Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κινήσεις Τζόνσον μετά την «πύρρειο» νίκη

Κομματική «ενότητα», καλύτερη διακυβέρνηση για θέματα «που απασχολούν τον λαό» και προτάσεις για αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, αλλά και μείωση του κόστους του Δημοσίου απαίτησε χτες από το υπουργικό του συμβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που κέρδισε μεν το βράδυ της Δευτέρας την πρόταση μομφής που κατέθεσαν δεκάδες Συντηρητικοί βουλευτές, αλλά βγήκε σοβαρά «λαβωμένος» (από τους 359 βουλευτές του κόμματός του οι 148 ψήφισαν υπέρ της μομφής).

Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε αυτή τη φάση, ισχυριζόμενος ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα λαϊκά προβλήματα, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη μεγάλη ακρίβεια στην Ενέργεια, στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες και την επιδείνωση των όρων ζωής για εκατομμύρια εργαζόμενους. Ειδική αναφορά έκανε στην απαίτηση για προτάσεις που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για θέσεις εργασίας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες που θα πλήξουν συνολικά τα λαϊκά στρώματα.

Αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές που συμμετείχαν στην υποβολή της πρότασης μομφής, όπως ο Σερ Ρότζερ Γκέιλ, επισήμαναν «την επικίνδυνη θέση», στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι «τελείως ακατάλληλος για το αξίωμα» και επέκρινε τους «διαιρεμένους Τόρις, που ασχολούνται με τη διατήρηση του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία χωρίς σχέδιο».

Ενδεικτικά είναι και τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου. Οι «Times» χαρακτήρισαν τον Τζόνσον «λαβωμένο νικητή», υπενθυμίζοντας ότι η Τερέζα Μέι είχε επιβιώσει το 2018 πρότασης μορφής με μικρότερο ποσοστό αρνητικών ψήφων, πριν αναγκασθεί να παραιτηθεί λίγους μήνες αργότερα. «Ο πρωθυπουργός γαντζώνεται στην εξουσία μετά την ταπείνωση της ψηφοφορίας», σύμφωνα με τον «Guardian», ενώ η «Daily Mirror», στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για την υπόθεση «Partygate», έχει κεντρικό τίτλο: «Το πάρτι τελείωσε, Μπόρις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ