Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
«Δεν υπάρχει λόγος» για μέτρα προστασίας του λαού

Νέα αύξηση νοσηλειών, «βράζουν» οι τουριστικοί προορισμοί

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη σε ερώτηση για λήψη μέτρων προστασίας του λαού, αφού όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ «έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό» και η αναζωπύρωση της πανδημίας «είναι απολύτως ελεγχόμενη». Η μόνη σύσταση που κάνει πια η κυβέρνηση είναι αυτή της «αυτοπροστασίας», στο γνωστό πνεύμα της «ατομικής ευθύνης», πετώντας το μπαλάκι στον λαό, σε μια λογική ότι η πορεία της πανδημίας είναι «στα χέρια του».

Με αυτό το πνεύμα λοιπόν φταίνε τα ίδια τα θύματα π.χ. για τη χτεσινή νέα αύξηση των νοσηλειών κατά 26,12%.

Την ίδια στιγμή οι θάνατοι έφτασαν τους 30.124 (9 χτες) και η εκτόξευση συνεχίζεται, προκαλώντας ανησυχίες για επιδείνωση και των «σκληρών δεικτών» το επόμενο διάστημα. Χτες επιβεβαιώθηκαν συνολικά 12.159 νέα κρούσματα (τα 1.631 αφορούν επαναλοιμώξεις), εκ των οποίων 7.493 εντοπίστηκαν στην Αττική, 783 στη Θεσσαλονίκη, 510 στο Ηράκλειο και πάνω από 200 σε Αχαΐα, Κέρκυρα, Ρόδο και Χανιά.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 94, από τους οποίους το 51,06% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τη βδομάδα 13 - 19 Ιούνη το ποσοστό θετικότητας ήταν 8,77% (από 4,79% πριν δυο βδομάδες), ενώ σε τουριστικούς προορισμούς εκτινάσσεται: Μύκονος 50,89%, Θήρα 33,51%, Μήλος 32,31%, Πάρος 23,81%, Κάρπαθος 21,37% και πάνω από 10% σε 20 Περιφερειακές Ενότητες.

Η απάντηση στα παραπάνω ήταν η 4η ενισχυτική δόση και μέτρα αυτοπροστασίας για τις ευάλωτες ομάδες, με τον Θ. Πλεύρη να ομολογεί ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας πιέζεται από τα non-COVID περιστατικά, να πλασάρει ως «λογικό» ότι «σε μια διετία πολλά τακτικά χειρουργεία ή τακτικές ιατρικές πράξεις δεν πραγματοποιήθηκαν», εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος σε μίας νόσου.

Αναμάσησε δε για άλλη μια φορά τις εξαγγελίες για προκήρυξη 4.000 νοσηλευτών, «για μια σειρά από επικουρικό προσωπικό που θα προσλάβουμε» με ημερομηνία λήξης, ισχυριζόμενος ότι «μόνο το 2022 οι μόνιμες προσλήψεις του Υγείας φτάνουν τις 6 χιλιάδες κόσμο, μιλάμε για σοβαρή ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό». Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν ενισχύθηκε το σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό, αλλά συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων ακόμα και εν μέσω επιδημίας, από 77.532 τον Μάρτη 2020 σε 74.196 τον Απρίλη 2022.

Ο υπουργός μάλιστα «το τερμάτισε» λέγοντας ότι «υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, δεν είναι ελκυστικό. Πλέον, επειδή έχουμε κουρασμένους, γυναίκες και άνδρες, από όλη αυτήν τη διαδικασία, δεν υπάρχει κόσμος που με μεγάλη ευχαρίστηση να θέλει να μπει αυτήν τη στιγμή στο σύστημα». Ενα σύστημα που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων κυριαρχείται από απληρωσιά και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, απολύσεις και ανακύκλωση προσωπικού, όσα υλικά δηλαδή θα χρησιμοποιηθούν και στο «νέο», ελκυστικό για τους επιχειρηματίες ΕΣΥ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org