Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αρση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων στον τόπο διορισμού
  • Το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική τροπολογία, αποτυπώνοντας το αίτημα που στηρίζουν και εκπαιδευτικά σωματεία
  • Απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση, σε σύμπραξη με τα άλλα κόμματα

Τροπολογία για την άρση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού τους και τη δυνατότητα μετά από ένα έτος παραμονής τους σε αυτόν να καταθέτουν αίτημα μετάθεσης ή απόσπασης κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Την τροπολογία υπέγραφαν οι βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιάννης Δελής.

Η τροπολογία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ασυζητητί, σε σύμπραξη με τα άλλα κόμματα, που δεν «έβγαλαν άχνα».

Η τροπολογία αποτυπώνει το αίτημα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, το οποίο στηρίζουν και διεκδικούν μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία. Στην Αιτιολογική Εκθεση γίνεται αναφορά στη διάταξη που ισχύει σήμερα και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή για δύο χρόνια, και τονίζεται:

«-- Επειδή η παραπάνω διάταξη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 και η περιοχή διορισμού τους βρίσκεται μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, από την περιοχή ενδιαφέροντός τους, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος διαβίωσης είναι τεράστιο, η ακρίβεια σε βασικά είδη συνεχίζει να αυξάνεται και οι μετακινήσεις έχουν γίνει δυσβάσταχτες για τους όλους τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον για τους εκπαιδευτικούς που μπορεί να εργάζονται σε παραπάνω από ένα σχολεία και μετακινούνται συνεχώς.

-- Επειδή αυτοί οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν δουλέψει για πολλά χρόνια ως αναπληρωτές και έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα με προσωπικό και οικονομικό κόστος για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία της χώρας, μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και την οικογένειά τους.

-- Επειδή όταν έγιναν οι τελευταίοι διορισμοί δεν δόθηκαν, ούτε καλύφθηκαν όλα τα κενά στα σχολεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Προτείνεται η τροποποίηση της παρ. 5α του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 42 του ν. 4722/2020), ώστε οι νεοδιοριζόμενοι, μετά την υπηρέτηση τουλάχιστον ενός (1) έτους στην περιοχή διορισμού τους, να θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης σε άλλο ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ