Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων

Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα
Με πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαδήλωσαν χτες ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων - καταργήσεων μονάδων Υγείας, των αναστολών εργασίας και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων. Για μια ακόμα φορά, με τις κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, την πληρωμή των δεδουλευμένων (εφημερίες, υπερωρίες, αργίες κ.λπ.).

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο πανελλαδικής στάσης εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) από την ΟΕΝΓΕ και 24ωρης απεργίας στην επαρχία και στάσης εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αττική από την ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στο αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έλαβαν ως απάντηση ότι δεν βρισκόταν κανένας εκπρόσωπός της στο υπουργείο.

«Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε εδώ παλεύοντας για τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που είναι με συμβάσεις», επισήμανε μιλώντας στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας η Ιωάννα Δημούλια, εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία. Οπως ανέφερε, σε λίγες μέρες λήγουν οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου και σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι θα γίνει. Οι επίσημες εξαγγελίες του υπουργού, συνέχισε, αναφέρουν ανανέωση για άλλους 3 μήνες και αυτό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί προκειμένου να μπουν πανηγυρικά οι εργολάβοι μέσα στα νοσοκομεία. Κατέληξε καλώντας όλους τους συμβασιούχους στα νοσοκομεία να βγάλουν συμπεράσματα, να πετάξουν τις ψεύτικες υποσχέσεις και να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη δράση.

Σημειώνεται ότι κάτω από το βάρος της πίεσης των αντιδράσεων και των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων, εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ ενημερώθηκαν στη διάρκεια της κινητοποίησης ότι τελικά εκταμιεύτηκε το κονδύλι για την καταβολή εφημεριών, υπερωριών και αργιών του 2ου τριμήνου. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της μη καταβολής των πρόσθετων αποζημιώσεων, των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής και σε όσους μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών της πόλης. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, γιατροί έχουν γίνει «περιοδεύων θίασος», ξεχωρίζοντας την περίπτωση των παθολόγων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου που καλούνται τις επόμενες μέρες να καλύψουν τα κενά στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Στα Γιάννενα κινητοποίηση πραγματοποίησε έξω από την πύλη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου συμβασιούχοι και εργαζόμενοι σε αναστολή. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα συμβασιούχων του ΠΓΝΙ που εδώ και χρόνια δίνει τη μάχη ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων υγειονομικών, έχοντας ήδη αποσπάσει πολύμηνη παράταση για τους 204 συμβασιούχους ΙΔΑΧ, ορθώνοντας έτσι εμπόδια στη μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση και στην παράδοση τμημάτων της λειτουργίας του σε εργολάβο.

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε επίσχεση εργασίας αν μέχρι τις 27 Ιούνη δεν τους έχουν καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών για τον Απρίλη και τον Μάη, καθώς και η προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής που δεν τους έχουν καταβληθεί από τις αρχές της χρονιάς είναι οι γιατροί των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Λάρισας και της Καρδίτσας.

Σε κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, ο πρόεδρος της Ενωσης, Εκτορας Γάζος, τόνισε ότι οι «ήρωες της πανδημίας», όπως τους αποκαλούσε η κυβέρνηση, παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες μηνών που αθροιστικά φτάνουν στο ύψος μισθών και με την κινητοποίησή τους αυτή στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα μπουν να ξαναεφημερεύσουν απλήρωτοι. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους συμβασιούχους, τις καθαρίστριες και τους υγειονομικούς σε αναστολή, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Λάρισα, όπου μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Νίκος Νταφούλης.

Στην Κρήτη, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠαΓΝΗ, Αγίου Νικολάου και Χανίων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ, ενώ σε συνάντηση με τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία του νησιού. Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στις διοικήσεις των νοσοκομείων λέγοντας ότι «θα μπορούσε να γίνει ορθότερη διαχείριση του προσωπικού»!

Στο Νοσοκομείο Σάμου συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πύλη, ενώ οι συγκεντρωμένοι υγειονομικοί έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα τον κεντρικό δρόμο έξω από το νοσοκομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις 23 Φλεβάρη θα ακουστεί δυνατά το «ως εδώ, δεν πάει άλλο»!(15/2/2022)
«Ολοήμερη» ανασφάλεια στις εφημερίες(27/8/2010)
Παρέμβαση με αφορμή τις κινητοποιήσεις των γιατρών(17/4/2010)
Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο(9/3/2010)
Σε 48ωρη απεργία από σήμερα(28/3/2007)
Οξύνεται το πρόβλημα στις εφημερίες(10/3/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org