Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναγκαία η αναβάθμιση και όχι το λουκέτο στο «Καραμανδάνειο»

Μια απάντηση στα «ερωτήματα» που διατυπώνει στέλεχος της ΝΔ στην Πάτρα για το μέλλον του παιδιατρικού νοσοκομείου

Στο ερώτημα του κ. Νταβλούρου για το αν πρέπει να παραμείνει ανοιχτό το «Καραμανδάνειο», η απάντηση μπορεί να είναι μόνο ΝΑΙ, χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ένα νοσοκομείο που έχει ζωτική σημασία για την περιοχή μας - και όχι μόνο - και γι' αυτό δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει τον αγώνα που διεξάγει σήμερα ο πατραϊκός λαός για να στελεχωθεί πλήρως και να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο κ. Περικλής Νταβλούρος, γνωστό στέλεχος της ΝΔ, με άρθρο του - παρέμβαση στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη και υποστηρίζει ότι το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο «έχει κλείσει τον κύκλο του» και πρέπει να κλείσει. Τονίζει ότι πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός νέου παιδιατρικού νοσοκομείου.

Για άλλη μια φορά υπερασπίζεται τη διαχρονική πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χτες που έκλεισε το Νοσοκομείο Θώρακος και το 409, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ολες τους, πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ και αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως εμπόρευμα, προχώρησαν και προχωρούν όλα αυτά τα χρόνια στην υποβάθμιση, υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο καθώς και το «Θώρακος», τόσα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, υποβαθμίστηκαν στοχευμένα προκειμένου σήμερα να τα κλείσουν ή να ιδιωτικοποιηθούν. Να τα αφήσουν αυτά που ξέρουν, ότι δήθεν τάχα κλείνουν το «Καραμανδάνειο» προκειμένου να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ (ούτε καν δεσμεύονται ότι θα γίνει) ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο. Και μάλιστα, επιλέγει η ΝΔ επιφανές στέλεχός της από τον χώρο της Υγείας προκειμένου να «ντύσει» το κλείσιμο του «Καραμανδάνειου» με την επιστημοσύνη του!

Το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο, όπως και όλα τα νοσοκομεία της πόλης μας, εξυπηρετεί περιστατικά από την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Σήμερα, το 2022, με τέτοια πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι αναχρονιστικό να μιλάμε για κλείσιμο δημόσιων δομών Υγείας. Πόσο μάλλον αυτήν την περίοδο, που σε συνθήκες πανδημίας, φάνηκαν τα τεράστια κενά στη λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής, φάνηκαν οι τεράστιες ανάγκες του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάνηκε το τεράστιο κενό που άφησε το κλείσιμο του Νοσοκομείου Θώρακος που θα μπορούσε να αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς COVID περιστατικών. Το ίδιο τεράστιο κενό θα αποτελέσουν το κλείσιμο του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου, η αναστολή των χειρουργείων που εξυπηρετούν όχι μόνο τα παιδιά της Αχαΐας αλλά πέντε νομών.

Μάλιστα, ο κ. Νταβλούρος επικαλείται την «πολυδιάσπαση υπηρεσιών», με στόχο στην ουσία να προωθηθεί ο περιορισμός των υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα για να ανοίξει νέο πεδίο κερδοφορίας από τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα, όπως γίνεται γνωστό, στην Πάτρα ετοιμάζεται να λειτουργήσει σύγχρονη μονάδα παίδων από μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο, ερχόμενο ουσιαστικά να καλύψει το «κενό» που αφήνει το «Καραμανδάνειο» (μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο, εκτός Αθηνών), εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία για τους μετόχους του. Δηλαδή, οι γονείς, για άλλη μια φορά, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επίσης, ο κ. Νταβλούρος γίνεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, αποθεώνοντας την αγοραία λογική «κόστος - όφελος» που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, όταν επικαλείται τη «διαχείριση των προϋπολογισμών» από το υπουργείο. Ολοι ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση γίνεται η διαχείριση από το υπουργείο και γι' αυτό έχουμε φτάσει ως εδώ.

Ο νομός Αχαΐας έχει μεγάλες ανάγκες σε δημόσιες δομές Υγείας. Χρειάζεται ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο, ένα σύγχρονο ογκολογικό νοσοκομείο, ένα σύγχρονο νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ένα σύγχρονο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, σύγχρονα Κέντρα Υγείας, που να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Τι μας λέει ο κ. Νταβλούρος; Να κλείσουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας, προκειμένου να διεκδικήσουμε σύγχρονες;

Οι φορείς όλης της πόλης, μαζί με τους εργαζόμενους του «Καραμανδάνειου», θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αναβαθμισμένη λειτουργία του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου και την πλήρη στελέχωσή του. Γιατί, σήμερα στον 21ο αιώνα υπάρχει η δυνατότητα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δημόσια νοσοκομεία που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, τις δικές μας και των παιδιών μας, στην πρόληψη, στη νοσηλεία, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση. Απαιτούνται οι αναγκαίες και κατάλληλες δομές στο πλαίσιο της ενιαίας λειτουργίας των τριών επιπέδων Υγείας (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, τριτοβάθμιο), με πλήρη στελέχωση και επαρκή χρηματοδότηση.


Ελένη ΛΑΤΑ
Γενική Οικογενειακή Γιατρός, Επικουρική Κέντρου Υγείας Κάτω ΑχαΐαςΟ καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ