Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάνουν τους ανήξερους

«Καθώς η έλλειψη προσωπικού γίνεται απειλητική, απαιτεί επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες, αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας». Αυτά έλεγε χτες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ωμά τους χιλιάδες εργαζόμενους, που «ματώνουν» κάθε χρόνο πίσω από τα «ρεκόρ» του τουρισμού.

Η κυβέρνηση κάνει τον ανήξερο για το ποιος ευθύνεται για τη σημερινή άθλια κατάσταση στον κλάδο, με τους απαράδεκτους και εξοντωτικούς όρους εργασίας. Η ευθύνη όμως είναι δικιά της και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που με τους αντεργατικούς τους νόμους διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για το λεγόμενο «θαύμα του τουρισμού».

Με τους δικούς τους νόμους υπάρχουν αυτήν τη στιγμή περισσότερες από 14 διαφορετικές ελαστικές σχέσεις απασχόλησης στον Τουρισμό, μέχρι και της μιας μέρας, για να μην επιβαρύνεται η εργοδοσία με έξτρα «κόστος» ανάλογα με τις διακυμάνσεις της σεζόν. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τις γυναίκες εργαζόμενες, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό στον κλάδο.

Με τους ίδιους νόμους στα ξενοδοχεία και στις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις απασχολούνται χιλιάδες νέοι χωρίς ωράριο, χωρίς ρεπό, με μισθούς πείνας, ή και απλήρωτοι, με την ταμπέλα του εκπαιδευόμενου και του «πρακτικάριου».

Με τους ίδιους νόμους, ακόμα και η κουτσουρεμένη κλαδική Σύμβαση δεν έχει ακόμα καθολική εφαρμογή, αφήνοντας μεγάλο μέρος των εργαζομένων «βορά» στις διαθέσεις των εργοδοτών. Για να μην μιλήσουμε για τους εποχικούς, οι οποίοι, πέρα από την αγωνία της επαναπρόσληψης για να έχουν μεροκάματο, πρέπει να περάσουν «από την τρύπα της βελόνας» για ένα επίδομα ανεργίας τους μήνες εκτός σεζόν.

Η σημερινή κυβέρνηση λοιπόν και όλες οι προηγούμενες, μαζί και οι μεγάλοι όμιλοι του τουρισμού, έχουν ...επενδύσει στον «ανθρώπινο παράγοντα» εδώ και πολλά χρόνια, για να μπορούν σήμερα να πανηγυρίζουν για «επάνοδο» στα επίπεδα του 2019. Με τη διαφορά ότι τα πανηγύρια αφορούν τα έσοδα και τα κέρδη τους, όχι τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, που από χρόνο σε χρόνο πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Οπως άλλωστε συμβαίνει και με την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας να απολαύσει λίγες μέρες ξεκούρασης και αναψυχής. Η «επένδυση» στον εισαγόμενο τουρισμό σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν κάνει απλησίαστους πλέον για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία τους τουριστικούς προορισμούς, μετατρέποντας σε όνειρο απατηλό έστω και μια ολιγοήμερη απόδραση μέσα στο καλοκαίρι.

Τι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω; Οτι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και στον Τουρισμό δεν συναντιούνται πουθενά με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Και ότι προϋπόθεση για να αυγαταίνουν τα πρώτα, είναι να πετσοκόβονται ολοένα και περισσότερο τα δεύτερα, μαζί βέβαια με το άφθονο κρατικό χρήμα και τα άλλα μέτρα στήριξης των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, που αφειδώς ρέει προς τις τσέπες τους με όλες τις κυβερνήσεις.

Αυτά εγγυήθηκε στους μεγαλοξενοδόχους και ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο ΣΕΤΕ, πίσω από ευχολόγια για «καλές αμοιβές και καλές συνθήκες εργασίας». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι επιχειρήσεις «να κάνουν ταμείο και να διαπιστώσουν ότι τα έσοδα, αφαιρουμένων των εξόδων, βγάζουν καλύτερο αποτέλεσμα από τα προηγούμενα χρόνια, με δεδομένη την τρομακτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και τον πληθωρισμό που τρέχει με 11%», κάνοντας έμμεση μομφή στην κυβέρνηση ότι δεν τους στηρίζει με επάρκεια.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους του Τουρισμού θα ήταν ακόμα χειρότερη αν τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν «ταράξει τα νερά» με τις κινητοποιήσεις και την οργάνωσή τους. Αν με τα σωματεία τους δεν είχαν οργανώσει μεγάλους απεργιακούς και άλλους αγώνες, ακόμα και καταμεσής της τουριστικής σεζόν, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα. Αν στο συνδικαλιστικό τους κίνημα δεν υπήρχαν δυνάμεις που μπαίνουν μπροστά στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία και την κάθε κυβέρνηση, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της πάλης για σύγχρονα δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

Σ' αυτόν τον δρόμο, ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά, βρίσκεται η απάντηση! Αυτόν τον δρόμο δείχνει και η αυριανή απεργία που προετοιμάζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, διεκδικώντας συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ