Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσει το ΚΚΕ

Μια αναλυτική εισήγηση για τις εξελίξεις στο χώρο της Ερευνας και για το τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα και σε διαβούλευση η κυβέρνηση, έκανε ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εισήγησής του αναφέρθηκε και στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει το ΚΚΕ για αυτό το χώρο, τονίζοντας συγκεκριμένα:

«Καλούμε τους εργαζόμενους στο χώρο της Ερευνας, και ιδιαίτερα τους νέους ερευνητές και ερευνήτριες, όλους όσοι νιώθουν εγκλωβισμένοι στα δεσμά της επιχειρηματικότητας και θέλουν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες της ερευνητικής δουλειάς να συναντηθούν με το αγωνιζόμενο ταξικό εργατικό κίνημα, να συνδράμουν στην αναγκαιότητα της Λαϊκής Συμμαχίας.

Να προτάξουν ένα πλαίσιο αιτημάτων και στόχων πάλης, με το οποίο να διεκδικούν:

  • Οχι στην εμπορευματοποίηση της Ερευνας. Να καταργηθούν όλες οι μορφές ιδιωτικοποίησης της Ερευνας, να απαγκιστρωθεί η Ερευνα, οι φορείς και οι υποδομές της από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα Ερευνητικά Κέντρα.
  • Μαζικές προκηρύξεις νέων θέσεων ερευνητών μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη, πλήρη και σταθερή σχέση εργασίας. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Υποτροφίες για όλους τους υποψήφιους διδάκτορες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη με ευθύνη του κράτους (και για τα προστατευόμενα μέλη). Τα χρόνια του διδακτορικού να προσμετρούνται στα συντάξιμα και την προϋπηρεσία.
  • Γενναία αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Ερευνα. Χρηματοδότηση της Ερευνας στα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ένταξη σε αυτόν των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, για να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι τομείς της και να συμμετέχει σ' αυτήν το σύνολο των ιδρυμάτων και ερευνητών.
  • Οχι στις περικοπές-αυξήσεις στην επιχορήγηση των Ερευνητικών Κέντρων. Εκτακτο κονδύλι ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών της λειτουργίας τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΚΕ, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και μέσα στους χώρους της Ερευνας αλλά και ευρύτερα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, θα συμβάλει με όσες δυνάμεις διαθέτει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ