Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ετοιμοι οι ΝΑΤΟικοί «μηχανισμοί» διευθετήσεων λέει ξανά ο Στόλτενμπεργκ

Eurokinissi

«Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε».

Αυτά σημείωσε ξανά χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περίοδο «LE POINT». «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι' αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι τα ΝΑΤΟικά σχέδια σπρώχνουν προς επικίνδυνες «διευθετήσεις» σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός, πρώην διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, αρθρογραφώντας στο «Bloomberg» τόνιζε πως «κανείς δεν θέλει μία κατάσταση με την οποία η Τουρκία θα απομονωθεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά», επαινώντας τον ρόλο και τη συμβολή της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ, σε μια σειρά μέτωπα, από το Αφγανιστάν και τη Μ. Ανατολή ως την Ανατ. Μεσόγειο και τη Λιβύη, και συστήνοντας ένταση των προσπαθειών για να αρθούν οι ενστάσεις της στη διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας και να διατηρηθούν στενές σχέσεις.

Δικαιολογώντας κι αυτός «ανησυχίες της Τουρκίας» για την «ασφάλειά της» (θυμίζοντας πως η Ελλάδα ασκούσε επί χρόνια βέτο για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ) και αναφερόμενος στην «αμοιβαία δυσαρέσκεια» μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών, περιλαμβάνει στις αιτίες για αυτή και τις «συνεχόμενες διαφωνίες» στο Αιγαίο, όπως βαφτίζει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μεταξύ άλλων, ο Σταυρίδης καταλήγει ότι οι ΗΠΑ «ως το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ» έχουν «πλήρη ευθύνη» για «να λυθεί ο γόρδιος δεσμός», όχι «απλά κόβοντάς τον», αλλά - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - αξιοποιώντας «κίνητρα που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία».

Χέρι χέρι προκλήσεις και ιμπεριαλιστικό παζάρι

Στο μεταξύ, ένταση των παζαριών αναμένεται να πυροδοτήσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα. Σύμφωνα με διαρροές, στις Βρυξέλλες εξετάζεται προσχέδιο κειμένου Συμπερασμάτων που θα αναφέρει πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ».

Αποτυπώνοντας και το πολυεπίπεδο ιμπεριαλιστικό παζάρι, Τούρκοι αξιωματούχοι διέδιδαν και χτες πως η στάση της κυβέρνησής τους και το αν θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθούν από το «πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα» και από το εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ολα αυτά ενώ τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανά της με το πλοίο "Αμπντούλ Χαμίτ Χαν". Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα». Το συγκεκριμένο πλοίο στις 15 Ιούλη αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά κι ενώ, όπως λέγεται, οι δύο κυβερνήσεις «βολιδοσκοπούν» για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της επερχόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ώστε να αναθερμανθεί η διαδικασία «διαλόγου» μεταξύ των δυο μερών, σε μια σειρά από σχετικές «πλατφόρμες» που έχουν στηθεί - διερευνητικές επαφές, πολιτικές διαβουλεύσεις, ΜΟΕ - αλλά και στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός φέρεται κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο Μ. Ντράγκι να ανέδειξε την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, ως «υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου από δύο γειτονικές χώρες που δρουν με καλή θέληση», στέλνοντας έτσι κι ένα μήνυμα προς την Αγκυρα για τη βάση των επιχειρούμενων διευθετήσεων, δεδομένου και ότι η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας περιλαμβάνει «κουτσουρεμένα» κυριαρχικά δικαιώματα π.χ. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα αλιείας.

Την ίδια ώρα ενδεικτικός για το γεγονός ότι στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και παζαριών η ίδια η διαδικασία παραπομπής των διαφορών στη Χάγη, που από τα αστικά κόμματα παρουσιάζεται ως «πανάκεια», δρομολογεί «επώδυνους» συμβιβασμούς, είναι και ο διάλογος που διημείφθη χτες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάμεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και Τούρκο βουλευτή, σχετικά με το ποιος αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο βουλευτής Z. Altunyaldiz σε ερώτησή του σημείωσε ότι είναι αντιφατικό «η Ελλάδα να ζητά να πάμε στη Χάγη, ενώ δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο», επισημαίνοντας ότι «το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο, τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις;», σημείωσε, με την Κ. Σακελλαροπούλου να σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994», ανανεώνοντας την αναγνώριση το 2015 «και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως, η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ