Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό: Συντονίζουν τη δράση τους για την υπογραφή ΣΣΕ

-- 6 Απρίλη - πανελλαδική πανεργατική απεργία: Κλιμακώνεται η δράση των σωματείων για να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς

-- Εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ: Συνεχίζεται η σκληρή μάχη για τις θέσεις εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας

-- Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τα οξυμένα προβλήματα που αναδεικνύουν οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών στο Αγρίνιο

ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συντονίζουν τη δράση τους και διεκδικούν κλαδικές, τοπικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις

Αγώνας που δίνει απάντηση στο κήρυγμα «τα κεφάλια μέσα». Πρώτος σταθμός η συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη

Το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους για τις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου, αλλά και το πρόγραμμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών με τις οποίες θα διεκδικήσουν την υπογραφή και εφαρμογή των Συμβάσεων αυτών συζήτησαν χτες δεκάδες σωματεία εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα.

Με πρώτο σταθμό τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, δίνουν τη μάχη για την υπογραφή κλαδικών, τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Με βάση τον σχεδιασμό που έχουν αποφασίσει, το επόμενο διάστημα θα καταθέσουν προτάσεις Συλλογικών Συμβάσεων τόσο στις εργοδοτικές ενώσεις σε μεγάλες πόλεις όσο και στην εργοδοσία μεμονωμένων επιχειρήσεων. Η συνέχεια θα δοθεί με την απεργία της Πρωτομαγιάς αλλά και με κλαδική απεργιακή κινητοποίηση μέσα στην επικείμενη τουριστική σεζόν.

Τέλος, τα σωματεία στέλνουν με τον αγώνα αυτό μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να στοιχηθούν πίσω από τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται σήμερα στην Ουκρανία, αλλά παλεύουν για να μην πληρώσει ο λαός τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους εκμεταλλευτές του μόχθου τους.

Σχέδια Συλλογικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία και Εστίαση

Τον στόχο να γίνει η σύσκεψη, την οποία κάλεσαν με πρωτοβουλία τους τα κλαδικά Συνδικάτα της Αττικής, της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης, το «εφαλτήριο» για να ξεδιπλωθούν η δράση και η διεκδίκηση, ανέδειξε ανοίγοντας τη συζήτηση ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Βασικά σημεία του Σχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία παρουσίασε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Κέρκυρας. Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχώρισε, περιλαμβάνονται οι προβλέψεις για τον χρόνο εργασίας, το 8ωρο, το διάλειμμα, την 5ήμερη εργασία, την απαγόρευση κάθε διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, κόντρα στις αντεργατικές ρυθμίσεις, τις εργοδοτικές πρακτικές αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που έχει συμπεριλάβει αξιώσεις της εργοδοσίας στις προηγούμενες και στην ισχύουσα έως το τέλος του χρόνου κλαδική ΣΣΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να οργανώσουν την ενημέρωση, τη συζήτηση και τους αγώνες τους για την υπογραφή και την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

Αντίστοιχα, το Σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στην Εστίαση παρουσίασε ο Κυριάκος Τσαούσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Οπως υπενθύμισε, χιλιάδες εργαζόμενοι στον Επισιτισμό είναι σχετικά νέοι σε ηλικία, έχουν ξεκινήσει τον εργασιακό τους βίο σε μια περίοδο «ξηλώματος» των εργασιακών δικαιωμάτων και δεν έχουν γνωρίσει ποτέ στην πράξη τι σημαίνει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Συνδικαλιστές από όλη τη χώρα πήραν τον λόγο, μίλησαν για τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναλάβει, την προετοιμασία της συμμετοχής τους στην απεργία και τα βήματα που σχεδιάζουν. Στις τουριστικές περιοχές, μπροστά στην έναρξη της σεζόν, τα σωματεία θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του σχεδίου της Σύμβασης για τους μισθούς και το ωράριο, ως «ασπίδα» στη λεηλασία του εισοδήματος, αλλά και απέναντι στην ακραία εντατικοποίηση και το πρόβλημα των «κομμένων» ρεπό που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι εποχικοί εργαζόμενοι.

Μάλιστα, σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπως στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ» στο αεροδρόμιο της Αττικής, το επιχειρησιακό σωματείο έχει διαμορφώσει μια πρόταση για επιχειρησιακή ΣΣΕ λαμβάνοντας υπόψη το σοβαρό πρόβλημα που αποτελεί για τους εργαζόμενους το κόστος μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο και εμπλουτίζοντας το σχέδιο Σύμβασης με σχετικά αιτήματα. Στο νεοσύστατο επιχειρησιακό Σωματείο στην «e-food» η συζήτηση για ΣΣΕ λαμβάνει υπόψη την «αξιολόγηση» και τη μετατροπή των εργαζομένων σε «συνεργάτες», καθώς οι παραπάνω εργοδοτικές πρακτικές απειλούν τα δικαιώματά τους.

Υπερασπιζόμαστε τα συλλογικά μας δικαιώματα

Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, στις οποίες η εργατική τάξη δέχεται το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο, υπογράμμισε πως η μάχη των σωματείων για τις Συμβάσεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στην κατεύθυνση αυτή, διαβεβαίωσε ότι σωματεία άλλων κλάδων και Εργατικά Κέντρα θα σταθούν δίπλα στον αγώνα τους. «Ο χώρος δουλειάς θα κρίνει αυτή την πάλη», επισήμανε και τόνισε την ανάγκη τα σωματεία να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλία για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, δυναμώνοντας το μεγάλο μέτωπο για τις Συλλογικές Συμβάσεις και εμπλουτίζοντας το αγωνιστικό τους πρόγραμμα, δίνοντας τη μάχη μαζί με όλους τους κλάδους «για να υπερασπιστούμε τα συλλογικά μας δικαιώματα, για να μην πληρώσουμε, για να μην ματώσουμε από αυτόν τον πόλεμο».

Με επόμενο σταθμό την απεργία οργανώνουμε την πάλη για τις Συμβάσεις

«Χρειάζεται όμως να σταθούμε στο ζήτημα που εμείς έχουμε την πρώτη ευθύνη να λυθεί. Στην οργάνωση δηλαδή του αγώνα, με στόχο να καταλήξουμε να υπογραφούν κλαδικές τοπικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οπως εξήγησε, ένας τέτοιος αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί «χωρίς να αλλάξει ρυθμό και δυναμική η δουλειά των ΔΣ των συνδικάτων, χωρίς να ενταχτούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, χωρίς να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία και μεγάλες απεργιακές μάχες». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα σωματεία πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί, το γεγονός ότι αντικειμενικά η ζωή των εργαζομένων του κλάδου χειροτερεύει, ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί, ότι συσσωρεύεται μεγάλη αγανάκτηση αλλά και πείρα. «Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, οι μάχες που δόθηκαν μέσα σε χώρους δουλειάς, οι νικηφόρες απεργίες όπως αυτή της "e-food" σηματοδοτούν τον τρόπο και το πνεύμα που πρέπει από δω και πέρα να δουλέψουμε», ανέφερε.

Στην οργάνωση του αγώνα, όπως τόνισε, είναι απαραίτητο να στρέφεται η προσοχή σε καθένα από τα οξυμένα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους. «Είναι πολύ πιθανό, και ταυτόχρονα θα έλεγα και σωστό, το ότι μπορεί να ξεκινήσει μια απεργιακή μάχη, με αφορμή τις ενδεχόμενες μη επαναπροσλήψεις, τις απολύσεις, την απληρωσιά και μετά να εξελιχθεί ανάλογα με τη δυναμική αλλά και το δικό μας σχέδιο σε αγώνα για Συλλογική Σύμβαση», πρόσθεσε.

Ψηλά στην ατζέντα η πάλη ενάντια στον πόλεμο, στην εμπλοκή και τις επιπτώσεις του

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε πως ο αγώνας για τις Συμβάσεις αποκτά μεγαλύτερη σημασία στις συνθήκες που οι εργαζόμενοι καλούνται όχι μόνο να μην διεκδικούν, αλλά και να αποδεχτούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. «Είναι σημαντικός αυτός ο αγώνας, γιατί το να διεκδικείς αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα αυτή την περίοδο σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε τη λεγόμενη "εθνική υπόθεση" για τον πόλεμο», τόνισε. «Το ζήτημα του πολέμου θεωρούμε ότι όχι μόνο πρέπει να συζητιέται μέσα στα σωματεία των εργαζομένων, αλλά να είναι αυτές τις μέρες και το πρώτο θέμα συζήτησης και δράσης», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης ήδη έχουν επηρεάσει τη ζωή των εργαζομένων. «Ο αγώνας, για απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η απαίτηση για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων, είναι αγώνας που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων και Ουκρανών εργαζομένων, όλων των λαών, είναι αγώνας που πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μαζικά», ανέφερε.

«Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να συνεδριάσουν άμεσα, να πάρουν μέρος στην προετοιμασία των απεργιών που έχουμε μπροστά μας στις 6 Απρίλη και την 1η Μάη. Στις 6 Απρίλη πρέπει να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν οι πόλεις από τις διαδηλώσεις. Να είναι μια πρώτη αρχή για να ανοίξει το θέμα της υπογραφής τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Να αποτελέσει μαζί με την 1η Μάη σταθμό για την προετοιμασία μιας ακόμα μεγαλύτερης απεργιακής μάχης μέσα στη σεζόν, μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιούνη, με αίτημα την υπογραφή τοπικών κλαδικών συμβάσεων σε Ξενοδοχεία και Επισιτισμό, επιχειρησιακών συμβάσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες», κατέληξε ο Γ. Στεφανάκης.

Spot για την απεργία

Τις αυξήσεις - φωτιά των τελευταίων μηνών, που διαλύουν το εισόδημα των εργαζομένων, αποτυπώνει το σποτ των εργατικών συνδικάτων που διακινείται για την απεργία στις 6 Απρίλη, καταγράφοντας μερικές από τις διεκδικήσεις, οι οποίες εμπλουτίζονται μπροστά στη μεγάλη μάχη. Ξεχωρίζουν αυτές για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού για το Δημόσιο, της 13ης και της 14ης σύνταξης, για επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

Εμπλουτίζονται οι διεκδικήσεις των σωματείων

Επίσης, για ηλεκτρικό ρεύμα - Ενέργεια - καύσιμα να καταργηθούν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής, κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπως και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων - λιγνίτη - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.

Για τη μετακίνηση, επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά 50%, δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

Για τη φορολογία, γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης - διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ. - και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά, επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Κατοχύρωση κατώτατων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Για τους δήμους, γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τους επαγγελματίες. Κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Εκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές. Εκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).

ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
«Οχι» στην απεργία από την πλειοψηφία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Τα «ρέστα» του έδωσε για μία ακόμα φορά ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που πλειοψηφεί στη διοίκηση της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), για τη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ. Η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» (ΝΔ), από κοινού με τη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» (ΣΥΡΙΖΑ), αποφάσισαν για τις 6 Απρίλη, όταν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας θα είναι «στο πόδι» για να δώσουν τη μάχη της 24ωρης απεργίας, η ΕΣΗΕΑ να κηρύξει ...συμβολική 3ωρη στάση εργασίας, δείχνοντας για μία ακόμα φορά τον ρόλο τους, αυτόν του «δούρειου ίππου» σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη κατέθεσε η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ), με διεκδικητικό πλαίσιο για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οικονομική στήριξη εργαζομένων στα ΜΜΕ και των οικογενειών τους με ουσιαστικά μέτρα, πάλη που θα πρέπει να συνδέεται με την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κ.ο.κ.

Την πρόταση απέρριψε εξαρχής η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου (εκλεγμένη με τους «Ενωμένους Δημοσιογράφους»), λέγοντας ότι η απεργία αυτή δεν αφορά τα προβλήματα του κλάδου! Ωστόσο η εκπρόσωπος της παράταξης του του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Νικολάρα, ως «λαγός», έσπευσε να «ξελασπώσει» την πρόεδρο: Ενώ αρχικά εμφανίστηκε να συμφωνεί με την 24ωρη απεργία, στη συνέχεια πρότεινε 3ωρη στάση εργασίας, η οποία και έγινε δεκτή «μετά βαΐων και κλάδων» από την πλειοψηφία της διοίκησης, και - βέβαια - με ένα πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών, υπονομεύοντας ευθέως τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Ολα αυτά ενώ η ΕΣΗΕΑ έχει να υπογράψει ΣΣΕ από το 2009, παντού κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις, τα «μπλοκάκια», οι μισθοί πείνας, η δουλειά μέχρι εξάντλησης, προβλήματα που επιτείνει τώρα η ακρίβεια. Επιπλέον, δεκάδες εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί κ.ά.) βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης στην Ουκρανία, με την εργοδοσία να αρνείται να τους εξασφαλίσει ακόμα και τα στοιχειώδη ατομικά μέσα προστασίας. Στις δε «παράπλευρες απώλειες» του ιμπεριαλιστικού πολέμου έρχονται να προστεθούν και οι 32 εργαζόμενοι του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου «Sputnik» στην Ελλάδα, οι οποίοι απολύθηκαν και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, με την «πάσα» να δίνεται στην εργοδοσία από την κυβέρνηση, που έσπευσε να υλοποιήσει σχετική απόφαση της ΕΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑμεΑ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
Σύσκεψη την Τρίτη 29/3 για την οργάνωση της πάλης

Kάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη σωματείων και φορέων που θα γίνει την Τρίτη 29 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 1ος όροφος) απευθύνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΣΑΠ), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ «Κεραυνός» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

Παράλληλα θα υπάρχει και δυνατότητα παρακολούθησης - παρέμβασης διαδικτυακά, μέσω του link https://us05web.zoom.us/j/87421836365?pwd=Wmd1dXFkS3lEZTB4WlIvbUUwTkVBZz09 (meeting ID: 874 2183 6365, password: 8mTY1K).

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η οργάνωση της πάλης των ΑμεΑ ενάντια στις επιπτώσεις της ακρίβειας και των περικοπών σε θεραπείες, μισθούς, συντάξεις και άλλες παροχές, το σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

«Δεν δεχόμαστε τον 21ο αιώνα να πεθαίνει κόσμος από την πείνα, το κρύο ή τον καύσωνα το καλοκαίρι και τις στερήσεις, ή επειδή δεν έχει να πληρώσει τις αναγκαίες εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες. Δεν θα δεχτούμε να σκοτωθούν τα παιδιά μας για τους πολέμους τους», αναφέρεται στο κάλεσμα.

Στόχος της σύσκεψης είναι η ενίσχυση της συντονισμένης πάλης από φορείς και σωματεία, να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζουν στον αγώνα οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Οπως τονίζεται: «Με ευθύνη απέναντι σε αυτούς που εκπροσωπούμε, καλούμαστε να χαράξουμε κοινή αγωνιστική πορεία συμμετέχοντας στον μεγάλο πανεργατικό - παλλαϊκό ξεσηκωμό στις 6 Απρίλη σε όλη την Ελλάδα. Ετοιμαζόμαστε για παραπέρα αναμέτρηση με την πολιτική της εξαθλίωσης».

ΠΑΤΡΑ
Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ μπροστά και στην απεργία | Απρόκλητη επίθεση σε συνδικαλιστές από αστυνομία και σεκιουριτάδες

Στα γεμάτα έχουν μπει τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης για την οργάνωση της απεργιακής μάχης, τα οποία μέσα από συσκέψεις συνδικάτων και φορέων σε κάθε πόλη απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους και στον λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, πραγματοποιήθηκε μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Την ίδια ώρα που η ακρίβεια και οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν εξανεμίσει το λαϊκό εισόδημα, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης που μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε μιας νόσου.

Σεκιουριτάδες και αστυνομία επιτέθηκαν στους συνδικαλιστές

Σημειώνεται ότι τη στιγμή που αντιπροσωπεία των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων και άλλων συνδικαλιστών εισήλθε στο κτίριο δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τους σεκιουριτάδες της 6ης ΥΠΕ, σε αγαστή συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις, με σκοπό να μην ακουστούν τα αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων.

Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό αφού με τη μαχητική τους στάση η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Καταγγέλλοντας την απρόκλητη επίθεση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, σε δήλωσή του σημειώνει: «Σε απόλυτη συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι σεκιουριτάδες της 6ης ΥΠΕ επιτέθηκαν στους συναδέλφους μας, με στόχο να εμποδίσουν την είσοδό τους στο κτίριο. Αντιμετώπισαν τους δεκάδες συνδικαλιστές σαν εγκληματίες.

Εγκληματική είναι η δική τους πολιτική, η πολιτική της κυβέρνησης, που αφήνει απροστάτευτο τον λαό μας απέναντι στην πανδημία, στην ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα και, την ίδια στιγμή, βάζει σε μπελάδες τον λαό μας με την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Εγκληματική είναι η πολιτική που κλείνει ή συγχωνεύει νοσοκομεία, που έχει καθηλωμένο τον κατώτερο μισθό, που στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης" χρυσοπληρώνουμε το ρεύμα και δεν τολμάμε ούτε καν να ανοίξουμε τους λογαριασμούς.

Σήμερα (σ.σ. χτες), με την αποφασιστική μας στάση, πήραν μια πρώτη απάντηση, ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω. Το επόμενο διάστημα θα βρουν μπροστά τους την οργή του λαού, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των συνταξιούχων και της νεολαίας, που σήμερα μαζί με τους εργαζόμενους παλεύουν για μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους ενάντια στην ακρίβεια και τις αυξήσεις, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Κυβέρνηση και εργοδοσία θα πάρουν απάντηση και στις 6 Απρίλη με την πανελλαδική πανεργατική απεργία, που προετοιμάζουν δεκάδες συνδικάτα και στην πόλη μας. Ολοι στον αγώνα για να μη μείνει κανένας χώρος δουλειάς, καμιά γειτονιά που δεν θα φτάσει το μήνυμα της απεργιακής κλιμάκωσης».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Οργανώνεται το μαζικό απεργιακό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή στον πόλεμο και την ακρίβεια

Στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Η μάχη των συνδικάτων για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας σπάει τη «σιγή νεκροταφείου» που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, η εργοδοσία και τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι χώροι δουλειάς οργώνονται από συνδικαλιστές, μεταφέροντας το κάλεσμα μάχης από τις πρόσφατες συσκέψεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για τις εξελίξεις, για το πρόγραμμα δράσης και το πλαίσιο πάλης.

Τα προβλήματα άλλωστε είναι μεγάλα, καίνε όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά και οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η ακρίβεια και οι μισθοί - ψίχουλα τσακίζουν τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα, την ίδια ώρα που η εμπορευματοποίηση σε Παιδεία και Υγεία κάνει πανάκριβη την πρόσβαση ακόμα και σε ζωτικές ανάγκες. «Τα προβλήματα δεν λύνονται με την υποταγή και τη σιωπή. Μόνη λύση η αγωνιστική, συλλογική, οργανωμένη διεκδίκηση», διαμηνύουν τα συνδικάτα και σε αυτή την κατεύθυνση στις 6 Απρίλη καλούν τους εργαζόμενους να νεκρώσουν τους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο της απεργιακής μάχης βρίσκεται η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γεννά δεινά και στον δικό μας λαό, η εναντίωση στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, καθώς μετατρέπει τη χώρα σε στόχαστρο των ιμπεριαλιστών και ταυτόχρονα «γδέρνει» το λαϊκό εισόδημα, η πάλη ενάντια στην ακρίβεια, με μέτρα ουσιαστικής στήριξης και το κυριότερο με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σωματεία εμπλουτίζουν τις διεκδικήσεις τους και με σχετικά αιτήματα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινής συντονισμένης δράσης. Σε κοινό βηματισμό και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιουχικά σωματεία, σύλλογοι γυναικών και φοιτητών, άλλοι μαζικοί φορείς που καλούν στα απεργιακά συλλαλητήρια για να αποκτήσουν χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης.

Τη συμμετοχή της στο απεργιακό συλλαλητήριο της Αθήνας στις 6 Απρίλη έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Στη Θεσσαλονίκη

Την επιτυχία της απεργίας στις 6 Απρίλη και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, προετοιμάζουν τα εργατικά σωματεία και οι φορείς της Θεσσαλονίκης, μέσα από συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και συνελεύσεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στην πορεία προς την απεργία, τα σωματεία προγραμματίζουν: Αντιπολεμική συναυλία που θα γίνει στην Τούμπα στις 30/3. Μέρα δράσης στις γειτονιές έξω από σούπερ μάρκετ στις 2/4. Η κινητοποίηση σωματείων έξω από τη ΔΕΗ στις 4/4.

Σύσκεψη για τον σχεδιασμό της απεργίας οργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 28 Μάρτη στο φουαγιέ του δημαρχείου Ευόσμου.

Απεργία και στα βαπόρια

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 6 Απρίλη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχει αποφασίσει η ΠΕΜΕΝ. Παράλληλα, μαζί με τα ναυτεργατικά σωματεία «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έχει ζητήσει την άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για τη λήψη απεργιακής απόφασης, καθώς και αποφάσεις για πολύμορφες κινητοποιήσεις στη βάση των προβλημάτων των ναυτεργατών.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει σε σύσκεψη σήμερα, στις 7 μ.μ., στο γραφείο των σωματείων στην πλατεία ΟΤΕ στο Παπουτσίδειο κτίριο (2ος όροφος) για την προετοιμασία της απεργίας.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου καλεί σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα 28 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της παλιάς Λαχαναγοράς.

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσά του (Κομνηνάκη 43).

Το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 connect» και λοιπών θυγατρικών καλεί σε σύσκεψη στις 31 Μάρτη τα σωματεία του κλάδου, με αφορμή τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για την τηλεργασία που επεκτείνονται.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών (Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί Γενικές Συνελεύσεις σήμερα στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στον Πύργο του Πειραιά. Ακόμα: Στα παραρτήματα: Ζωγράφου στις 29 Μάρτη, Κέντρου, Πειραιά, Νοτιοανατολικών Συνοικιών, Νέας Ιωνίας στις 30 Μάρτη, Περιστερίου, Ιλίου, Βορειανατολικών Συνοικιών, Καλλιθέας στις 3 Απρίλη, Αιγάλεω, Μενιδίου στις 4 Απρίλη.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί: Αθήνα, 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Αμφισσα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Λαού. Αργος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Πέτρου. Ικαρία, 11 π.μ., στην πλατεία Ευδήλου. Καλαμάτα, 10 π.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Λαμία, 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Πάτρα, 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Σάμος, 10 π.μ., στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο). Χαλκίδα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ «ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ»
Απεργούμε και διεκδικούμε Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς

Σημαντική πρωτοβουλία συντονισμού, με αιτήματα για 10% αυξήσεις, ξεπάγωμα προσαυξήσεων, κατώτερο μισθό 950 ευρώ και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

Από περιοδεία στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»
Από περιοδεία στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»
Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς διεκδικούν τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου (ΦΑΓΕ, ΕΜFI, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΜΙΜΙΚΟΣ, ΚΑΝΑΚΗ, ELBISCO). Μετά από σύσκεψη, την περασμένη Κυριακή, τα σωματεία απευθύνονται στους εργαζόμενους στα εργοστάσια τροφίμων του ομίλου, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

«Οι εργάτες με ψηλά το κεφάλι, οργανωμένα, να μπούμε μπροστά, να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, για μια αξιοπρεπή ζωή, για μας και τα παιδιά μας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα επιχειρησιακά σωματεία. Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία καλούν σε κοινή συνάντηση την εργοδοσία με θέμα την υπογραφή Συμβάσεων.

«Ο "Ομιλος Φιλίππου" είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς μονοπωλιακούς ομίλους στον κλάδο των τροφίμων», υπογραμμίζουν τα σωματεία. «Παρά την τεράστια κερδοφορία με εκατομμύρια ευρώ, οι χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν να δουν ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους πάνω από μια δεκαετία», σημειώνουν. Οπως εξηγούν, οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν «παγώσει», οι προσλήψεις, είτε συμβασιούχων είτε αορίστου χρόνου, γίνονται με τον κατώτερο μισθό των 663 ευρώ που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, ελλιπών μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια, ελλείψεων στο προσωπικό.

«Ο συγκεκριμένος όμιλος κυριαρχεί στις εξαγωγές των προϊόντων που εμείς παράγουμε, όμως αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις με τα σωματεία των εργοστασίων ή όταν αυτό συμβαίνει προτείνει αυξήσεις - ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης μιας μέρας», καταγγέλλουν τα σωματεία. Στο φόντο αυτό, ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένα να «παίξουν το παιχνιδάκι της εργοδοσίας» και να βάλουν πλάτη «στη διαχρονική κοροϊδία της εργοδοσίας για κάποιες υποτιθέμενες αυξήσεις, όπως ονομάζουν ορισμένα ψίχουλα», σε μια περίοδο μάλιστα που οι εργαζόμενοι «ζούμε στο πετσί μας την ακρίβεια στην Ενέργεια, στο ρεύμα, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης».

«Δεν μας αξίζει, εμάς που παράγουμε όλο αυτόν τον πλούτο καθημερινά, όλα αυτά τα εκατομμύρια προϊόντα, το μεροκάματό μας να είναι λίγα λεπτά παραγωγής, μιας μονάχα μηχανής από τις δεκάδες όλων αυτών των εργοστασίων», τονίζουν τα σωματεία.

Διεκδικούν: Αυξήσεις 10% σε μισθούς και ημερομίσθια. Ξεπάγωμα όλων των προσαυξήσεων (τριετίες, επίδομα γάμου κ.ά.). Κατώτερο βασικό μισθό 950 ευρώ στα συγκεκριμένα εργοστάσια. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατάργηση των «δουλεμπορικών» και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Περιοδείες στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» στον Ασπρόπυργο και τα γραφεία της στην Κηφισιά πραγματοποίησαν προχτές κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλώντας στην απεργία και στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, την Κυριακή 27/3, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας έγινε εκτενής αναφορά στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, στον πόλεμο και στην τρομακτική ακρίβεια και αναδείχθηκε η ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η υπογραφή κλαδικής σύμβασης στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» με αυξήσεις στους μισθούς, με κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που θα αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης, εξασφαλίζοντας τους ευνοϊκότερους όρους διεκδίκησης επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Απαιτούνται άμεσα προσλήψεις προσωπικού και μέτρα για τις εξωτερικές αιμοληψίες

Στη Βουλή από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τα οξυμένα προβλήματα στο Τμήμα Αιμοδοσίας

Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, μεταξύ άλλων και στο Τμήμα Αιμοδοσίας του, απαιτεί από τον υπουργό Υγείας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή από κοινού με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος, Νίκο Παπαναστάση.

Πρόκειται για ζήτημα που αναδείχθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στον νομό, με υπόμνημα που κατέθεσαν οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών «Η χρυσοχερία» και Αιμοδοτών - Δωρητών Οργάνων Σώματος Καινούργιου, επισημαίνοντας την ανάγκη πλήρους στελέχωσης με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας, την αναγκαία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία του, για την πλήρη υγειονομική κάλυψη του λαού στον νομό, αλλά και μέτρα για την πραγματοποίηση αιμοληψιών και εκτός του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Εθελοντική προσφορά εδώ και 30 χρόνια

«Από τα 15 άτομα που υπήρχαν στο Τμήμα Αιμοδοσίας έχουν μείνει μόνο 7», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Καινούργιου, Κοσμάς Τασούλης, προσθέτοντας: «Λόγω αυτής της κατάστασης η πρώτη προγραμματισμένη αιμοδοσία, που είχαμε για αρχές Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν λίγες μέρες».

Οπως εξηγεί, πρόκειται για προσφορά αίματος που γίνεται εδώ και 30 χρόνια από τον Σύλλογο, ο οποίος αριθμεί περίπου 400 μέλη, συγκεντρώνοντας μέχρι και 60 μονάδες αίματος ακόμα και σε μία αιμοδοσία.

«Η όλη διαδικασία γίνεται σε χώρο που έχουμε διαμορφώσει εμείς στο Καινούργιο, με προσωπικό που έρχεται από το νοσοκομείο σε συνεννόηση με εμάς, προκειμένου να βοηθήσουμε συνολικά όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη», προσθέτει ο Κ. Τασούλης και συνεχίζει:

«Η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ειδικά τον τελευταίο χρόνο, είναι πάρα πολύ δύσκολη. Είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλουν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για να γίνονται οι αιμοληψίες. Αυτοί βοήθησαν ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η τελευταία φέτος τον Μάρτη, βάζουν πλάτη, ωστόσο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, καθώς θα δυσκολευόμαστε για κάθε επόμενη αιμοληψία, με τη νέα να την προγραμματίζουμε τον Μάη».

Στάθηκε και στη θέληση των κατοίκων του χωριού και όχι μόνο, που συμβάλλουν δίνοντας αίμα, αλλά και στην ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας, με εξασφάλιση του αναγκαίου γι' αυτόν τον σκοπό προσωπικού από το νοσοκομείο.

Η Αναφορά του ΚΚΕ

Στην Αιτιολογική Αναφορά της Ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας τονίζεται σχετικά με τα αιτήματα των δύο συλλόγων αιμοδοτών: «Υπάρχει αδυναμία υλοποίησης προγραμματισμένων αιμοληψιών, καθώς και πραγματοποίησης εξωτερικών αιμοληψιών. Τονίζουν ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει ταχύτερη έκδοση και χορήγηση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων στους εθελοντές αιμοδότες μέσω του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών.

Αυτή η κατάσταση στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου είναι απαράδεκτη και αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν κρατικά κονδύλια και να συνεχιστεί η στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Επιπλέον, εντάσσεται στην πορεία υλοποίησης των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ", που έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της άλωσής του από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Τέλος, ερωτώνται ο υπουργός και η κυβέρνηση ποια μέτρα θα πάρουν για την πλήρη στελέχωση, με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία του, για την πλήρη υγειονομική κάλυψη του λαού σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει, και για την άμεση πραγματοποίηση και εξωτερικών αιμοληψιών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με αγώνα και επιχειρήματα δίνουν απάντηση στην παραπληροφόρηση της κυβέρνησης

Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό των Σωματείων

Για «παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας προκειμένου να κρύψει το έγκλημα» κάνει λόγο το Σωματείο εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Να θυμίσουμε ότι ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στην οποία παρατίθονταν αρχικά τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με την εκτόξευση της τιμής του νικελίου, οι προτάσεις και οι θέσεις των εργαζομένων για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, και θέτονταν το ερώτημα για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαγωνισμών, για να καταβληθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Το σωματείο σφυροκοπεί τα ψέματα του υπουργού και ανατρέπει ένα προς ένα τα σαθρά επιχειρήματά τους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει η ίδια τον ρόλο του παραπληροφοριοδότη, αντικαθιστώντας «ως μη αποτελεσματικά τα καθοδηγούμενα από την ίδια δημοσιεύματα, που δύο χρόνια προσπαθούν να πείσουν για τον εγκληματικό σχεδιασμό της».

Συνειδητή απαξίωση

Το Σωματείο σημειώνει επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών «μέσα από μία δήθεν τεχνική ερμηνεία και ανάλυση της κατάστασης στη ΛΑΡΚΟ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» και προς αποκατάσταση της αλήθειας και διατύπωση της πραγματικής κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου τονίζει:

«Οι εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο δεν είναι και δεν θα μπορούσαν και τεχνικά να είναι οι ίδιες εδώ και 50 χρόνια, όπως είπε ο υπουργός. Τόσο στις ηλεκτροκαμίνους (Η/Κ) και τις περιστροφικές (Π/Κ), όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν γίνει εκσυγχρονισμοί και βελτιώσεις μεγάλης εμβέλειας. Κυρίως τη χρονική περίοδο 2000 - 2005. Στην Η/Κ 5 το 1979, που ανέφερε ο υπουργός, δεν έχει μείνει ίχνος από την αρχική εγκατάσταση και τεχνολογία, έχει τροποποιηθεί πλήρως. Το γεγονός ότι σταδιακά και μεθοδευμένα την τελευταία δεκαπενταετία έχει απαγορευτεί η προώθηση των απαραίτητων εκσυγχρονισμών, οφείλεται στην πολιτική της σχεδιασμένης απαξίωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις», τονίζει το Σωματείο.

Προσθέτει μάλιστα ότι αξιοποιήθηκε ως εργαλείο το «στημένο» πρόστιμο από την ΕΕ για τις δήθεν κρατικές ενισχύσεις, με αποτέλεσμα η ΛΑΡΚΟ να αποκλειστεί από οποιαδήποτε χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμό, ενώ τονίζει ότι το σταμάτημα της παραγωγής ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης μέσω της ειδικής διαχείρισης και αποτέλεσμα της μη υλοποίησης των προβλεπομένων συντηρήσεων και επισκευών. «Αν εκτελεστούν οι παραγγελίες ανταλλακτικών που έχουν "παγώσει" με εντολή της κυβέρνησης, σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να λειτουργήσουν δύο ακόμη ηλεκτροκάμινοι», σημειώνει το Σωματείο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Η/Κ 5 σταμάτησε να λειτουργεί με απόφαση της ειδικής διαχείρισης ένα χρόνο πριν καταρρεύσει η στέγη και όχι λόγω της πτώσης της στέγης, όπως είπε ο υπουργός.

Παραπληροφορεί για να κρύψει το έγκλημα

Συνεχίζοντας να αντικρούει την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών, το Σωματείο κάνει αναφορά στην τιμή του νικελίου στο χρηματιστήριο, δείχνοντας ότι η υποτίμηση είναι σκόπιμη από την κυβέρνηση, ενώ σχετικά με τις αναφορές του υπουργού για τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό το σωματείο σημειώνει:

«Τα 52 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 15 εκατ. επιπλέον από το ξεπούλημα του ανομοιόμορφου νικελίου που προϋπήρχε ως περιουσιακό στοιχείο στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, ήταν αρκετά έτσι ώστε να είχαν επισκευαστεί όλα τα παραπάνω και μαζί με τη σωστή διαχείριση των μεταλλείων, σήμερα να είχαμε, τηρώντας με ευλάβεια όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, το μέγιστο της παραγωγικής δυναμικότητας της ΛΑΡΚΟ (60 τόνους νικελίου τη μέρα με 48.000 δολ. τον τόνο)».

Και προσθέτει:

«Οσο αφορά δε τα επαναλαμβανόμενα λεγόμενά του ότι μέρος των χρημάτων που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, του υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι μέσα από αυτήν την επικίνδυνη, υποτυπώδη και χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας λειτουργία, έχουμε παράξει νικέλιο που πουλήθηκε και έχουν εισπραχτεί 170 εκατ. ευρώ, με τη μισθοδοσία μας να μην ξεπερνά τα 60 εκατ. σε αυτά τα δυο έτη».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο επισημαίνει ότι «είτε η κυβέρνηση δεν έχει σωστή πληροφόρηση από την καλοπληρωμένη ειδική διαχείριση, είτε παραπληροφορεί σκόπιμα, εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου να κρύψει το έγκλημα» και προσδιορίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι η απαξίωση της επιχείρησης.

«Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση»

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτό το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων, παγώνοντας με προσωρινή διαταγή τις ομαδικές απολύσεις μέχρι την εκδίκασή τους στις 6/5, το Σωματείο τονίζει ότι «δικαιώνει σε ένα βαθμό τις καταγγελίες μας για τυπικές και όχι ουσιαστικές διαβουλεύσεις, για συνειδητή ανυπαρξία σχεδίου συνέχισης της λειτουργίας, διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας».

«Αυτό, σε συνδυασμό με τη διαστρεβλωμένη και χωρίς καμιά υπόσταση, τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή, μας δίνει τη δύναμη, πατώντας στο έδαφος, με ρεαλισμό και επιχειρήματα, να συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση του τίμιου και δίκαιου αγώνα μας», σημειώνει και προσθέτει:

«Αν στην κυβέρνηση έχει μείνει ίχνος πολιτικής τσίπας, δεν έχει παρά να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Εμείς εδώ είμαστε και εδώ θα μείνουμε. Δεν έχουμε ούτε πού να πάμε, ούτε και γνωρίζουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Στην ΛΑΡΚΟ γεννηθήκαμε, στην ΛΑΡΚΟ θα μείνουμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ