Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Πρόταση για καταδίκη 15 χρόνων στην πραξικοπηματία Ανιες

Η Εισαγγελία της Βολιβίας ζήτησε τη Δευτέρα την καταδίκη της πραξικοπηματία Προέδρου Γιανίνε Ανιες με 15 χρόνια φυλάκιση, στο πλαίσιο της επανάληψης της δίκης σε βάρος της για την υπόθεση «Πραξικόπημα ΙΙ» του 2019, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Εβο Μοράλες. Η 54χρονη πρώην Βολιβιανή γερουσιαστής συμμετείχε στη δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς κρατείται στη γυναικεία φυλακή της Λα Παζ από τον Μάρτη του 2021, και έχει διάφορα προβλήματα υγείας.

Τον Νοέμβρη του 2019 είχε σημειωθεί μια αιματηρή καταστολή των μεγάλων λαϊκών διαμαρτυριών ενάντια στο πραξικόπημα που στηρίχτηκε από τμήμα της ντόπιας ολιγαρχίας, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της και αποσκοπούσε στο να ελέγξει τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας και να αλλάξει τις διεθνείς συμμαχίες της, που η κυβέρνηση Μοράλες είχε με κινέζικους και ρωσικούς ομίλους. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, στις διαδηλώσεις υπήρξαν τουλάχιστον 35 νεκροί και εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες από πυρά της αστυνομίας.

Με αφορμή τη δίκη συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες συγγενών θυμάτων του πραξικοπήματος, που απαιτούν την καταδίκη της Ανιες και όλων των δολοφόνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ