Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας του λαού

Καλπάζει ξανά η πανδημία αλλά τα νοσοκομεία παραμένουν αθωράκιστα

Με τη σύσταση για «μάσκα και ατομική ευθύνη» η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας μάλιστα και «εκτιμήσεις ότι φτάνει στην κορύφωσή του το κύμα». Την ίδια στιγμή, κάτω από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες σωματείων και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι «υπάρχει πίεση», την οποία από τη μία χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» και από την άλλη προειδοποίησε ότι «το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Μίλησε μάλιστα για «ανάπτυξη των κλινών» και για «διαχειρίσιμη κατάσταση», εννοώντας το κλείσιμο κλινών, κλινικών και τη μετατροπή τους σε Covid.

ΟΕΝΓΕ: Καλούμε για μια ακόμα φορά τον λαό στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας

Τοποθετήσεις όπως οι παραπάνω, που συμπυκνώνουν την πολιτική «μπαλωμάτων», συγχωνεύσεων και της προσπάθειας αποσιώπησης της τραγικής κατάστασης με τα κρούσματα και τους θανάτους, αναδεικνύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από τον χώρο της Υγείας, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη θωράκιση της ζωής και της υγείας του λαού.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί «άλλη μια φορά όλους τους υγειονομικούς και όλο τον λαό στον αγώνα. Ασθενείς και υγειονομικοί μπορούμε να αναχαιτίσουμε τις αντιδραστικές εξελίξεις, να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας χωρίς ράντζα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

Οπως σημειώνει, «το νέο σφοδρό πανδημικό κύμα βρίσκει ανοχύρωτα όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας τα οποία ήδη βουλιάζουν από ασθενείς που προσέρχονται στα Επείγοντα αλλά και από τις εισαγωγές.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, κάτι που απαιτούμε με ιδιαίτερη επιμονή και συγκεκριμένες προτάσεις ήδη από τον Μάρτη 2020, αλλά έχει απεμπολήσει ακόμα και υποτυπώδεις δικές τους "δεσμεύσεις" όπως:

  • Τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού από τότε (Μάρτης 2020) περί μονιμοποίησης του επικουρικού προσωπικού,
  • Τις εξαγγελίες Κικίλια και Πλεύρη από τον Μάη 2021 περί προκήρυξης "4.000 μόνιμων θέσεων" νοσηλευτών.
  • Τις 700 θέσεις μόνιμων επιμελητών ΕΣΥ που θα προκηρύσσονταν μέσα στο 2022, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις της χρονιάς.

Η κυβέρνηση αντί για νέες προσλήψεις επιμελητών εξακολουθεί την τακτική του "μπαλώματος", με εξαναγκασμό γιατρών σε εξοντωτική υπερεφημέρευση, σε μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα και με συνεχείς παρατάσεις αναστολής συνταξιοδότησης που αφορούν ανθρώπους 68, 69 και 70 ετών.

Το νέο σφοδρό κύμα εισαγωγών προς νοσηλεία ασθενών με COVID-19 έχει ήδη προκαλέσει "έμφραγμα" στα νοσοκομεία. Κλινικές μετατρέπονται άρον άρον σε χώρους για ασθενείς COVID, τα non COVID περιστατικά συνεχίζουν να κατακλύζουν τα νοσοκομεία, τα ράντζα και οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, αφορούν πλέον κάθε γενική εφημερία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορούν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ("Αττικόν", "Γεννηματάς", "Ευαγγελισμός", Νίκαιας κ.λπ.), όπου η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση αφού σφύριξε τη λήξη της πανδημίας κατ' εντολή των tour operators, προσπαθεί μανιωδώς να συγκαλύψει την πραγματικότητα, και έχει το θράσος να διαδίδει πως "το ΕΣΥ δεν πιέζεται". Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τις τελευταίες 20 μέρες έχει κάνει σειρά δηλώσεων ισχυριζόμενος ψευδώς πως δήθεν "δεν υπάρχει φόρτος στα νοσοκομεία" και πως "δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, θα συνυπάρξουμε με τον ιό"».

Ξεπέρασε τα όρια η προσπάθεια απόκρυψης της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και απωλειών

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης τη στάση της ηγεσίας του ΕΟΔΥ, «που στηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα του εφησυχασμού και την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης, χαρακτηρίζοντας προκλητικά το νέο κύμα "απρόσμενο". Τη στιγμή που φέτος δεν υπάρχουν συστάσεις για μάσκες ούτε καν σε εσωτερικούς χώρους, ούτε ξενοδοχεία καραντίνας ούτε πτέρυγες καραντίνας στα λειτουργούντα ξενοδοχεία, ούτε καν σύσταση ολιγοήμερης απομόνωσης για τους νοσούντες επισκέπτες της χώρας, δηλαδή πρωτόκολλα ...ανοσίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ και κάμποσο καιρό, δηλαδή, λόγω τουρισμού, δεν υπάρχουν ούτε και τα τυπικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς στους τουριστικούς προορισμούς, για την αποφυγή συρροής κρουσμάτων και ο κάθε άνθρωπος καλείται εκ των πραγμάτων από μόνος του να τηρήσει - αν τηρήσει - στοιχειώδη μέτρα.

Ξεπερνά κάθε όριο η ανακοίνωση πως ο ΕΟΔΥ θα σταματήσει την ενημέρωση σε καθημερινή βάση και θα την κάνει σε εβδομαδιαία βάση, σε μια προσπάθεια να αποκρυφτεί η ραγδαία αύξηση των νέων εισαγωγών και των απωλειών, με τα πραγματικά ενεργά κρούσματα να είναι εκατοντάδες χιλιάδες».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας καταγγέλλουν για άλλη μια φορά αυτήν «την επικίνδυνη για την υγεία του λαού πολιτική της κυβέρνησης. Μοναδική έγνοια τους είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, στον τουρισμό, στις μεταφορές κ.λπ. Η διαρκής υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας έρχεται μαζί με τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για περαιτέρω εμπλοκή των ιδιωτών στο σύστημα μέσω ΣΔΙΤ, την περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μονάδων, τις συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων και τις επιπλέον πληρωμές από την τσέπη των ασθενών. Αυτό είναι το "νέο ΕΣΥ" που σχεδιάζουν».

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παμμακάριστος», απαιτώντας να δοθεί λύση στα επείγοντα προβλήματα. Το Σωματείο έχει κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις τόσο στην 1η ΥΠΕ όσο και στο υπουργείο Υγείας, όπως και οι ιατροί και το Επιστημονικό Συμβούλιο. «Παρ' όλα αυτά η απαξίωση του νοσοκομείου συνεχίζεται, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους που υφίστανται διαρκώς την εντατικοποίηση λόγω της υποστελέχωσης και των δυσμενών συνθηκών εργασίας (...) Χωρίς να δίνονται μόνιμες λύσεις σε φλέγοντα χρονίζοντα προβλήματα τα οποία μάλιστα διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία πολλών τμημάτων, ακόμα και τη μη λειτουργία ορισμένων στην πράξη», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Ενδεικτικά και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι το Παθολογικό, με 5 παθολόγους, με προβλεπόμενες 9 οργανικές θέσεις, έχει στην ευθύνη του 60 κλίνες ασθενών στους 3 ορόφους του νοσοκομείου (20 Covid και 2 ΜΑΦ Παθολογικού) και επιπλέον 6 κλίνες ΜΑΦ, χωρίς κανέναν πνευμονολόγο και εντατικολόγο. Επιπλέον, οι ίδιοι 5 παθολόγοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Παθολογικό και Covid, για τακτικό Παθολογικό ιατρείο και διπλό Διαβητολογικό ιατρείο. Επιπλέον το Παθολογικό με απόφαση της ΥΠΕ δέχεται σχεδόν καθημερινά ασθενείς για συνέχιση νοσηλείας από το ΓΝ «Ευαγγελισμός».

Επίσης, το Ακτινολογικό, βασικότατο τμήμα του νοσοκομείου, κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας διότι απομένει με μία μόνιμη ακτινολόγο και έναν ιατρό επικουρικό με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο, μετά την παραίτηση της διευθύντριας. Το δε Χειρουργικό τμήμα, με 3 μόνιμους χειρουργούς και έναν επικουρικό, έχει εξαιρεθεί πλήρως από το πρόγραμμα εφημεριών της 1ης ΥΠΕ εδώ και έναν χρόνο. Δε νοείται νοσοκομείο να εφημερεύει χωρίς Χειρουργικό τμήμα.

Σε όλο αυτό το δυσμενές πλαίσιο, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι από 21/7 θα αυξηθούν οι διατιθέμενες κλίνες Covid κατά 20, με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να ενισχυθεί το νοσοκομείο με παθολόγους, πνευμονολόγο, εντατικολόγο, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα, 5 μόνο παθολόγοι καλούνται να είναι υπεύθυνοι για 80 κλίνες ασθενών, ΤΕΠ και τακτικά ιατρεία.

Αρχή κινητοποιήσεων στην Αιτωλοακαρνανία

Με δράση στα τακτικά ιατρεία του ΓΝ Μεσολογγίου σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία στον μεγαλύτερο νομό της χώρας και τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων. Τη στήριξη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν την Πέμπτη 21 Ιούλη με παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου (8.30 μ.μ.), δηλώνουν το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ Μεσολογγίου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Η Ενωση και το ΕΚ Αγρινίου καλούν παράλληλα σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτα, συλλόγους και λαϊκούς φορείς τη Δευτέρα 18 Ιούλη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με θέμα την οργάνωση της πάλης μπροστά και στο συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ