Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κανένας δικηγόρος και μηχανικός χωρίς ασφαλιστική κάλυψη

Μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν προχτές το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και οι Επιτροπές Αγώνα μηχανικών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, με αφορμή τη στέρηση της ασφαλιστικής ικανότητας από χιλιάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με μικρά εισοδήματα δικηγόρους και μηχανικούς, και διεκδικώντας να μη μείνει κανείς χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, να καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο Υγείας κ.λπ.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, ωστόσο για μία ακόμα φορά η πολιτική ηγεσία του δεν μπήκε στον κόπο να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. «Οχι στην ακρίβεια και στις ανατιμήσεις, όλοι στον αγώνα για τις δικές μας λύσεις», «Μας τσακίζουν με φόρους και εισφορές, τέρμα η σιωπή γι' αυτές τις αρπαγές» φώναξαν οι διαδηλωτές μπροστά στις κλειστές πόρτες του υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια θυροκόλλησαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην πόρτα της εισόδου του υπουργείου.

«Δεν πάει άλλο» με την αποπνικτική κατάσταση που βιώνουν οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι με τα χαμηλότερα εισοδήματα, τόνισε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων ο Αντώνης Αντανασιώτης. Μια κατάσταση που όπως ανέφερε είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. «Δεν πάει άλλο» με τις συνέπειες που βιώνει ο λαός από την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτός της Ουκρανίας. Κατήγγειλε, τέλος, τις ευθύνες της ηγεσίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Γι' αυτόν τον λόγο πάρθηκε η πρωτοβουλία ίδρυσης Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων, ώστε να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους, φτιάχνοντας τον δικό τους Σύλλογο.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους επιστημονικούς κλάδους και με όλο τον λαό που βρίσκεται στο πόδι», ανέφερε ο Ανέστης Προυσανίδης, αυτοαπασχολούμενος δικηγόρος.

Στην παρέμβασή του ο Ηλίας Τσιμπουκάκης από τις Επιτροπές Αγώνα Μηχανικών επεσήμανε ότι η άνοδος της τεχνικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας μετά τη βαθιά κρίση δεν άλλαξε ουσιαστικά τη θέση των χιλιάδων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Εκτός από τις χαμηλές αμοιβές και την ποινικοποίηση του επαγγέλματος για τους αυτοαπασχολούμενους, στη μείωση στο εισόδημά τους επιδρούν η ακρίβεια αλλά και τα χρέη των προηγούμενων κρίσεων και του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου - Βρούτση. Αντίστοιχα, για τους μισθωτούς επιδρούν η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, η κατάργηση των ΣΣΕ, η ελαστική εργασία με το δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μαχητικά στον δρόμο, γιατί λύση και ουσιαστική ανακούφιση δεν μπορεί να δώσει ούτε η σημερινή, ούτε καμία επόμενη κυβέρνηση αντιλαϊκής διαχείρισης.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι μισθωτοί δικηγόροι είναι ανασφάλιστοι κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, Βασίλης Διονυσόπουλος. Οπως ανέφερε, η εργοδοσία δεν υποχρεούται να καλύπτει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνεπώς αναγκάζονται να τις πληρώνουν από την τσέπη τους, από τους ήδη χαμηλούς μισθούς τους. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι μισθωτοί δικηγόροι βλέπουν τα ειδοποιητήρια από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να έρχονται σωρηδόν, ενώ οι ίδιοι μένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Κώστας Τζατζάνης εκ μέρους του Συλλόγου Συνταξιούχων Μηχανικών επανέλαβε ότι οι συνταξιούχοι μηχανικοί ζητούν την αποκατάσταση των μνημονιακών περικοπών, που τους στέρησαν το 50% του εισοδήματός τους. Κατάγγειλε την κλοπή της κινητής και ακίνητης (κτίριο ΤΣΜΕΔΕ Κλαυθμώνος) περιουσίας του Ταμείου, περιουσία που δημιουργήθηκε από τα αποθεματικά των εισφορών των εργαζόμενων μηχανικών, και το καθεστώς απονομής των συντάξεων, με τις τεράστιες καθυστερήσεις που διαμόρφωσαν από κοινού η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ με το έκτρωμα Κατρούγκαλου. Υποσχέθηκε ότι οι συνταξιούχοι θα παραμείνουν σε αγωνιστική εγρήγορση, για την αποκατάσταση των απωλειών, μαζί με τους εργαζόμενους μηχανικούς.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαίτησαν κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, διαγραφή χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας προς ασφαλιστικά ταμεία - τράπεζες - Δημόσιο, χωρίς προσαυξήσεις - πρόστιμα, καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας - επαγγελματικής στέγης για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, κατάργηση του ΚΕΑΟ, στελέχωση του ΕΦΚΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και στήριξή του με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή, άμεση έκδοση των συντάξεων και κατάργηση των περικοπών, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας(2020-06-18 00:00:00.0)
Ωρα μάχης για αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες(2020-06-13 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα από τις Επιτροπές Αγώνα Δικηγόρων(2020-06-05 00:00:00.0)
Κινητοποίηση Μηχανικών για το Ασφαλιστικό(2014-03-20 00:00:00.0)
Κινητοποίηση μηχανικών για το Ασφαλιστικό(2013-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ