Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Τουλάχιστον 100 οι νεκροί διαδηλωτές από το πραξικόπημα του Οκτώβρη

Ενας ακόμη νεαρός διαδηλωτής κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης του Σουδανού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπαρχάν, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας με πραξικόπημα στις 25 Οκτώβρη, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Ομντουρμάν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο νεαρός ήταν ο εκατοστός πολίτης (οι περισσότεροι νέοι) που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας και του στρατού από την έναρξη του πραξικοπήματος και ο δεύτερος που δολοφονείται από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 29 Μάη.

Η δολοφονία, που σημειώθηκε σε διαδήλωση με αφορμή την επίσκεψη του Σουδανού στρατηγού Μπουρχάν στο Ομντουρμάν, προκάλεσε τις αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων. Οι διαδηλώσεις που οργανώνουν επιτροπές αντίστασης των γειτονιών συνεχίζονται. Υπό τις λαϊκές αντιδράσεις, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού διαβεβαιώνουν υποκριτικά ότι θα ερευνήσουν τους θανάτους αυτούς χωρίς ως τώρα να έχει γίνει το παραμικρό για την τιμωρία των υπευθύνων.

Ο στρατηγός Μπουρχάν συνέλαβε στις 25 Οκτώβρη 2021 τους πολιτικούς με τους οποίους μοιραζόταν την εξουσία, απέπεμψε τη μεταβατική κυβέρνηση και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Σουδάν. Η χώρα είναι χωρίς πρωθυπουργό από τον Γενάρη, ενώ ως το τέλος της βδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικών ομάδων στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης, για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Από την πλευρά τους, οι επιτροπές αντίστασης απορρίπτουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον στρατό.

Στο Χαρτούμ πάντως βρίσκεται από την Κυριακή η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόλι Φι, η οποία πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με στελέχη της αντιπολίτευσης, πολιτικών κομμάτων αλλά και της κυβέρνησης Μπουρχάν, λίγους μήνες μετά το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας των 700 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε ως αντάλλαγμα για την υπογραφή «συμφωνίας του Αβραάμ» με το Ισραήλ στις 23 Οκτώβρη του 2020.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ