Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενδεχόμενα...

«Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η τουρκική πλευρά ζητεί επίμονα από την Αθήνα να άρει τις επιφυλάξεις που έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης, με σκοπό τη σύνταξη συνυποσχετικού», «...πολιτικοί παράγοντες με εμπειρία στον χειρισμό των Ελληνοτουρκικών (...) επισημαίνουν: "Το ερώτημα κατά βάθος είναι αν θα οργανωθεί ένας διάλογος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα και της διεθνούς έννομης τάξης και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, πριν από ένα θερμό επεισόδιο ή μετά από ένα θερμό επεισόδιο"». Τα παραπάνω γράφτηκαν ανάμεσα σε άλλα στο «Βήμα», σε μια καταγραφή για όλα τα ανοιχτά ενδεχόμενα σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά.

... και παραθυράκια

Αλλα ΜΜΕ αναφέρονται στα πολλά «παραθυράκια» που αφήνει ανοιχτά η πρόσφατη επιστολή στον ΟΗΕ, την οποία συνέταξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από κοινού - όπως γράφτηκε - με νομικά γραφεία της Βρετανίας και της Γαλλίας, σχετικά με τις τουρκικές αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Παραθυράκια» που επί της ουσίας «δίνουν κλότσο να γυρίσει» το ιμπεριαλιστικό παζάρι, ειδικά σε συνθήκες όπου η διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» τίθεται ως ο «νούμερο 1» στόχος. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως οι απειλές, η στρατιωτική κλιμάκωση, ο ορατός κίνδυνος ακόμα και για θερμά επεισόδια δεν είναι το αντίθετο των διαπραγματεύσεων και των ιμπεριαλιστικών παζαριών αλλά η άλλη όψη τους. Ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο και σενάρια στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι συγκοινωνούντα δοχεία, που ο λαός με την πάλη του πρέπει να απορρίψει.

Εξισώσεις

«Αν μειώσουμε τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, δεν θα έχουμε λεφτά για συντάξεις και επιδόματα». Αυτό το ψευτοδίλημμα αναμασούν κυβερνητικά στελέχη, εξετάζοντας αν ο «δημοσιονομικός χώρος» επαρκεί για τη συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα ή για κάποια «παρέμβαση» στα καύσιμα κ.ο.κ. Της υποκρισίας το ανάγνωσμα δηλαδή... Αλήθεια, όμως: Από πού κι ως πού οι ειδικοί φόροι - που αποτελούν τους κατεξοχήν πιο άδικους για τα λαϊκά στρώματα - μαζεύονται για να γίνουν συντάξεις και επιδόματα; Πώς γίνεται την ώρα που συντάξεις και επιδόματα κουτσουρεύονται από παντού, οι ειδικοί φόροι να έχουν εκτιναχθεί όλα αυτά τα χρόνια; Πώς γίνεται ο λαός να συνεχίζει με κάθε προϋπολογισμό να πληρώνει πάνω από 95% των φόρων; Ας αφήσουν τα παραμύθια για το «φιλεύσπλαχνο» αστικό κράτος, που τάχα μαζεύει τους φόρους για να τους μοιράσει κατόπιν «ακριβοδίκαια» σε συνταξιούχους και φτωχούς. Το «ταμείον» είναι μόνιμα μείον για τον λαό και τις ανάγκες του και μόνιμα γεμάτο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκείνων τον «λογαριασμό» προσπαθεί να «φέρει βόλτα» η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει τις «απόλυτα κοστολογημένες» προτάσεις του και διαβεβαιώνει ότι «δεν επιβαρύνουν ούτε σεντ» το ταμείο των καπιταλιστών, στέλνοντας και πάλι τον λογαριασμό στον λαό. Ξανά επιβεβαιώνεται πως για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός από την ακρίβεια, όπως με την κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, χρειάζεται να αμφισβητήσει τις «εξισώσεις» και τα «θεωρήματα» του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να πάρει ανάσα ο ίδιος.

«Αχρηστα»

«Το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (RM-70) είναι τσεχοσλοβάκικης κατασκευής (...) Οι ΠΕΠ RM-70 είναι τεχνολογίας του 1970, τέθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και έδωσαν μεγάλη ισχύ πυρός στο Ελληνικό Πυροβολικό. Οι ΠΕΠ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος. Για το λόγο αυτόν μελλοντικά το Ελληνικό Πυροβολικό θα προχωρήσει στην πληρέστερη αξιοποίηση των ΠΕΠ RM-70 εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού...». Αυτά γράφονται όχι κάπου τυχαία, αλλά στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ. Θυμίζουμε πως τουλάχιστον 2.100 ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν - σύμφωνα με πληροφορίες - το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, καταγγελία που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» την περασμένη Κυριακή και η κυβέρνηση δεν διαψεύδει. Αλήθεια, όταν τέτοια οπλικά συστήματα, που αποτελούν - σύμφωνα με τους καθ' ύλην αρμόδιους - «πολλαπλασιαστές ισχύος» για την άμυνα της χώρας, βαφτίζονται από την κυβέρνηση λίγο πολύ «άχρηστα», τότε αυτό πώς λέγεται, αν όχι συνειδητή εξαπάτηση για να υπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί στόχοι;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Βιέννης, που είχε ως κύριο αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα και της Γαλλικής Επανάστασης.

1867 Γεννιέται ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ, που θεωρείται ο «μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών».

1916 Γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Τζέιμς Γουάτσον ανακάλυψαν το DNA (1953).

1929 Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από έναν χρόνο. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή.

1933 Οι επαγγελματίες της Καβάλας προκηρύσσουν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τη βαριά φορολογία. Στο πλευρό τους τάσσεται και η εργατιά της πόλης. Το Ενωτικό (ταξικό) Εργατικό Κέντρο της πόλης προκηρύσσει δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

1947 Δημοσιεύεται Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «αμερικανική "βοήθεια" δεν αποτελεί καμιά συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του εμφυλίου πολέμου, που μόνο ερείπια στοιβάζει πάνω στα παλιά ερείπια».

1954 Γεννιέται ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας.

1963 Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η Δημοκρατική Κίνηση Νέων - Γρηγόρης Λαμπράκης. Ανάμεσά τους, οι Μίκης Θεοδωράκης, Αργύρης Κουνάδης, Μίνως Αργυράκης, Βάσω Κατράκη, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ), Ασπασία Παπαθανασίου, Δάφνη Σκούρα, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Χαραλαμπίδου, κ.ά. Λίγο αργότερα, στις 8/9/1964, η Κίνηση θα συγχωνευτεί με τη Νεολαία της ΕΔΑ συγκροτώντας τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

1970 Μια νέα χούντα ανατρέπει την παλιά στην Αργεντινή, καθώς οι αρχηγοί του στρατού αποφασίζουν την ανατροπή του δικτάτορα «Προέδρου» Χουάν Κάρλος Ογκόνια, που οι ίδιοι είχαν φέρει στην εξουσία πριν από 4 χρόνια.

1973 Μετά από 34 χρόνια δικτατορίας στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο παραδίδει την «πρωθυπουργία» στον ναύαρχο - και έμπιστό του - Λουίς Μπλάνκο.

1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης. Ο Μάρκος Αυγέρης, ζυμωμένος θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε - από τον Κώστα Καραγιώργη - πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο Βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944, σύμφωνα με μαρτυρία της Ελλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι τον θάνατό του.

1986 Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, συγκεντρώνει το 53,98% των ψήφων και εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποκαλύφθηκε ότι ο Βαλντχάιμ ήταν αξιωματικός των ναζί και μάλιστα πήρε μέρος στο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1999 Το G8 (οι χώρες που θεωρούνται πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες στον κόσμο: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ρωσία) καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει την υπογραφή και της Ρωσίας και στο οποίο γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ