Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συντονίζουν τη δράση τους και διεκδικούν κλαδικές, τοπικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις

Αγώνας που δίνει απάντηση στο κήρυγμα «τα κεφάλια μέσα». Πρώτος σταθμός η συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη

Το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους για τις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου, αλλά και το πρόγραμμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών με τις οποίες θα διεκδικήσουν την υπογραφή και εφαρμογή των Συμβάσεων αυτών συζήτησαν χτες δεκάδες σωματεία εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα.

Με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, δίνουν τη μάχη για την υπογραφή κλαδικών, τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Με βάση τον σχεδιασμό που έχουν αποφασίσει, το επόμενο διάστημα θα καταθέσουν προτάσεις Συλλογικών Συμβάσεων τόσο στις εργοδοτικές ενώσεις σε μεγάλες πόλεις όσο και στην εργοδοσία μεμονωμένων επιχειρήσεων. Η συνέχεια θα δοθεί με την απεργία της Πρωτομαγιάς αλλά και με κλαδική απεργιακή κινητοποίηση μέσα στην επικείμενη τουριστική σεζόν.

Τέλος, τα σωματεία στέλνουν με τον αγώνα αυτό μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να στοιχηθούν πίσω από τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται σήμερα στην Ουκρανία, αλλά παλεύουν για να μην πληρώσει ο λαός τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους εκμεταλλευτές του μόχθου τους.

Σχέδια Συλλογικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία και Εστίαση

Τον στόχο να γίνει η σύσκεψη, την οποία κάλεσαν με πρωτοβουλία τους τα κλαδικά Συνδικάτα της Αττικής, της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης, το «εφαλτήριο» για να ξεδιπλωθούν η δράση και η διεκδίκηση, ανέδειξε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Βασικά σημεία του Σχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία παρουσίασε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Κέρκυρας. Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχώρισε, περιλαμβάνονται οι προβλέψεις για τον χρόνο εργασίας, το 8ωρο, το διάλειμμα, την 5ήμερη εργασία, την απαγόρευση κάθε διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, κόντρα στις αντεργατικές ρυθμίσεις, τις εργοδοτικές πρακτικές αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που έχει συμπεριλάβει αξιώσεις της εργοδοσίας στις προηγούμενες και στην ισχύουσα έως το τέλος του χρόνου κλαδική ΣΣΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να οργανώσουν την ενημέρωση, τη συζήτηση και τους αγώνες τους για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

Αντίστοιχα, το Σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στην Εστίαση παρουσίασε ο Κυριάκος Τσαούσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Οπως υπενθύμισε, χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό είναι σχετικά νέοι σε ηλικία, έχουν ξεκινήσει τον εργασιακό τους βίο σε μια περίοδο «ξηλώματος» των εργασιακών δικαιωμάτων και δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στην πράξη τι σημαίνει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Συνδικαλιστές από όλη τη χώρα πήραν τον λόγο, μίλησαν για τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει, την προετοιμασία της συμμετοχής τους στην απεργία και τα βήματα που σχεδιάζουν. Στις τουριστικές περιοχές, μπροστά στην έναρξη της σεζόν, τα σωματεία θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του σχεδίου της Σύμβασης για τους μισθούς και το ωράριο, ως «ασπίδα» στη λεηλασία του εισοδήματος, αλλά και απέναντι στην ακραία εντατικοποίηση και το πρόβλημα των «κομμένων» ρεπό που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι εποχικοί εργαζόμενοι.

Μάλιστα, σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπως στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ» στο αεροδρόμιο της Αττικής, το επιχειρησιακό σωματείο έχει διαμορφώσει μια πρόταση για επιχειρησιακή ΣΣΕ λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα που αποτελεί για τους εργαζόμενους το κόστος μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο και εμπλουτίζοντας το σχέδιο Σύμβασης με σχετικά αιτήματα. Στο νεοσύστατο επιχειρησιακό Σωματείο στην «e-food» η συζήτηση για ΣΣΕ λαμβάνει υπόψη την «αξιολόγηση» και τη μετατροπή των εργαζομένων σε «συνεργάτες», καθώς οι παραπάνω εργοδοτικές πρακτικές απειλούν τα δικαιώματά τους.

Υπερασπιζόμαστε τα συλλογικά μας δικαιώματα

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, στις οποίες η εργατική τάξη δέχεται το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο, υπογράμμισε πως η μάχη των σωματείων για τις Συμβάσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στην κατεύθυνση αυτή, διαβεβαίωσε ότι σωματεία άλλων κλάδων και Εργατικά Κέντρα θα σταθούν δίπλα στον αγώνα τους. «Ο χώρος δουλειάς θα κρίνει αυτή την πάλη», επισήμανε και τόνισε την ανάγκη τα σωματεία να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλία για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, δυναμώνοντας το μεγάλο μέτωπο για τις Συλλογικές Συμβάσεις και εμπλουτίζοντας το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, δίνοντας τη μάχη μαζί με όλους τους κλάδους «για να υπερασπιστούμε τα συλλογικά μας δικαιώματα, για να μην πληρώσουμε, για να μην ματώσουμε από αυτόν τον πόλεμο».

Με επόμενο σταθμό την απεργία οργανώνουμε την πάλη για τις Συμβάσεις

«Χρειάζεται όμως να σταθούμε στο ζήτημα που εμείς έχουμε την πρώτη ευθύνη να λυθεί. Στην οργάνωση δηλαδή του αγώνα, με στόχο να καταλήξουμε να υπογραφούν κλαδικές τοπικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οπως εξήγησε, ένας τέτοιος αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί «χωρίς να αλλάξει ρυθμό και δυναμική η δουλειά των ΔΣ των συνδικάτων, χωρίς να ενταχτούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, χωρίς να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία και μεγάλες απεργιακές μάχες». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα σωματεία πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί, το γεγονός ότι αντικειμενικά η ζωή των εργαζομένων του κλάδου χειροτερεύει, ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί, ότι συσσωρεύεται μεγάλη αγανάκτηση αλλά και πείρα. «Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, οι μάχες που δόθηκαν μέσα σε χώρους δουλειάς, οι νικηφόρες απεργίες όπως αυτή της "e-food" σηματοδοτούν τον τρόπο και το πνεύμα που πρέπει από δω και πέρα να δουλέψουμε», ανέφερε.

Στην οργάνωση του αγώνα, όπως τόνισε, είναι απαραίτητο να στρέφεται η προσοχή σε καθένα από τα οξυμένα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους. «Είναι πολύ πιθανό, και ταυτόχρονα θα έλεγα και σωστό, το ότι μπορεί να ξεκινήσει μια απεργιακή μάχη, με αφορμή τις ενδεχόμενες μη επαναπροσλήψεις, τις απολύσεις, την απληρωσιά και μετά να εξελιχθεί ανάλογα με τη δυναμική αλλά και το δικό μας σχέδιο σε αγώνα για Συλλογική Σύμβαση», πρόσθεσε.

Ψηλά στην ατζέντα η πάλη ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή και τις επιπτώσεις του

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε πως ο αγώνας για τις Συμβάσεις αποκτά μεγαλύτερη σημασία στις συνθήκες που οι εργαζόμενοι καλούνται όχι μόνο να μην διεκδικούν, αλλά και να αποδεχτούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. «Είναι σημαντικός αυτός ο αγώνας, γιατί το να διεκδικείς αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα αυτή την περίοδο σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε τη λεγόμενη "εθνική υπόθεση" για τον πόλεμο», τόνισε. «Το ζήτημα του πολέμου θεωρούμε ότι όχι μόνο πρέπει να συζητιέται μέσα στα σωματεία των εργαζομένων, αλλά να είναι αυτές τις μέρες και το πρώτο θέμα συζήτησης και δράσης», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης ήδη έχουν επηρεάσει τη ζωή των εργαζομένων. «Ο αγώνας, για απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η απαίτηση για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων, είναι αγώνας που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων και Ουκρανών εργαζομένων, όλων των λαών, είναι αγώνας που πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μαζικά», ανέφερε.

«Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να συνεδριάσουν άμεσα, να πάρουν μέρος στην προετοιμασία των απεργιών που έχουμε μπροστά μας στις 6 Απρίλη και την 1η Μάη. Στις 6 Απρίλη πρέπει να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν οι πόλεις από τις διαδηλώσεις. Να είναι μια πρώτη αρχή για να ανοίξει το θέμα της υπογραφής τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Να αποτελέσει μαζί με την 1η Μάη σταθμό για την προετοιμασία μιας ακόμα μεγαλύτερης απεργιακής μάχης μέσα στη σεζόν, μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιούνη, με αίτημα την υπογραφή τοπικών κλαδικών συμβάσεων σε Ξενοδοχεία και Επισιτισμό, επιχειρησιακών συμβάσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες», κατέληξε ο Γ. Στεφανάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ