Eurokinissi |
Ο βουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στις συνέπειες αυτής της πρόσδεσης: Εργαλειοποίηση της έρευνας από τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Χειραγώγηση της έρευνας, που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη και εξέλιξή της. Στρέβλωση της έρευνας και των αποτελεσμάτων της. Υποβάθμιση της έρευνας που δεν ενδιαφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά είναι πολύ χρήσιμη για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την παραγωγή νέας γνώσης.
Αναφορικά με τα βιομηχανικά διδακτορικά σημείωσε πως «είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των συμφερόντων των επιχειρήσεων και όχι των αναγκών των επιστημόνων και της κοινωνίας. Η αντιεπιστημονικότητα αυτών των διδακτορικών γίνεται οφθαλμοφανής με το που ακούσει κάποιος πως στην τριμελή επιτροπή του προγράμματος μπαίνει ένα μέλος από την επιχείρηση η οποία ορίζει, κατευθύνει και καθοδηγεί το θέμα του διδακτορικού», όπως σημείωσε ανάμεσα σε άλλα. Αναφέρθηκε παράλληλα στην υποταγή της έρευνας στις ανάγκες του ΝΑΤΟ με παραδείγματα πανεπιστημίων και τμημάτων που υπογράφουν συμφωνίες με αυτό ή με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων.
«Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η στρέβλωση της έρευνας και ο ανορθολογισμός, να διαχωρίζεται ο επιστημονικός από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα μετατρέποντας τη διδασκαλία σε πάρεργο για τα μέλη του ΔΕΠ, όταν αυτά ενθαρρύνονται να προσανατολιστούν σε άλλες, επιχειρηματικές δραστηριότητες (βλ. spin off επιχειρήσεις)», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.
Σημείωσε παράλληλα πως το νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει την ανάγκη των επιχειρήσεων για δημιουργία «ευέλικτου», αναλώσιμου εργατικού δυναμικού, πτυχιούχων και μη. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων οδηγούν στην υποβάθμιση των πτυχίων, τόνισε, προσθέτοντας πως στο νομοσχέδιο προβλέπονται προγράμματα πολλών ταχυτήτων και μονοετείς, τριετείς και τετραετείς κύκλοι με τα ίδια αντικείμενα, ανάλογα με το πόσο βαστά η τσέπη του καθενός, τσακίζοντας επί της ουσίας τις επιστημονικές ανάγκες αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα. Αναφέρθηκε στο εσωτερικό Erasmus καλώντας να σκεφτούμε κατά πόσο χρυσώνει το χάπι στους φοιτητές για ελλείψεις ολόκληρων επιστημονικών τομέων, καθηγητών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού από τμήματα, θέτοντας το ζήτημα πώς θα γίνεται αυτή η μετακίνηση όταν δεν υπάρχει μέριμνα. Η βασική αιτία για όλα αυτά είναι η δημιουργία αποφοίτων με πτυχία - «σούπα», όχι με ολόπλευρη γνώση του αντικειμένου αλλά με δεξιότητες, αναλώσιμων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Γι' αυτό μειώνονται οι δαπάνες για την Παιδεία και είναι χαμηλές για τα πανεπιστήμια, μεταφέρονται οι δαπάνες στις πλάτες των οικογενειών για να δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό ζωτικό πεδίο για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Είναι ένα οπισθοδρομικό νομοσχέδιο, πίσω από τις ανάγκες των φοιτητών, διδασκόντων και ερευνητών, της κοινωνίας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και δεν πρόκειται αυτό το νομοσχέδιο να πάει μπροστά. Και γι' αυτό θα βάλουμε κι εμείς το χέρι μας», κατέληξε.