Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δυτικές επικρίσεις για «έλλειψη συνεργασίας» από την Τεχεράνη

Οι ΗΠΑ και οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) κατέθεσαν αργά προχτές σχέδιο απόφασης στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), με το οποίο επικρίνουν το Ιράν για έλλειψη συνεργασίας.

Το επικριτικό σχέδιο απόφασης, το πρώτο από τον Ιούνη του 2020, ζητεί από το Ιράν «να συνεργαστεί» με την ΙΑΕΑ και επικεντρώνεται στα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις της χώρας.

Η ημερομηνία ψηφοφορίας επί του σχεδίου απόφασης δεν είναι γνωστή, αλλά σύμφωνα με διπλωμάτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο. Σε δήλωσή του τη Δευτέρα κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ στη Βιέννη, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, Ρ. Γκρόσι, κατήγγειλε την έλλειψη «τεχνικά αξιόπιστων» απαντήσεων από το Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 - από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018 - έχουν ανασταλεί από τον Μάρτη.

Η Τεχεράνη έκανε λόγο τη Δευτέρα μια «μη εποικοδομητική» πρωτοβουλία, η οποία ενδέχεται να έχει «αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον γενικό προσανατολισμό της συνεργασίας μας με την ΙΑΕΑ όσο και στις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με τον Σ. Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση ψηφίσματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ