Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμπάνες...

Στην προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι πρόσφατες απελάσεις των 12 Ρώσων διπλωματών από την κυβέρνηση, γράφτηκε στον Τύπο - και δεν διαψεύστηκε - ότι αυτές είχαν να κάνουν πρωτίστως με την «ανησυχία για πιθανή δολιοφθορά σε κρίσιμες υποδομές. Πρώτη δε στο σχετικό κατάλογο είναι η Αλεξανδρούπολη, υποδομή κομβική για τη μεταφορά υλικού και προσωπικού προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες». Στην πραγματικότητα δηλαδή - με όλες τις σκοπιμότητες που μπορεί να συνοδεύουν τέτοιες διαρροές - επιβεβαιώνεται ότι οι ΝΑΤΟικές υποδομές, που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους», αποτελούν στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό. Μάλιστα δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία τέτοια «καμπάνα». Θυμίζουμε για παράδειγμα τις σαφείς προειδοποιήσεις της Ρωσίας, τις πληροφορίες για ρωσικές ασκήσεις «εικονικού βομβαρδισμού» της Αλεξανδρούπολης και άλλων ΝΑΤΟικών υποδομών, την παρουσία του «Τρούμαν» στο βόρειο Αιγαίο, που όπως γράφτηκε συνδέθηκε και με τη «δυνατότητα αντιαεροπορικής κάλυψης» της περιοχής, πέρα από τις επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Με δυο λόγια: Σαν πολλές να γίνονται οι «καμπάνες» που χτυπάνε για τον ελληνικό λαό, για το πού οδηγεί η πολιτική της εμπλοκής. Το υποτιθέμενο «ήσυχο λιμάνι» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών δεν είναι παρά ένας τεράστιος μαγνήτης κινδύνων, και η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή πιο επείγουσα από ποτέ.

... και πρότυπα

Παρεμπιπτόντως, μιας που το έφερε η κουβέντα, το Σάββατο έδεσε στην Αλεξανδρούπολη ένα ακόμα πλοίο, πορτογαλικό αυτήν τη φορά, ξεφορτώνοντας ΝΑΤΟικά στρατεύματα για την πρώτη γραμμή του μετώπου. Και εντάξει, ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμέναμε, αφού «κουνάει μαντήλι» εδώ και καιρό στα ΝΑΤΟικά πλοία που πάνε κι έρχονται στη βάση όπου εκείνος έβαλε τον «θεμέλιο λίθο». Θα μπορούσε όμως να στείλει ένα ευχαριστήριο σε ένα ακόμα πρότυπό του - τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Κόστα - η οποία «εξάγει» ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα...

Λιμάνι - σταθμός

Οπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, η Δύση έχει παραδώσει 60.000 αντιαρματικά και 25.000 αντιαεροπορικά όπλα στο Κίεβο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει στην Ουκρανία το 1/3 του συνολικού αποθέματος των αντιαρματικών πυραύλων «Javelin». Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει ήδη τη μεταφορά επιπλέον στρατιωτικού υλικού, καθώς στο νέο πακέτο στήριξης της ουκρανικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνονται ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία περνάει πλέον σε νέα φάση, όλα αυτά τα στοιχεία μεγαλώνουν την ανησυχία για την εξέλιξή του και το ενδεχόμενο αυτός να επεκταθεί. Διπλά ανήσυχος θα πρέπει να αισθάνεται και ο ελληνικός λαός, αφού ένα μεγάλο μέρος αυτού του πολεμικού υλικού μεταφέρεται μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, είτε απευθείας στην Ουκρανία είτε σε γειτονικές ΝΑΤΟικές χώρες. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση» σε Βουλγαρία, Ρουμανία κι από κει στην Ουκρανία, δικαιολογώντας απόλυτα το «Δόξα τω θεώ που είχαμε την Αλεξανδρούπολη» που έλεγε τις προάλλες σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης.

Ταιριάζει γάντι

«Σαρώνουμε στη νεολαία» είπε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά μάλλον πρόκειται για σαρδάμ... Το σωστό θα ήταν να πει ότι «βάζουμε πλάτη να σαρωθεί ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματα της νεολαίας». Αυτό προκύπτει από τη θέση που κράτησε το κόμμα του σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους νέους, το τελευταίο μόνο διάστημα. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» το ΜέΡΑ25 δεν διαφώνησε με τη συγκρότησή της, αλλά για το ποιος θα έχει την ευθύνη γι' αυτό το νέο σώμα, ζητώντας αυτή να ανήκει στις πρυτανικές αρχές και όχι στην αστυνομία. Είτε έτσι, είτε αλλιώς όμως, το νέο κατασταλτικό σώμα είχε το «οκ» και από το κόμμα Βαρουφάκη. Θυμίζουμε επίσης ότι ήταν αυτός που έλεγε πως «αν μιλούσα στο ΚΚΕ, θα έλεγα καταργήστε την Πανσπουδαστική», συντονιζόμενος πλήρως με την κυβέρνηση και τους αντιδραστικούς όλου του πολιτικού φάσματος, που ξελαρυγγιάζονται να φωνάζουν «έξω τα κόμματα, έξω οι παρατάξεις» από τις σχολές, με μόνο στόχο να επιβάλουν ευκολότερα τη σιγή νεκροταφείου απέναντι στις μεθοδεύσεις κράτους και επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων των φοιτητών. Με τούτα και με εκείνα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι φοιτητές χρειάζεται να έχουν τα μάτια και τ' αυτιά τους ανοιχτά απέναντι σε όσους προσπαθούν να τους κολακέψουν, παριστάνοντας τον «φίλο», με μπαρούφες περί «ρεαλιστικής ανυπακοής». Σε όλους αυτούς το σύνθημα της «Πανσπουδαστικής» για τις φετινές φοιτητικές εκλογές, «Μόνοι τους και Ολοι μας», ταιριάζει γάντι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1889 Γεννιέται ο Αδόλφος Χίτλερ.

1914 Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο των ΗΠΑ ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 εργάτες, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1916 Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937 η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα ΕΪΡΕ.

1919 Συνέρχεται στο Βελιγράδι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (20 - 23/4/1919). Στις αρχές του 1920 το ΚΚΓ αριθμούσε πάνω από 65.000 μέλη και η Κομμουνιστική Νεολαία 6.000.

1922 Γεννιέται ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 - 1952 εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αη Στράτη και τη Μακρόνησο.

1942 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Ελεύθερης Ελλάδας», οργάνου της ΚΕ του ΕΑΜ.

1944 Δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκμηδενίζουν επίλεκτο χιτλερικό τάγμα σε μάχη που δόθηκε κοντά στο χωριό Γλόγοβα.

1949 Συνέρχεται στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο υιοθετεί το «περιστέρι» του κομμουνιστή καλλιτέχνη Π. Πικάσο ως σύμβολο των απανταχού κινημάτων της ειρήνης.

1949 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας απευθύνει έκκληση στον ΟΗΕ, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης και σε όλους τους λαούς του κόσμου, στην οποία τονιζόταν: «Για να πετύχουμε ειρήνη και γαλήνη στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις πιο μεγάλες υποχωρήσεις. Κάνουμε τη δήλωση αυτή αν και ο Δημοκρατικός Στρατός της Ελλάδας παραμένει ακατανίκητος και καταφέρνει πετυχημένα χτυπήματα ενάντια στον αντίπαλό του. Οδηγός μας εδώ είναι αποκλειστικά τα συμφέροντα του Λαού, της Ελλάδας και της ειρήνης».

1959 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος Μανόλης Τριανταφυλλίδης.

1962 Χιλιάδες οικοδόμοι της Αθήνας, του Πειραιά και της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία και οργανώνουν μαχητική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακροπόλ».

1963 Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Λονδίνο για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα. Η Μπέτυ Αμπατιέλου διαμαρτύρεται έντονα στη βασίλισσα Φρειδερίκη έξω από το ξενοδοχείο «Κλάριτζ».

1963 Το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο εκτελεί τον Χουλιάν Γκριμάου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας.

1966 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τους 10 αποφυλακισμένους που είχαν καταδικαστεί με τον ΑΝ 375 «περί κατασκοπείας».

1967 Πραγματοποιείται μυστική σύσκεψη στρατηγών, κατά την οποία ο αρχηγός του ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκης εισηγείται τη διενέργεια πραξικοπήματος.

1970 Οι κρατούμενες αγωνίστριες στις φυλακές Αλικαρνασσού αρχίζουν 3ήμερη αποχή από το συσσίτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτησή τους.

1999 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ