίσχυσης της συνεργασίας Αγκυρας - Ουάσιγκτον, στη βάση της οποίας την προηγούμενη βδομάδα εγκρίθηκε τροπολογία που επιτρέπει πώληση και εκσυγχρονισμό F-16 για λογαριασμό της Τουρκίας, με την προϋπόθεση πως «ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας».

Κατά τ' άλλα, ο Ακάρ εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παίξει το «παιχνίδι» ορισμένων που αντιτίθενται σε μια ενδεχόμενη πώληση F-16. Δεν παρέλειψε άλλωστε να υπενθυμίσει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σταθερά αναγνωρίζουν τη σημασία της Τουρκίας, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, ως «συμμάχου στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα της μετανάστευσης». Σχολίασε δε ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχει θέμα προϋποθέσεων όπως "σου δίνω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις αυτό"».

Σημειωτέον, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και η «Lockheed Martin Corp» ανακοίνωσαν πως «έκλεισαν» νέα συμφωνία για την παραγωγή περίπου 375 μαχητικών F-35 μέσα σε μία τριετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, η συμφωνία επιτεύχθηκε, ενώ αναμένεται αύξηση της τιμής μονάδας, για την πιο κοινή έκδοση του αναφερόμενου μαχητικού, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών αλλά και της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού.

Ολα αυτά ενώ σήμερα αναμένονται στο λιμάνι της Αμμοχώστου, στα Κατεχόμενα, δύο τουρκικά πολεμικά πλοία και άλλα δύο τουρκικά σκάφη στην Κερύνεια, στο πλαίσιο των προκλητικών εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο. Χτες, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκε με τον υπαρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου, μιλώντας για τη «γενοκτονία και τις σφαγές» που αντιμετώπισαν οι Τουρκοκύπριοι και τη «στήριξη της Τουρκίας» με την οποία «ο αγώνας δεν εγκαταλείφθηκε», μέχρι που «μπήκαν τα θεμέλια της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Πρόσθεσε δε ότι ποτέ δεν πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση για «μηδέν (τουρκικό) στρατό, μηδέν (τουρκικές) εγγυήσεις» στην Κύπρο αλλά και ότι «η νέα πολιτική που υποστηρίζουμε έχει στόχο τη συνεργασία δύο χωριστών κρατών που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα και τη συνέχιση της ειρήνης και της γαλήνης στο νησί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ