Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δυνατό απεργιακό μήνυμα για την υπογραφή ΣΣΕ στην Αττική

Μεγάλη απεργιακή μάχη και σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα

RIZOSPASTIS

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Το σύνθημα «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών» ακούστηκε δυνατά χτες κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αττική, που είχαν προκηρύξει με αποφάσεις τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία. Το σύνθημα αυτό, όπως και το πανό του Συνδικάτου «Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δεν σκύβουν το κεφάλι, ΣΣΕ θα υπογράψουν με ενότητα και πάλη», που κρατούσαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Electra Metropolis» στην Αθήνα, αποτύπωναν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τα αιτήματά τους: Να κατοχυρώσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής με βάση τις ανάγκες τους, την ώρα μάλιστα που φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις πάνε για σεζόν - ρεκόρ.

Σε αυτόν τον αγώνα που έδωσαν όλες τις προηγούμενες βδομάδες αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου, κάνοντας λόγο «για σκληρή μάχη απέναντι στους ξενοδόχους, οι οποίοι ήδη διαφημίζουν τα τεράστια κέρδη τους, που ξεπερνούν ακόμα και αυτά του 2019!». Παράλληλα ο συνδικαλιστής κατήγγειλε την καταστρατήγηση κάθε μέτρου προστασίας των εργαζομένων σε συνθήκες πανδημίας που αναζωπυρώνεται, λέγοντας ότι επί της ουσίας οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό «είναι στο έλεος των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία του αγώνα που δίνεται σε διάφορους χώρους, ασκώντας πίεση στους εργοδότες, αφού όπως είπε τους υποχρέωσε να καταφεύγουν σε ελιγμούς, να μιλάνε για αυξήσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις να δίνουν κάποια εφάπαξ ενίσχυση. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο Γ. Στεφανάκης, ο αγώνας θα κλιμακωθεί, οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους και θα επιμείνουν στην υπογραφή τοπικής Σύμβασης για την Αττική, αλλά και επιχειρησιακές Συμβάσεις στα ξενοδοχεία με βάση τα αιτήματα που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος.


RIZOSPASTIS

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε και η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, η οποία κατήγγειλε την κατάπτυστη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη Σύμβαση στον Επισιτισμό που «ξηλώνει» την πρόβλεψη για πενθήμερη εργασία, στρώνοντας τον δρόμο να μετατρέπεται το πενθήμερο σε εξαήμερο, ενώ η κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά ακόμα και στο δικαίωμα της κατοχύρωσης των επιδομάτων ως πρόσθετων αποδοχών, τα οποία συγχωνεύει στον βασικό μισθό. Ο Αντώνης Λακιάρας, μέλος της κλαδικής Τουρισμού της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μετέφερε εικόνα από ανάλογες κινητοποιήσεις που γίνονται στον κλάδο του Τουρισμού σε μα σειρά ευρωπαϊκές χώρες και τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών που αγωνίζονται. Μίλησε επίσης η Λίνα Ράλλη, μέλος του ΔΣ της κλαδικής Ομοσπονδίας.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Στη συνέχεια οι απεργοί διαδηλωτές με πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με εκπρόσωπό του.

Στη συνάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι η εγκύκλιος που μετατρέπει το πενθήμερο σε εξαήμερο «έχει παγώσει», ενώ είπε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα έχει συνάντηση με τους ξενοδόχους ώστε να συζητηθεί το θέμα των τοπικών Συμβάσεων.

Στους δρόμους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και στην Κέρκυρα
Στους δρόμους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και στην Κέρκυρα
Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, κατήγγειλε ότι επιχειρούν «να κουκουλώσουν το σκάνδαλο» και την κατάπτυστη εγκύκλιο που προβλέπει εξαήμερο αντί για πενθήμερο στον κλάδο. Προειδοποίησε δε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούν καμία μεθόδευση πίσω από τις πλάτες τους, ότι μαζί με τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Συντριπτική συμμετοχή στην απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα δόθηκε από τα ξημερώματα χτες η μάχη της απεργίας του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού σε συντονισμό με το επιχειρησιακό Σωματείο στα ξενοδοχεία «Labranda Sandy Beach Resort», «Sandy Villas» και «Kairaba Mythos Palace Beach» του ομίλου «Meeting Point», με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, η εργοδοσία του ομίλου με εξώδικο τις προηγούμενες μέρες γνωστοποίησε στα σωματεία ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητά τους, επειδή δεν εφαρμόζουν τον νόμο Χατζηδάκη και δεν εγγράφονται στο ΓΕΜΗΣΟΕ, δηλαδή δεν παραδίδουν τα προσωπικά στοιχεία των συνδικαλιστών και των μελών τους. Με αυτό το αιτιολογικό η εργοδοσία μάλιστα δεν προσήλθε σε προγραμματισμένη χτεσινή συνάντηση για την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων.


Ομως η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία ήταν συντριπτική, στέλνοντας μαχητικό μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, ενώ υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να ακυρώσουν στην πράξη την υπονομευτική της τακτική, μέσα από την οποία όχι μόνο αρνείται να διασφαλίσει αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές σχέσεις αλλά επιδιώκει και τον αφοπλισμό των συνδικάτων με την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου.

Συγκλονιστικές στιγμές εκδηλώθηκαν όταν καμαριέρες από το γειτονικό ξενοδοχείο «Sentido Apollo Palace» ζήτησαν τη συνδρομή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των απεργών για τη στήριξη και των δικών τους διεκδικήσεων, και κατέβηκαν μαζικά στην πύλη του ξενοδοχείου, όπου συνενώθηκαν με τους απεργούς, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας. Στη συγκέντρωσή που ακολούθησε, μάλιστα, οι εργαζόμενοι στο «Apollo Palace» αποφάσισαν ότι αν μέχρι τις 21 Ιούλη η εργοδοσία δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για υπογραφή Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, σεβασμό στα ρεπό, πληρωμή υπερωριών, προσλήψεις προσωπικού κ.ά., θα προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση.

Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε έξω από τα ξενοδοχεία απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία μίλησε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του κλαδικού Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι οι ξενοδόχοι επιδιώκουν με την εντατικοποίηση να βγάλουν τα «σπασμένα» της πανδημίας, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει με δικαιολογία τις προσχηματικές «ελλείψεις» προσωπικού να νομοθετήσει τη διευκόλυνση μεταφοράς εργαζομένων από τρίτες χώρες, με στόχο να γενικεύσει τις συνθήκες γαλέρας στις ξενοδοχειακές μονάδες για την απρόσκοπτη κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου. Ακολούθησε αυτοκινητοπομπή προς την περιοχή της Μεσογγής και πραγματοποιήθηκε πορεία έξω από τα ξενοδοχεία.

Τέλος, οι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν συνάντηση με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Olivar Suites», συμφερόντων του Χ. Βούλγαρη, προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, και προειδοποίησαν ότι τα συνδικάτα δεν παραιτούνται από τον αγώνα τους για υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την υπογραφή ΣΣΕ στην Αττική
  • Στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας οι υγειονομικοί
  • Εργαζόμενοι - Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Εντατικές οι προετοιμασίες για τη μεγάλη σύσκεψη αγώνα της 21ης Ιούλη
  • Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων: Οργάνωση της πάλης και διεκδικήσεις για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Νέα κινητοποίηση στις 20 Ιούλη για τη Συλλογική Σύμβαση

Να δώσουν δυναμικό «παρών» έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου των Φαρμακοβιομηχάνων - ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι) την Τετάρτη 20 Ιούλη στις 4 μ.μ., οπότε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με την εργοδοσία του κλάδου, καλεί τους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ). Η νέα κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της απεργιακής μάχης που έδωσε ο κλάδος στις 23 Ιούνη με την πανελλαδική απεργία. Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους, κατοχυρωμένο 8ωρο - 5ήμερο και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Τις επόμενες μέρες και μέχρι την προγραμματισμένη για τις 20 Ιούλη συνάντηση με τους φαρμακοβιομήχανους, η ΟΕΦΣΕΕ θα δώσει συνέχεια στον αγώνα της με κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, φαρμακαποθήκες και εργοστάσια.

ΑΛΙΜΟΣ
Βιομηχανία διώξεων από τη δημοτική αρχή σε βάρος συνδικαλιστών

«Φάμπρικα» δικαστικών διώξεων έχει ανοίξει η δημοτική αρχή Αλίμου, στοχοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση, αυτήν τη φορά επιδιώκοντας και την οικονομική εξόντωση συνδικαλιστών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Γενάρη το Θ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, με κατηγορίες που δεν αποδείχθηκαν ούτε στο ελάχιστο και με κραυγαλέες αντιφάσεις των μαρτύρων κατηγορίας, καταδίκασε τον Βασίλη Γκιτάκο, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, σε 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενους συνδικαλιστές, απόφαση κατά της οποίας άσκησε έφεση η δημοτική αρχή Αλίμου.

Το «αξιόποινο» που είχαν διαπράξει οι συνδικαλιστές ήταν ότι τον Ιούλη του 2017, μαζί με συνδικάτα, εργαζόμενους και φορείς του Αλίμου, πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου ενάντια στην παραπομπή της τότε αντιπρόεδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, μητέρας τριών παιδιών και εργαζόμενης με μισθό 700 ευρώ, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το ερώτημα της απόλυσης, με κατασκευασμένη την κατηγορία της υπεξαγωγής δικού της (!) εγγράφου. Η συνδικαλίστρια αθωώθηκε και ποινικά και πειθαρχικά.

Με νέα αγωγή όμως, που κατατέθηκε τη Δευτέρα 11 Ιούλη, η δημοτική αρχή Αλίμου ζητά αποζημίωση ύψους 16.000 ευρώ από τον Βασίλη Γκιτάκο και 15.000 ευρώ συνολικά από τους άλλους τρεις συνδικαλιστές οι οποίοι έχουν αθωωθεί!

Τη δημοτική αρχή Αλίμου καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και την καλεί να πάρει πίσω την αγωγή αποζημίωσης. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, η δημοτική αρχή αξιοποιεί τη νομοθετική ασυδοσία που της έχει δώσει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, με τους εκτρωματικούς νόμους τύπου Χατζηδάκη, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με ίδια εκτρώματα, τύπου Αχτσιόγλου.

Θεωρούν - αναφέρει το ΠΑΜΕ - ότι «με τέτοιες ενέργειες και "σύμμαχό" τους την αστική Δικαιοσύνη, που καταδικάζει αγωνιστές εργαζόμενους, βγάζει στο άψε - σβήσε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες, αλλά κλείνει τα μάτια στην εργοδοτική ασυδοσία και στα εργοδοτικά εγκλήματα που στοιχίζουν ζωές εργαζομένων, θα φιμώσουν τους εργαζόμενους απέναντι στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία τους.

Είναι ξεκάθαρο πως στόχος της κυβέρνησης, των δημάρχων που τη στηρίζουν και της εργοδοσίας είναι το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Με όπλο την αλληλεγγύη, η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του λαού

Καλπάζει ξανά η πανδημία αλλά τα νοσοκομεία παραμένουν αθωράκιστα

Με τη σύσταση για «μάσκα και ατομική ευθύνη» η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας μάλιστα και «εκτιμήσεις ότι φτάνει στην κορύφωσή του το κύμα». Την ίδια στιγμή, κάτω από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «υπάρχει πίεση», την οποία από τη μία χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» και από την άλλη προειδοποίησε ότι «το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Μίλησε μάλιστα για «ανάπτυξη των κλινών» και για «διαχειρίσιμη κατάσταση», εννοώντας το κλείσιμο κλινών, κλινικών και τη μετατροπή τους σε Covid.

ΟΕΝΓΕ: Καλούμε για μια ακόμα φορά τον λαό στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας

Τοποθετήσεις όπως οι παραπάνω, που συμπυκνώνουν την πολιτική «μπαλωμάτων», συγχωνεύσεων και της προσπάθειας αποσιώπησης της τραγικής κατάστασης με τα κρούσματα και τους θανάτους, αναδεικνύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον χώρο της Υγείας, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη θωράκιση της ζωής και της υγείας του λαού.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί «άλλη μια φορά όλους τους υγειονομικούς και όλο τον λαό στον αγώνα. Ασθενείς και υγειονομικοί μπορούμε να αναχαιτίσουμε τις αντιδραστικές εξελίξεις, να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας χωρίς ράντζα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

Οπως σημειώνει, «το νέο σφοδρό πανδημικό κύμα βρίσκει ανοχύρωτα όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας τα οποία ήδη βουλιάζουν από ασθενείς που προσέρχονται στα Επείγοντα αλλά και από τις εισαγωγές.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, κάτι που απαιτούμε με ιδιαίτερη επιμονή και συγκεκριμένες προτάσεις ήδη από τον Μάρτη 2020, αλλά έχει απεμπολήσει ακόμα και υποτυπώδεις δικές τους "δεσμεύσεις" όπως:

  • Τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού από τότε (Μάρτης 2020) περί μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού,
  • Τις εξαγγελίες Κικίλια και Πλεύρη από τον Μάη 2021 περί προκήρυξης "4.000 μόνιμων θέσεων" νοσηλευτών.
  • Τις 700 θέσεις μόνιμων επιμελητών ΕΣΥ που θα προκηρύσσονταν μέσα στο 2022, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις της χρονιάς.

Η κυβέρνηση αντί για νέες προσλήψεις επιμελητών εξακολουθεί την τακτική του "μπαλώματος", με εξαναγκασμό γιατρών σε εξοντωτική υπερεφημέρευση, σε μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα και με συνεχείς παρατάσεις αναστολής συνταξιοδότησης που αφορούν ανθρώπους 68, 69 και 70 ετών.

Το νέο σφοδρό κύμα εισαγωγών προς νοσηλεία ασθενών με COVID-19 έχει ήδη προκαλέσει "έμφραγμα" στα νοσοκομεία. Κλινικές μετατρέπονται άρον άρον σε χώρους για ασθενείς COVID, τα non COVID περιστατικά συνεχίζουν να κατακλύζουν τα νοσοκομεία, τα ράντζα και οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, αφορούν πλέον κάθε γενική εφημερία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορούν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ("Αττικόν", "Γεννηματάς", "Ευαγγελισμός", Νίκαιας κ.λπ.), όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση αφού σφύριξε τη λήξη της πανδημίας κατ' εντολή των tour operators, προσπαθεί μανιωδώς να συγκαλύψει την πραγματικότητα, και έχει το θράσος να διαδίδει πως "το ΕΣΥ δεν πιέζεται". Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τις τελευταίες 20 μέρες έχει κάνει σειρά δηλώσεων ισχυριζόμενος ψευδώς πως δήθεν "δεν υπάρχει φόρτος στα νοσοκομεία" και πως "δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, θα συνυπάρξουμε με τον ιό"».

Ξεπέρασε τα όρια η προσπάθεια απόκρυψης της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και απωλειών

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης τη στάση της ηγεσίας του ΕΟΔΥ, «που στηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα του εφησυχασμού και την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης, χαρακτηρίζοντας προκλητικά το νέο κύμα "απρόσμενο". Τη στιγμή που φέτος δεν υπάρχουν συστάσεις για μάσκες ούτε καν σε εσωτερικούς χώρους, ούτε ξενοδοχεία καραντίνας ούτε πτέρυγες καραντίνας στα λειτουργούντα ξενοδοχεία, ούτε καν σύσταση ολιγοήμερης απομόνωσης για τους νοσούντες επισκέπτες της χώρας, δηλαδή πρωτόκολλα ...ανοσίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ και κάμποσο καιρό, δηλαδή, λόγω τουρισμού, δεν υπάρχουν ούτε και τα τυπικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς στους τουριστικούς προορισμούς, για την αποφυγή συρροής κρουσμάτων και ο κάθε άνθρωπος καλείται εκ των πραγμάτων από μόνος του να τηρήσει - αν τηρήσει - στοιχειώδη μέτρα.

Ξεπερνά κάθε όριο η ανακοίνωση πως ο ΕΟΔΥ θα σταματήσει την ενημέρωση σε καθημερινή βάση και θα την κάνει σε εβδομαδιαία βάση, σε μια προσπάθεια να αποκρυφτεί η ραγδαία αύξηση των νέων εισαγωγών και των απωλειών, με τα πραγματικά ενεργά κρούσματα να είναι εκατοντάδες χιλιάδες».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας καταγγέλλουν για άλλη μια φορά αυτήν «την επικίνδυνη για την υγεία του λαού πολιτική της κυβέρνησης. Μοναδική έγνοια τους είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, στον τουρισμό, στις μεταφορές κ.λπ. Η διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας έρχεται μαζί με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για περαιτέρω εμπλοκή των ιδιωτών στο σύστημα μέσω ΣΔΙΤ, την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μονάδων, τις συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων και τις επιπλέον πληρωμές από την τσέπη των ασθενών. Αυτό είναι το "νέο ΕΣΥ" που σχεδιάζουν».

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παμμακάριστος», απαιτώντας να δοθεί λύση στα επείγοντα προβλήματα. Το Σωματείο έχει κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις τόσο στην 1η ΥΠΕ όσο και στο υπουργείο Υγείας, όπως και οι ιατροί και το Επιστημονικό Συμβούλιο. «Παρ' όλα αυτά η απαξίωση του νοσοκομείου συνεχίζεται, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους που υφίστανται διαρκώς την εντατικοποίηση λόγω της υποστελέχωσης και των δυσμενών συνθηκών εργασίας (...) Χωρίς να δίνονται μόνιμες λύσεις σε φλέγοντα χρονίζοντα προβλήματα τα οποία μάλιστα διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία πολλών τμημάτων, ακόμα και τη μη λειτουργία ορισμένων στην πράξη», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Ενδεικτικά και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι το Παθολογικό, με 5 παθολόγους, με προβλεπόμενες 9 οργανικές θέσεις, έχει στην ευθύνη του 60 κλίνες ασθενών στους 3 ορόφους του νοσοκομείου (20 Covid και 2 ΜΑΦ Παθολογικού) και επιπλέον 6 κλίνες ΜΑΦ, χωρίς κανέναν πνευμονολόγο και εντατικολόγο. Επιπλέον, οι ίδιοι 5 παθολόγοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Παθολογικό και Covid, για τακτικό Παθολογικό ιατρείο και διπλό Διαβητολογικό ιατρείο. Επιπλέον το Παθολογικό με απόφαση της ΥΠΕ δέχεται σχεδόν καθημερινά ασθενείς για συνέχιση νοσηλείας από το ΓΝ «Ευαγγελισμός».

Επίσης, το Ακτινολογικό, βασικότατο τμήμα του νοσοκομείου, κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας διότι απομένει με μία μόνιμη ακτινολόγο και έναν ιατρό επικουρικό με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο, μετά την παραίτηση της διευθύντριας. Το δε Χειρουργικό τμήμα, με 3 μόνιμους χειρουργούς και έναν επικουρικό, έχει εξαιρεθεί πλήρως από το πρόγραμμα εφημεριών της 1ης ΥΠΕ εδώ και έναν χρόνο. Δε νοείται νοσοκομείο να εφημερεύει χωρίς Χειρουργικό τμήμα.

Σε όλο αυτό το δυσμενές πλαίσιο, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι από 21/7 θα αυξηθούν οι διατιθέμενες κλίνες Covid κατά 20, με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να ενισχυθεί το νοσοκομείο με παθολόγους, πνευμονολόγο, εντατικολόγο, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα, 5 μόνο παθολόγοι καλούνται να είναι υπεύθυνοι για 80 κλίνες ασθενών, ΤΕΠ και τακτικά ιατρεία.

Αρχή κινητοποιήσεων στην Αιτωλοακαρνανία

Με δράση στα τακτικά ιατρεία του ΓΝ Μεσολογγίου σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία στον μεγαλύτερο νομό της χώρας και τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων. Τη στήριξη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν την Πέμπτη 21 Ιούλη με παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου (8.30 μ.μ.), δηλώνουν το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ Μεσολογγίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Η Ενωση και το ΕΚ Αγρινίου καλούν παράλληλα σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτα, συλλόγους και λαϊκούς φορείς τη Δευτέρα 18 Ιούλη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με θέμα την οργάνωση της πάλης μπροστά και στο συλλαλητήριο.

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Το Σάββατο 23 Ιούλη το νέο αντάμωμα Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Προχωρούν οι προετοιμασίες των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, καθώς και του Συνδικάτου Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μεταναστών εργατών γης της Νέας Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής, για τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση του Σαββάτου 23 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Νέας Μανωλάδας.

Κινητοποίηση με συντονισμό και κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργατών, ενταγμένη στο σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα τα δύο Εργατικά Κέντρα μαζί με το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων και τη Συντονιστική Επιτροπή των μεταναστών, και οι οποίες συνεχίζονται με αιτήματα: Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Αμεσα να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένο προγραμματισμό. Να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες. Αριθμός ασφάλισης για όλους τους μετανάστες και με ευθύνη του κράτους απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Νέα κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό εργατικής κατοικίας

Νέα κινητοποίηση έξω από συμβολαιογραφείο της Θεσσαλονίκης, όπου αναμενόταν να πλειστηριαστεί σπίτι 4μελούς οικογένειας συναδέλφου από την Τούμπα, πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής μαζί με άλλους φορείς, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος, κανένας φόβος, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Θυμίζουμε ότι ο πλειστηριασμός έχει θύματα γονείς με προβλήματα υγείας και μακροχρόνια άνεργους, που το σπίτι τους βγαίνει στο σφυρί για χρέη προς τράπεζα.

Ο χτεσινός πλειστηριασμός αναβλήθηκε, καθώς δεν υπήρξαν προσφορές. Ομως, για τη διασφάλιση της διεξαγωγής του χωρίς εμπόδια και την υπεράσπιση των συμφερόντων των funds, κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, μέχρι και ΜΑΤ. Την παρουσία της αστυνομίας κατήγγειλαν οι διαδηλωτές και απαίτησαν την απομάκρυνσή της.

«Πρόκειται για μια κατοικία ανώγεια, 40 τ.μ., που το fund SEPAL αγόρασε από την Alpha Bank σχεδόν 4.000 ευρώ και τώρα θέλει να την πλειστηριάσει στην τιμή των 40.000 - 43.000 ευρώ», κατήγγειλε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφό μας μόνο. Οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι ανάλογες της επίθεσης που δέχεται η εργατική - λαϊκή οικογένεια».

«Δεν είμαστε εγκληματίες», τόνισε ο γιος της οικογένειας και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ. «Η δύναμή μας είναι ο οργανωμένος αγώνας και η αλληλεγγύη. Οπως εμείς δεν είμαστε σήμερα μόνοι, μόνη δεν πρέπει να μείνει καμία λαϊκή οικογένεια».

Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκε και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα θέσει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Δεν επιτρέπεται να ξεσπιτώνονται λαϊκές οικογένειες για τα κέρδη των τραπεζιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα»

Καθολική η συμμετοχή και στη χτεσινή απεργία, μαχητική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία συνέχισαν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα», στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας στην επίθεση της εργοδοσίας. Από το πρωί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο εργοστάσιο έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και άλλους κλάδους, ενώ σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένη διμερής συνάντηση με την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εκβιασμό της εργοδοσίας να αποδεχθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η εργοδοσία μάλιστα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, προχώρησε σε 5 απολύσεις, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να υπογράψουν ΣΣΕ με εξευτελιστικούς όρους. Η απάντηση του Σωματείου ήταν άμεση. Ενώ η εργοδοσία δεσμεύθηκε ότι θα επαναπροσλάβει τους 5 απολυμένους, από την περασμένη Πέμπτη άρχισε να φωνάζει έναν έναν τους εργαζόμενους και να τους πιέζει, απειλώντας τους, να υπογράψουν ατομική σύμβαση, την οποία μάλιστα δεν τους έδινε.

Το επιχειρησιακό Σωματείο καταγγέλλει τον εκβιασμό σε βάρος των εργαζομένων και τις επιπτώσεις που έχει στις οικογένειές τους και ιδιαίτερα στα παιδιά τους που ζουν με τον φόβο της απόλυσης του γονιού τους.

Χτες, η εργοδοσία συνέχισε τις προκλήσεις, στην προσπάθειά της να σπάσει το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων. Επέμενε να περάσει μέσα στο εργοστάσιο ένα φορτηγό αυτοκίνητο για να βγάλει προϊόντα, μάλιστα κάλεσε για άλλη μια φορά την αστυνομία για να διευκολύνει τις επιδιώξεις της.

Οπως δήλωσε ο Γιάννης Φραγκίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και του επιχειρησιακού Σωματείου της «Μαλαματίνα», οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την επιστροφή των συναδέλφων τους στη δουλειά και την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. «Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της επιχειρησιακής Σύμβασης απέλυσε 5 εργαζόμενους, άδικα, εκβιαστικά, για να μας βάλει να υπογράψουμε μια επιχειρησιακή σύμβαση που θα βασιζόταν μόνο στα επιδόματα, με όρους εξευτελιστικούς για τους εργαζόμενους. Μάλιστα προέβλεπε έναν όρο που έλεγε ότι οποιαδήποτε στιγμή θέλει μονομερώς η εταιρεία μπορεί να αφαιρέσει όποιο επίδομα θέλει. Δεν υπογράφουμε τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις. Ακολούθησαν απειλητικά τηλέφωνα σε συναδέλφους για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Καταγγείλαμε και στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι ασκείται ψυχολογική βία στους συναδέλφους, γιατί βία είναι να παίρνουν απόγευμα τηλέφωνο στα σπίτια και να τους λένε ελάτε να υπογράψετε ατομική σύμβαση. Εμείς πιστεύουμε στη συλλογική δράση. Μας στηρίζει όλος ο κλάδος και η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας. Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να υπογράψουμε επιχειρησιακή σύμβαση με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και με μισθούς ικανοποιητικούς. Επί τρία χρόνια αμειβόμαστε με αποδοχές μειωμένες κατά 20%. Αυτοί θέλουν να τα πάρουν όλα. Θα βρουν απέναντί τους όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, όλη την εργατική τάξη».

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων του κλάδου και δεκάδων ακόμα σωματείων μετέφερε ο Χάρης Κυριαζίδης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλατος - Τροφίμων - Ποτών και της διοίκησης του ΕΚΘ, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. «Κάνουμε ξεκάθαρο ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων δεν διασπάται, θα είμαστε εδώ, θα συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας μέχρι να νικήσουν. Κάθε νικηφόρος αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς είναι νικηφόρος αγώνας για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας», ανέφερε.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
«Ολα τα σφυριά» για την επιτυχία της μεγάλης σύσκεψης στις 21 Ιούλη

Επιτροπές Αγώνα συγκροτούνται στα χωριά για να μην περάσει το έγκλημα

Σε ενημερωτικές συσκέψεις και συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας προχωρούν οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη ΛΑΡΚΟ, προετοιμάζοντας τη μεγάλη σύσκεψη της Πέμπτης 21 Ιούλη και οργανώνοντας τη συνέχιση του αγώνα τους ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης.

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για σταμάτημα της παραγωγικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ την 1η Αυγούστου, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους καλούν σε μαζικό ξεσηκωμό και κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στο έγκλημα που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, απολύει τους εργαζόμενους χωρίς καμία διασφάλιση και μαραζώνει ολόκληρες περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πλατιά σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων που διοργανώνουν από κοινού τα Σωματεία Εργαζομένων την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο γήπεδο μπάσκετ του οικισμού ΛΑΡΚΟ με θέμα: «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, εξασφάλιση εργασίας σε όλους, καμιά έξωση από τους οικισμούς, καμιά παραπέρα μείωση των αποδοχών». Μια σύσκεψη που στοχεύει στον συντονισμό και την περαιτέρω οργάνωση του αγώνα, ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, έχοντας την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας, να συνεχίσουν να παλεύουν για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα προγραμματίζουν τις ενημερωτικές συσκέψεις και τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα χωριά. Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Λάρυμνας, αύριο, Παρασκευή 15 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην Κοινότητα Μαλεσίνας και την Κυριακή 17 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Κοινότητα Μαρτίνου.

Επίσης αύριο, Παρασκευή, στις 9.30 π.μ., θα γίνει ενημέρωση των εργολαβικών εργαζομένων και των μικροεργολάβων αυτοκινητιστών στην πύλη του εργοστασίου, ενώ το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Σωματείου θα βρεθεί στα δικαστήρια Ευελπίδων για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί προκειμένου να εξαιρεθούν από τους διαγωνισμούς εκποίησης τα υποπροϊόντα, όπως η σκόνη και το σκραπ.

Ηδη, συνδικάτα και φορείς εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη της Πέμπτης 21 Ιούλη.

«Οι δηλώσεις συμμετοχής στη σύσκεψη είναι πολλές και η έκφραση αλληλεγγύης ήδη μεγάλη. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό έτσι ώστε η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, κυρίως με κατοίκους της περιοχής μας», αναφέρει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, και προσθέτει:

«Επιδιώκουμε να σταλεί το μήνυμα ότι η περιοχή και οι εργαζόμενοι της χώρας είναι μαζί μας και καλούμε την κυβέρνηση να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να μη βγούμε από τις βάρδιες, να μη μείνει ούτε ένας χωρίς μεροκάματο».

Κάνει επίσης γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν και οι παρεμβάσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στα αρμόδια υπουργεία μέχρι τη διεξαγωγή της σύσκεψης, ενώ επισημαίνει ότι ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν στη σύσκεψη, θα αποφασιστεί κλιμάκωση του αγώνα με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Οι βιοπαλαιστές αγρότες δυνατά και μαζικά στο προσκήνιο για την επιβίωσή τους

Κάλεσμα οργάνωσης και μάχης, ενίσχυσης των Αγροτικών Συλλόγων, κόντρα στη δραματική κατάσταση με το κόστος παραγωγής και τις μεγάλες καταστροφές

Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων και οι καταστροφικές ζημιές στην παραγωγή σε πολλές περιοχές της χώρας βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Τη συνεδρίαση απασχόλησε επίσης η ανάγκη για δυνάμωμα της παρέμβασης αλλά και της ουσιαστικής λειτουργίας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με την ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, το πλαίσιο πάλης, αλλά και μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν το επόμενο διάστημα.

Οξύνονται τα ζωτικά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Στην εισήγησή του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, επεσήμανε ότι η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, οξύνει τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που βιώνουν καθημερινά «το μαρτύριο της σταγόνας», προσπαθώντας να παραμείνουν στα χωράφια, να κρατήσουν τα κοπάδια τους, καταχρεωμένοι.

Τόνισε ακόμα πως η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», αλλά προσπαθεί να τους ρίξει στάχτη στα μάτια μοιράζοντας ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

Στην ανακοίνωση που καταλήχτηκε μετά τη συνεδρίαση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο και στις αρνητικές επιπτώσεις απ' αυτόν. Ηταν και είναι πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων να στηρίζουν τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους εμπόρους, τους τραπεζίτες σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, συνολικά του λαού.

Γι' αυτό επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος για να πετάξουν κάποια ψίχουλα στους αγρότες, την ίδια στιγμή που μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο. Μόλις πρόσφατα στη Βουλή ψήφισαν αύξηση των ναύλων για τα πλοία 10%, έδωσαν "ζεστό" χρήμα 80 εκατ. ευρώ στους εφοπλιστές και άλλες παροχές, τους δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο ενώ οι αγρότες το πληρώνουν 2 ευρώ το λίτρο για να καλλιεργήσουν.

Προσπαθούν με επιδόματα να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, αλλά εμείς θέλουμε και παλεύουμε για μια ζωή με ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, να έχουμε ουσιαστικό εισόδημα να καλλιεργούμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας, και όχι επιδόματα ελεημοσύνης.

Εξήγγειλαν αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, αφού με τις ευλογίες τους οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αύξησαν την τιμή πώλησης του ρεύματος, άρα και το κόστος Ενέργειας. Ζητάμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου περί ρύπων, επαναλειτουργία με λιγνίτη ώστε να μειωθεί η τιμή.

Μιλάνε για επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου αλλά αποκρύπτουν την πραγματικότητα ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι εξευτελιστικά, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών σε ενοίκια, ρεύμα, βενζίνη, είδη πρώτης ανάγκης, και έτσι δεν φτάνουν και τα χρήματα για να αγοράσουν τα προϊόντα που εμείς παράγουμε. Η επισιτιστική κρίση είναι η ακρίβεια ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων να στηρίζουν τους επιχειρηματίες για να κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού.

Εχουμε φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν δίνονται, με καθυστέρηση μηνών ή χρόνου, είναι ψίχουλα σε σχέση με την απώλεια εισοδήματος. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι έκτρωμα, αντιαγροτικός και αναχρονιστικός, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ).

Η κατάσταση ειδικά στην κτηνοτροφία είναι δραματική, με την τεράστια και ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, τις χαμηλές τιμές πώλησης του γάλακτος και του κρέατος. Από όλη τη χώρα έρχεται εικόνα καταστροφής και απόγνωσης από τους κτηνοτρόφους. Συνέπεια αυτών των πολιτικών είναι να ξεκληρίζονται ολόκληρα κοπάδια, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα ταΐσουν, με τις τιμές για ζωοτροφές να έχουν φτάσει στον ουρανό. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών».

Εφόδια στον αγώνα οι ζωντανοί Αγροτικοί Σύλλογοι

Στην συνεδρίαση αναδείχθηκε ότι τα «εφόδια» στα οποία πρέπει να στηριχτούν οι αγρότες για την οργάνωση της πάλης τους είναι η ύπαρξη και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα με το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνουν βήματα στην οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων μέσα από την ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, ή και τη συγκρότηση νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είναι ο μοναδικός οργανωμένος συνδικαλιστικός αγροτικός φορέας με πανελλαδική έκφραση, από τον Εβρο έως την Κρήτη, με συνεχή λειτουργία, παρέμβαση και πρωτοβουλίες. Προβάλλει και διεκδικεί αιτήματα επιβίωσης που είναι δίκαια και αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αυτό που συζητήθηκε και ομόφωνα συμφωνήθηκε είναι η ένταση των προσπαθειών μας για το δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος, την ουσιαστική λειτουργία και δράση των πρωτοβάθμιων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών.

Στόχος μας είναι η συσπείρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η μαζικοποίησή του ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στην παρέμβαση και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για να μπορούμε να αποσπάμε λύσεις και κατακτήσεις με την πίεση των αγώνων μας.

Καταλήξαμε σε σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα συγκρότησης νέων Ομοσπονδιών σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία μέχρι τέλος του χρόνου, καθώς και σε συγκρότηση νέων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων. Για μας είναι καθαρό ότι η οργάνωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι υπόθεση του ίδιου του κινήματος.

Στα θετικά του απολογισμού μετά τα μπλόκα και το συλλαλητήριο στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι συνεχίζονται οι πολύπλευρες παρεμβάσεις, κυρίως για ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, και παρά τις δυσκολίες της περιόδου γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το φθινόπωρο θα οργανώσει μεγάλη πανελλαδική εκδήλωση για τον ΕΛΓΑ, προβολής της πρότασης και του αιτήματός μας, καθώς και για την αντιχαλαζική, αντιπλημμυρική, αντιπαγετική θωράκιση και προστασία, ώστε η παραγωγή μας να μην είναι έρμαιο των φυσικών φαινομένων.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι όπου γίνονται εκλογές σε Αγροτικούς Συλλόγους παρατηρείται διπλασιασμός των ψηφισάντων που αναγνωρίζουν τη συνέπεια και την αγωνιστική στάση των Συλλόγων το προηγούμενο διάστημα.

Θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα που έχουμε κατακτήσει στα μπλόκα, στους Συλλόγους και στις Ομοσπονδίες, και θα συνεχίσουμε να είμαστε διεκδικητικό κίνημα απέναντι στις κυβερνήσεις και στους τοπικούς παράγοντες, και όχι "κίνημα" δημοσίων σχέσεων ή συναλλαγής.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν συμπεράσματα από την δική τους εμπειρία. Οι αγώνες μας έφεραν αποτελέσματα και κατακτήσεις. Μπορούμε με την οργάνωση, το δυνάμωμα και τη λειτουργία των Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων να βγούμε πιο δυνατά και μαζικά στο προσκήνιο, στους νέους αγώνες για την επιβίωσή μας.

Να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να ενισχύσουμε την ενότητά μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι τη λύση δεν θα τη φέρουν "σωτήρες" ή "φωστήρες" αλλά η συμμετοχή και η δράση όλων μας.

Καλούς αγώνες! Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!».

Ζωτικές διεκδικήσεις για να συνεχίσουν να παράγουν

Μεταξύ των άμεσων διεκδικήσεων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας βρίσκονται και οι παρακάτω, που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στους βιοπαλαιστές αγρότες να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής. ΕΛΓΑ ο οποίος εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Σε αυτό το πλαίσιο, να προχωρήσει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

-- Επιδότηση των ζωοτροφών εδώ και τώρα, να δοθεί ενίσχυση στο κεφάλι ζώου, να αυξηθεί η τιμή των προϊόντων ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Προχωρά η συγκρότηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Στη συγκρότηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στον νομό τους αποφάσισαν να προχωρήσουν οι Αγροτικοί - Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης, Χανδρινού και Κοντοβουνίων Μεσσηνίας, ώστε - όπως επισημαίνουν στην ιδρυτική τους διακήρυξη - «να παλέψουμε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων που στηρίζουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και μας οδηγούν στη φτώχεια, στα χρέη και στο ξεκλήρισμα».

Προβάλλοντας σειρά αιτημάτων, σημειώνουν ότι οι αγώνες έχουν συνέχεια, αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική σε συντονισμό με Συλλόγους, Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε όλη τη χώρα, και καλούν όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, μέσα από Γενική Συνέλευση να εκλέξουν αντιπροσώπους και να λάβουν μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΟΑΣΜ, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

Ηδη ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης ανακοίνωσε ημερομηνίες εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, αλλά και των αντιπροσώπων του στην Ομοσπονδία, με το εξής πρόγραμμα: Αύριο Παρασκευή: Πεταλίδι 9 π.μ. - 2 μ.μ., Αριστομένη 5 μ.μ. - 7 μ.μ., Βαλύρα 8 μ.μ. - 10 μ.μ. Σάββατο 16/7: Μεσσήνη 9 π.μ. - 9 μ.μ. Κυριακή 17/7: Μεσσήνη 9 π.μ. - 9 μ.μ.

Σύσκεψη στη Σκάλα Λακωνίας

Σε σύσκεψη για την ενίσχυση της οργάνωσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων προχωρά την Τρίτη 19 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στη Σκάλα (Πνευματικό Κέντρο) η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, από κοινού με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Λακωνίας.

Εργαζόμενοι ΕΛΓΑ: Αναπροσαρμογή στις χιλιομετρικές αποζημιώσεις

«Η αλματώδης αύξηση των τιμών στα καύσιμα, 2,50 ευρώ/λίτρο, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη χιλιομετρική αποζημίωση 0,15 λεπτά, καθιστά πλέον αδύνατη τη χρήση αυτοκινήτου για τη διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου», σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ, διεκδικώντας την άμεση αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης.

Επισημαίνει ακόμα ότι έχει ενημερώσει τη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως «ο κίνδυνος πλέον για τη μη έγκαιρη διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου (εκτιμήσεις, επανεκτιμήσεις, επισημάνσεις) είναι εμφανής. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που θα ευθύνονται για τις τεράστιες καθυστερήσεις που θα δημιουργηθούν σε σχέση με τη διενέργεια του εκτιμητικού έργου και την καταβολή των αποζημιώσεων στους Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ