Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Με αποκλεισμούς και το βλέμμα στην επιρροή Κίνας και Ρωσίας

Μετανάστες διαμαρτύρονται έξω από την Σύνοδο στο Λος Αντζελες

Copyright 2022 The Associated

Μετανάστες διαμαρτύρονται έξω από την Σύνοδο στο Λος Αντζελες
Η 9η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στο Λος Αντζελες με οικοδεσπότη τις ΗΠΑ, σημαδεύεται από την απαράδεκτη κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκλείσει τη συμμετοχή της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας που παρουσιάζονται ως «δικτατορικά καθεστώτα».

Η συνάντηση περιλαμβάνει ήδη από τη Δευτέρα τη λεγόμενη «Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών», όπου κυρίως δίνεται βήμα σε Κουβανούς αντεπαναστάτες και αντιπολιτευτικές δυνάμεις από τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, ενώ η «ευαισθησία» για τα ανθρώπινα δικαιώματα αγνοεί τις αποδεδειγμένες παραβιάσεις με τις επεμβάσεις από την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο, τις ΗΠΑ, και την κρατική βία και καταστολή από τους καλύτερους συμμάχους τους, όπως η Κολομβία ή η Βραζιλία. Επίσης, θα γίνουν σύνοδοι νέων και CEO, δηλαδή διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων. Το δε πλήρως αποπροσανατολιστικό σύνθημα της συνόδου είναι «Χτίζοντας ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο μέλλον». Τα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα είναι «η οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή, η δημοκρατία, η κοινωνική ένταξη και η μετανάστευση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός» που υποτίθεται μπορεί να γίνουν πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες. Επί της ουσίας αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ είναι να μπορέσουν να προωθήσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων σε μια σειρά τομέων όπου προσδοκούν μεγάλα κέρδη, στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της Λατινικής Αμερικής, την ψηφιοποίηση, πεδία όπου εξελίσσεται ένας σφοδρότατος ανταγωνισμός με άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ρωσία, που τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή. Ηδη η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 1,9 δισ. δολαρίων για επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κεντρική Αμερική, προκειμένου να μειωθεί η μετανάστευση πληθυσμών προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα, μετανάστες από ένα τεράστιο καραβάνι από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που βρίσκεται στα σύνορα με το Μεξικό, πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη διάρκεια της συνόδου.

Ωστόσο, η στάση των ΗΠΑ να μη συμπεριλάβουν όλες τις χώρες της περιοχής στη σύνοδο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες κυβερνήσεις που παζαρεύουν με όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Χαρακτηριστική περίπτωση ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που λόγω του αποκλεισμού αποφάσισε να μην παραβρεθεί ο ίδιος στη σύνοδο και θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών. Επίσης ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Αρτσε, δεν θα παραστεί, καθώς και η σοσιαλδημοκράτισσα Πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, που έσπευσε να δηλώσει ότι «η χώρα μου θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Επίσης, οι σοσιαλδημοκράτες Πρόεδροι της Χιλής και της Αργεντινής, Γκαμπριέλ Μπόριτς και Αλμπέρτο Φερνάντες, αντίστοιχα, που βρίσκονται στη σύνοδο, έχουν δηλώσει ότι είναι λάθος ο αποκλεισμός χωρών. Ο πρώτος ωστόσο έσπευσε να ασκήσει κριτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα, συμπληρώνοντας με νόημα πως «είναι δυνατό να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα από τη χώρα που τα παραβιάζει χωρίς επιφυλάξεις, όπως η ισότητα των φύλων ή η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς». Ο δεύτερος, που εκτελεί χρέη προέδρου της Ενωσης Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), ανέφερε ότι θα μιλήσει στη σύνοδο μεταφέροντας την άποψη αυτής της Ενωσης για «συνεργασία και αλληλεγγύη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το πρόσχημα της δημοκρατίας η ιμπεριαλιστική επιβολή(2022-06-10 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τους αποκλεισμούς από τις ΗΠΑ(2022-05-28 00:00:00.0)
Καταδικάζει τα νέα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κούβας(2019-04-19 00:00:00.0)
Στην ατζέντα η καπιταλιστική κρίση(2012-11-20 00:00:00.0)
Νέα διακρατική ένωση(2011-12-02 00:00:00.0)
Ασφαιρα ευρωπαϊκά πυρά(2006-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ