Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δυνατό απεργιακό μήνυμα για την υπογραφή ΣΣΕ στην Αττική

Μεγάλη απεργιακή μάχη και σε ξενοδοχεία της Κέρκυρας

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα

RIZOSPASTIS

Από την απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Το σύνθημα «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών» ακούστηκε δυνατά χτες κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αττική, που είχαν προκηρύξει με αποφάσεις τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία. Το σύνθημα αυτό, όπως και το πανό του Συνδικάτου «Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό δεν σκύβουν το κεφάλι, ΣΣΕ θα υπογράψουν με ενότητα και πάλη», που κρατούσαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Electra Metropolis» στην Αθήνα, αποτύπωναν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τα αιτήματά τους: Να κατοχυρώσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής με βάση τις ανάγκες τους, την ώρα μάλιστα που φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις πάνε για σεζόν - ρεκόρ.

Σε αυτόν τον αγώνα που έδωσαν όλες τις προηγούμενες βδομάδες αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου, κάνοντας λόγο «για σκληρή μάχη απέναντι στους ξενοδόχους, οι οποίοι ήδη διαφημίζουν τα τεράστια κέρδη τους, που ξεπερνούν ακόμα και αυτά του 2019!». Παράλληλα ο συνδικαλιστής κατήγγειλε την καταστρατήγηση κάθε μέτρου προστασίας των εργαζομένων σε συνθήκες πανδημίας που αναζωπυρώνεται, λέγοντας ότι επί της ουσίας οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στον Επισιτισμό «είναι στο έλεος των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία του αγώνα που δίνεται σε διάφορους χώρους, ασκώντας πίεση στους εργοδότες, αφού όπως είπε τους υποχρέωσε να καταφεύγουν σε ελιγμούς, να μιλάνε για αυξήσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις να δίνουν κάποια εφάπαξ ενίσχυση. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ο Γ. Στεφανάκης, ο αγώνας θα κλιμακωθεί, οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους και θα επιμείνουν στην υπογραφή τοπικής Σύμβασης για την Αττική, αλλά και επιχειρησιακές Συμβάσεις στα ξενοδοχεία με βάση τα αιτήματα που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος.


RIZOSPASTIS

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε και η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, η οποία κατήγγειλε την κατάπτυστη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη Σύμβαση στον Επισιτισμό που «ξηλώνει» την πρόβλεψη για πενθήμερη εργασία, στρώνοντας τον δρόμο να μετατρέπεται το πενθήμερο σε εξαήμερο, ενώ η κυβέρνηση παρεμβαίνει ωμά ακόμα και στο δικαίωμα της κατοχύρωσης των επιδομάτων ως πρόσθετων αποδοχών, τα οποία συγχωνεύει στον βασικό μισθό. Ο Αντώνης Λακιάρας, μέλος της κλαδικής Τουρισμού της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, μετέφερε εικόνα από ανάλογες κινητοποιήσεις που γίνονται στον κλάδο του Τουρισμού σε μα σειρά ευρωπαϊκές χώρες και τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών που αγωνίζονται. Μίλησε επίσης η Λίνα Ράλλη, μέλος του ΔΣ της κλαδικής Ομοσπονδίας.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Στη συνέχεια οι απεργοί διαδηλωτές με πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με εκπρόσωπό του.

Στη συνάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι η εγκύκλιος που μετατρέπει το πενθήμερο σε εξαήμερο «έχει παγώσει», ενώ είπε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα έχει συνάντηση με τους ξενοδόχους ώστε να συζητηθεί το θέμα των τοπικών Συμβάσεων.

Στους δρόμους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και στην Κέρκυρα
Στους δρόμους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και στην Κέρκυρα
Σχολιάζοντας τη συνάντηση ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, κατήγγειλε ότι επιχειρούν «να κουκουλώσουν το σκάνδαλο» και την κατάπτυστη εγκύκλιο που προβλέπει εξαήμερο αντί για πενθήμερο στον κλάδο. Προειδοποίησε δε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούν καμία μεθόδευση πίσω από τις πλάτες τους, ότι μαζί με τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Συντριπτική συμμετοχή στην απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα δόθηκε από τα ξημερώματα χτες η μάχη της απεργίας του κλαδικού Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού σε συντονισμό με το επιχειρησιακό Σωματείο στα ξενοδοχεία «Labranda Sandy Beach Resort», «Sandy Villas» και «Kairaba Mythos Palace Beach» του ομίλου «Meeting Point», με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, η εργοδοσία του ομίλου με εξώδικο τις προηγούμενες μέρες γνωστοποίησε στα σωματεία ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητά τους, επειδή δεν εφαρμόζουν τον νόμο Χατζηδάκη και δεν εγγράφονται στο ΓΕΜΗΣΟΕ, δηλαδή δεν παραδίδουν τα προσωπικά στοιχεία των συνδικαλιστών και των μελών τους. Με αυτό το αιτιολογικό η εργοδοσία μάλιστα δεν προσήλθε σε προγραμματισμένη χτεσινή συνάντηση για την έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων.


Ομως η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην απεργία ήταν συντριπτική, στέλνοντας μαχητικό μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, ενώ υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να ακυρώσουν στην πράξη την υπονομευτική της τακτική, μέσα από την οποία όχι μόνο αρνείται να διασφαλίσει αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές σχέσεις αλλά επιδιώκει και τον αφοπλισμό των συνδικάτων με την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου.

Συγκλονιστικές στιγμές εκδηλώθηκαν όταν καμαριέρες από το γειτονικό ξενοδοχείο «Sentido Apollo Palace» ζήτησαν τη συνδρομή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των απεργών για τη στήριξη και των δικών τους διεκδικήσεων, και κατέβηκαν μαζικά στην πύλη του ξενοδοχείου, όπου συνενώθηκαν με τους απεργούς, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου πραγματοποίησαν 2ωρη στάση εργασίας. Στη συγκέντρωσή που ακολούθησε, μάλιστα, οι εργαζόμενοι στο «Apollo Palace» αποφάσισαν ότι αν μέχρι τις 21 Ιούλη η εργοδοσία δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για υπογραφή Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, σεβασμό στα ρεπό, πληρωμή υπερωριών, προσλήψεις προσωπικού κ.ά., θα προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση.

Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε έξω από τα ξενοδοχεία απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία μίλησε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του κλαδικού Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε ότι οι ξενοδόχοι επιδιώκουν με την εντατικοποίηση να βγάλουν τα «σπασμένα» της πανδημίας, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει με δικαιολογία τις προσχηματικές «ελλείψεις» προσωπικού να νομοθετήσει τη διευκόλυνση μεταφοράς εργαζομένων από τρίτες χώρες, με στόχο να γενικεύσει τις συνθήκες γαλέρας στις ξενοδοχειακές μονάδες για την απρόσκοπτη κερδοφορία του τουριστικού κεφαλαίου. Ακολούθησε αυτοκινητοπομπή προς την περιοχή της Μεσογγής και πραγματοποιήθηκε πορεία έξω από τα ξενοδοχεία.

Τέλος, οι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν συνάντηση με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Olivar Suites», συμφερόντων του Χ. Βούλγαρη, προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, και προειδοποίησαν ότι τα συνδικάτα δεν παραιτούνται από τον αγώνα τους για υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ