Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Αποστολές περιφρούρησης των κερδών και των επενδύσεων των μονοπωλίων

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις στην ημερίδα του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Οι Ειδικές Επιχειρήσεις στο Σύγχρονο Στρατηγικό Περιβάλλον»

Στιγμιότυπο από την ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο
Στιγμιότυπο από την ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο
Η υπαγωγή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους στόχους των πολυεθνικών, για διασφάλιση των συμφερόντων τους σε ό,τι αφορά τον απρόσκοπτο ενεργειακό ανεφοδιασμό, τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, τον τουρισμό κ.ά., αναδείχτηκε σε «Ημερίδα Ειδικών Επιχειρήσεων», με θέμα «Οι Ειδικές Επιχειρήσεις στο Σύγχρονο Στρατηγικό Περιβάλλον», που διοργάνωσε στην Αθήνα η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Σε αυτά τα πλαίσια δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση των ειδικών δυνάμεων και των τριών κλάδων (Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας), στο πλαίσιο των σχετικών σχεδιασμών και επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Από ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς εν ενεργεία και αποστρατεία, καθώς και από ακαδημαϊκούς, αναπτύχθηκαν ενότητες, όπως το στρατηγικό περιβάλλον στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι τα 3/4 των εξακριβωμένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στη «γειτονιά» μας (Εύξεινος Πόντος, Καύκασος, Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική, Εγγύς και Μέση Ανατολή), η οποία σε συνδυασμό με το διευρυνόμενο δίκτυο αγωγών εξελίσσεται σε διεθνές ενεργειακό σταυροδρόμι. Υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι η Υποσαχάρια Αφρική (Σαχέλ, με χώρες όπως Τσαντ, Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) έχει εξαιρετικό ενεργειακό ενδιαφέρον για την ΕΕ, καθώς και ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι κύριο στοιχείο στο μεσογειακό περιβάλλον, αφού το 65% του καυσίμου που εισάγεται στην ΕΕ έρχεται μέσω Μεσογείου. Μια αιφνίδια διακοπή καυσίμου ή μια άνοδος των τιμών θα επιφέρει προβλήματα στην οικονομία. Σε αυτά τα πλαίσια, αναφέρθηκε, χρειάζεται εξασφάλιση των ενεργειακών δικτύων και με στρατιωτική ισχύ, εξ ου και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προβλέπουν επεμβάσεις και για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ξανά φρεγάτα στην «ACTΙVE ENDEAVOUR»

Για τις διεθνείς επεμβάσεις στο μέλλον και το ρόλο των ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, ειπώθηκε ότι η «παγκόσμια ευημερία και ασφάλεια» εξαρτώνται από την «ελεύθερη» και «νόμιμη χρήση» των θαλασσών. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται η ΝΑΤΟική επιχείρηση «ACTΙVE ENDEAVOUR» (περιπολίες ΝΑΤΟικών πλοίων στη Μεσόγειο, τα οποία επιβλέπουν στενά, λιμάνια, ελέγχουν ή συνοδεύουν πλοία) για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Οπως αποκαλύφθηκε στην ημερίδα, «λίαν συντόμως η ελληνική πλευρά θα ξαναστείλει στη δύναμη περιπολίας ελληνική φρεγάτα».

Ομιλητές ανέφεραν ότι, πέρα από την πειρατεία, υπάρχουν πλέον και τρομοκρατικές επιθέσεις κατά πλοίων που σταθμεύουν σε λιμάνια και πρόσθεσαν ότι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, εκβολές αγωγών ή στενά, όπως το Σουέζ, ο Βόσπορος, το Γιβραλτάρ, θα είχαν σοβαρές διεθνείς συνέπειες. Εξέδρες εξόρυξης φυσικού αερίου στη θάλασσα, αναφέρθηκε, ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχους επιθέσεων με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία: Αύξηση της τιμής του καυσίμου, αυξήσεις ναύλων λόγω επιλογής μακρύτερων δρομολογίων μεταφοράς, αυξήσεις ασφαλίστρων. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σχετικά με τον εντοπισμό κοιτασμάτων, εντείνουν τους ανταγωνισμούς και τις ανησυχίες των μονοπωλίων. Με βάση τα παραπάνω, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο ρόλο των Ειδικών Επιχειρήσεων (με τη δράση ειδικών δυνάμεων) για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», όπως έχει επισημανθεί και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ειδικά για την Ελλάδα υπογραμμίστηκε, ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για την υπεράσπιση των κοιτασμάτων στην Κύπρο, με μικρές και ευέλικτες μονάδες, ο σχηματισμός και η δράση των οποίων αναφέρθηκε ότι είναι και προτεραιότητα του ΝΑΤΟ στην τρέχουσα δεκαετία. Σημειώθηκε, επίσης, ότι μια προσέγγιση με το Ισραήλ θα ήταν χρήσιμη στο «να αντιμετωπιστούν κοινές απειλές» (με αναφορές στην Τουρκία και σε οργανώσεις όπως η Χεζμπολλάχ).

Προστασία αγωγών στο εξωτερικό

Στην εισήγηση για τις χερσαίες ειδικές επιχειρήσεις, εν ενεργεία στρατιωτικός σημείωσε ότι, κατά περίπτωση, μπορεί να υπάρχει και συνεργασία με ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, ΕΥΠ. Διεθνείς απειλές ορίζονται, ανάμεσα στ' άλλα, η «τρομοκρατία» και η «λαθρομετανάστευση», όπως και ό,τι απειλεί ΑΟΖ και κοιτάσματα. Ανάμεσα στις ειδικές επιχειρήσεις που εκτελούνται από ειδικές δυνάμεις συγκαταλέγονται η κατάληψη και ανακατάληψη πλατφορμών καυσίμου, η προστασία ενεργειακών αγωγών στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό «εφόσον ζητηθεί», η συνδρομή στα σώματα ασφαλείας για «ομάδες ασφαλείας», κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων...

Για τις ναυτικές ειδικές επιχειρήσεις, άλλος εν ενεργεία αξιωματικός είπε ότι το ΝΑΤΟ επικεντρώνει στην προστασία πλατφορμών καυσίμου και το ελληνικό ΠΝ φροντίζει να λάβει ανάλογη εξειδίκευση. Ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εντείνει τις απαιτήσεις για προετοιμασία και εκπαίδευση σε τέτοιες ειδικές επιχειρήσεις.

ΚΕΝΑΠ: Το «διαμάντι του ΝΑΤΟ» στη Σούδα

Στην ημερίδα υπήρξε ξεχωριστή θεματική για τις «επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής» και ειδική αναφορά στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που λειτουργεί στη Σούδα από το 2005. Το ΚΕΝΑΠ πρόσφατα έγινε το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας, ενώ το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Οπως τονίστηκε στη χτεσινή ημερίδα, ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει ως «το διαμάντι του ΝΑΤΟ». Αποστολή του Κέντρου είναι η εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Στη χτεσινή ημερίδα ειπώθηκε, επίσης, ότι η θαλάσσια ασφάλεια στο μέλλον θα περιλαμβάνει τη συλλογή βιομετρικών στοιχείων, την ασφάλεια ενεργειακών πόρων και την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων, όπως οι εξέδρες άντλησης ορυκτών. Σημειώθηκε ότι μεγάλη ναυτική ΝΑΤΟική επιχείρηση ενάντια στην πειρατεία, κατά τα πρότυπα όσων γίνονται στη Σομαλία, θα έχουμε σύντομα και στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξονυχιστικού ελέγχου μεταφερόμενων προϊόντων, υλικών και ανθρώπων και «εξάλειψης απειλών». Στο ΚΕΝΑΠ έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε τέτοια ζητήματα 840 στελέχη (από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α.), ενώ παρέχεται εκπαίδευση και στη συλλογή βιομετρικών στοιχείων, στη διάνοιξη διαμερισμάτων, ζητήματα στα οποία οι ένοπλες δυνάμεις έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με την ΕΛ.ΑΣ., όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά...

Στο περιθώριο της ημερίδας, ιδιώτες εξέφραζαν την αγωνία τους για το πότε και πώς θα μπορούν να εκπαιδευτούν-πιστοποιηθούν από το ΚΕΝΑΠ εταιρείες σεκιούριτι που θα πωλούν τις υπηρεσίες τους σε εφοπλιστές για τα καράβια τους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βροχή τα συχαρίκια σε έναν «ιδιαίτερα αξιόπιστο ευρωατλαντικό σύμμαχο»(2017-07-01 00:00:00.0)
Σε ΝΑΤΟικό κλοιό με επίκεντρο τη βάση της Σούδας(2017-06-02 00:00:00.0)
Στόχος η βαθύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2014-06-12 00:00:00.0)
Κινητικότητα της ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο(2014-05-21 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η σημασία του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2013-12-12 00:00:00.0)
Πριν βομβάρδιζε ...τώρα ερευνά και κερδίζει(2012-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ