Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σύνοδος με φόντο τα πολλαπλά εμπόδια στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»

Θα συζητηθούν και «οι προκλήσεις που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»

Με φόντο τις έντονες αντιρρήσεις που διατυπώνονται για τη νέα πρόταση συμβιβασμού Βόρειας Μακεδονίας - Βουλγαρίας που κατέθεσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ, τις «διαμαρτυρίες» Τιράνων - Βελιγραδίου - Σκοπίων για τις καθυστερήσεις στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, αλλά και την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Πέτκοφ στη Βουλγαρία, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την ευρωενωσιακή ανακοίνωση, στη Σύνοδο θα συζητηθούν και «οι προκλήσεις που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», με όλες τις παραπάνω εξελίξεις να επιβεβαιώνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί ως καταλύτης έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, συνεχίζονται οι έντονες διαφωνίες από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας - και από το κυβερνητικό στρατόπεδο και από την αντιπολίτευση - για τη γαλλική πρόταση για μια συμφωνία Σόφιας - Σκοπίων που θα άνοιγε τον δρόμο στην άρση του βουλγαρικού βέτο και κατ' επέκταση στην ενταξιακή πορεία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει και αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στ. Πεντάροφσκι (προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που πλειοψηφεί στον κυβερνητικό συνασπισμό), κατηγόρησε τη Σόφια ότι «εκβιάζει» και επιχειρεί να «ταπεινώσει» τη χώρα του, προβάλλοντας «απαράδεκτα αιτήματα» και «εξωπραγματικούς όρους». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Κοβάτσεφσκι, «να μην πάει στις Βρυξέλλες» για τη σημερινή Σύνοδο, σχολιάζοντας: «Να πάει να κάνει τι; Για τις φωτογραφίες και μόνο;».

Διαφωνίες εξέφρασε και ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP - συμμετέχει στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας) Γκ. Μιλέφκσι. Σε ανάρτησή του ανέφερε «Γαλλία ευχαριστούμε, αλλά όχι» και υποστήριξε ότι «οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκοί όροι (...) Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας δεν πρέπει να είναι όμηρος των απογοητεύσεων της Βουλγαρίας». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών εγγυήθηκε την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αν τώρα ένας από τους εγγυητές της συμφωνίας, η ΕΕ, δεν τη σέβεται, τότε αμφισβητείται το νόημα της ίδιας της Συμφωνίας και πόσο πρέπει να τη σεβαστεί η Βόρεια Μακεδονία», ενώ σημείωσε ακόμα: «Η ΕΕ πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα αν θέλει τη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ ή όχι. Δεν έχουμε πια χρόνο για χάσιμο». Κατέληξε δε ότι «θα μπούμε στην ΕΕ ως Μακεδόνες με την αιωνόβια ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τις αξίες μας, με τη δική μας γλώσσα και ιδιαιτερότητες. Είσοδο ως δεύτερο βουλγαρικό κράτος δεν θέλουμε, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ούτε αντιστοιχεί σε πραγματικότητα και ιστορία».

Κοινή κάθοδος για Τίρανα - Σκόπια - Βελιγράδι

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των διεργασιών ήταν και οι διήμερες συναντήσεις που ανακοινώθηκε χτες ότι γίνονταν ανάμεσα στις κυβερνήσεις Σερβίας - Αλβανίας - Βόρειας Μακεδονίας, για τη στάση τους στη σημερινή Σύνοδο.

Σε αυτές εξετάστηκε ακόμα και το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν στη συνάντηση, ως έκφραση δυσαρέσκειας για τη στασιμότητα στην ενταξιακή τους πορεία.

Τελικά, χτες, ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ντ. Κοβάτσεφσκι, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο, εκφράζοντας κοινές θέσεις για την ευρωενωσιακή προοπτική των χωρών της περιοχής.

«Επειτα από λεπτομερείς και εκτενείς διαβουλεύσεις οι ηγέτες των τριών χωρών αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής από κοινού, συμφωνώντας σε βασικές αρχές που θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών με πολυάριθμους αξιωματούχους της ΕΕ», ανακοίνωσε η σερβική προεδρία.

Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «δεν περιμένουμε να ακούσουμε πολλά για εμάς, αλλά θα ζητήσουμε να ακούσουν την άποψή μας για την ιδέα μιας Νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που στηρίζουμε, για το σχήμα "Ανοιχτά Βαλκάνια" (Open Balkans) που προωθεί το ευρωπαϊκό πνεύμα και για την ομηρία μας από τη Βουλγαρία που το καταστρέφει».

Καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Πέτκοφ στη Βουλγαρία

Στο μεταξύ, νέος γύρος ενδοαστικών παζαριών ξεκινά στη Βουλγαρία, μετά και από τη χτεσινή υπερψήφιση της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση, με πρωτοβουλία του κόμματος GERB αλλά και τη στήριξη του κόμματος ΙΤΝ, που μέχρι πρότινος συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Την πρόταση υπερψήφισαν 123 βουλευτές, έναντι 116 που την καταψήφισαν.

Μετά την ψηφοφορία, ο Κ. Πέτκοφ, πρωθυπουργός της απερχόμενης κυβέρνησης και επικεφαλής του κόμματος «Συνεχίζουμε την αλλαγή», δήλωσε ότι «ήταν τιμή να ηγηθώ μιας κυβέρνησης που ανατράπηκε» μεταξύ άλλων από τη «Ρωσίδα πρέσβειρα Ελεονόρα Μιτροβάνοβα»...

Στις διαβουλεύσεις που ξεκινούν σήμερα, το κόμμα του Πέτκοφ θα είναι το πρώτο που θα λάβει εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ η ηγεσία του δηλώνει αισιόδοξη πως θα διασφαλίσει τη στήριξη κι άλλων βουλευτών, όπως έγινε με 6 βουλευτές από το ΙΤΝ που τον στήριξαν. Θυμίζουμε ότι το ΙΤΝ αποχώρησε πρόσφατα από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι η πλειοψηφία είναι έτοιμη για μη επωφελή συμβιβασμό στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Πέτκοφ σχημάτισε κυβέρνηση μόλις τον Δεκέμβρη, μετά από τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα 12μηνο. Δεν αποκλείεται νέα προσφυγή σε κάλπες, με φόντο μια έντονη συζήτηση για τον βαθμό εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, την «ισορροπία» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Wiener Zeitung» επανήλθε στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, πάνω στην οποία μεγαλώνουν οι πιέσεις για συμμετοχή στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Θέλουμε τη Σερβία μαζί μας, αλλά χρειαζόμαστε καθαρές αποδείξεις ότι η χώρα μοιράζεται τις αξίες μας (...) και απορρίπτει τη ρωσική εισβολή (...) Φυσικά, προσδοκάμε όλοι να σπρώχνουμε από την ίδια πλευρά της διελκυστίνδας», δήλωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο τραπέζι προτάσεις «συμβιβασμού» και τμηματικών «ανταμοιβών»(2022-07-13 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΕΕ καλούν σε «εποικοδομητικούς συμβιβασμούς»(2022-07-12 00:00:00.0)
«Να αποκρουστεί η παρουσία τρίτων παραγόντων στην περιοχή» ζητά η κυβέρνηση(2022-06-17 00:00:00.0)
Μπροστάρης στα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια(2022-06-15 00:00:00.0)
Διεργασίες μετά την αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού(2022-06-10 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» και «προειδοποιήσεις» για τις εξελίξεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη(2022-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ