Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό των Σωματείων
Για «παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας προκειμένου να κρύψει το έγκλημα» κάνει λόγο το Σωματείο εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.
Να θυμίσουμε ότι ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στην οποία παρατίθονταν αρχικά τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί με την εκτόξευση της τιμής του νικελίου, οι προτάσεις και οι θέσεις των εργαζομένων για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, και θέτονταν το ερώτημα για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαγωνισμών, για να καταβληθούν όλες οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Το σωματείο σφυροκοπεί τα ψέματα του υπουργού και ανατρέπει ένα προς ένα τα σαθρά επιχειρήματά τους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει η ίδια τον ρόλο του παραπληροφοριοδότη, αντικαθιστώντας «ως μη αποτελεσματικά τα καθοδηγούμενα από την ίδια δημοσιεύματα, που δύο χρόνια προσπαθούν να πείσουν για τον εγκληματικό σχεδιασμό της».
Το Σωματείο σημειώνει επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών «μέσα από μία δήθεν τεχνική ερμηνεία και ανάλυση της κατάστασης στη ΛΑΡΚΟ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» και προς αποκατάσταση της αλήθειας και διατύπωση της πραγματικής κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου τονίζει:
«Οι εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο δεν είναι και δεν θα μπορούσαν και τεχνικά να είναι οι ίδιες εδώ και 50 χρόνια, όπως είπε ο υπουργός. Τόσο στις ηλεκτροκαμίνους (Η/Κ) και τις περιστροφικές (Π/Κ), όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις του εργοστασίου έχουν γίνει εκσυγχρονισμοί και βελτιώσεις μεγάλης εμβέλειας. Κυρίως τη χρονική περίοδο 2000 - 2005. Στην Η/Κ 5 το 1979, που ανέφερε ο υπουργός, δεν έχει μείνει ίχνος από την αρχική εγκατάσταση και τεχνολογία, έχει τροποποιηθεί πλήρως. Το γεγονός ότι σταδιακά και μεθοδευμένα την τελευταία δεκαπενταετία έχει απαγορευτεί η προώθηση των απαραίτητων εκσυγχρονισμών, οφείλεται στην πολιτική της σχεδιασμένης απαξίωσης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις», τονίζει το Σωματείο.
Προσθέτει μάλιστα ότι αξιοποιήθηκε ως εργαλείο το «στημένο» πρόστιμο από την ΕΕ για τις δήθεν κρατικές ενισχύσεις, με αποτέλεσμα η ΛΑΡΚΟ να αποκλειστεί από οποιαδήποτε χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμό, ενώ τονίζει ότι το σταμάτημα της παραγωγής ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης μέσω της ειδικής διαχείρισης και αποτέλεσμα της μη υλοποίησης των προβλεπομένων συντηρήσεων και επισκευών. «Αν εκτελεστούν οι παραγγελίες ανταλλακτικών που έχουν "παγώσει" με εντολή της κυβέρνησης, σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να λειτουργήσουν δύο ακόμη ηλεκτροκάμινοι», σημειώνει το Σωματείο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Η/Κ 5 σταμάτησε να λειτουργεί με απόφαση της ειδικής διαχείρισης ένα χρόνο πριν καταρρεύσει η στέγη και όχι λόγω της πτώσης της στέγης, όπως είπε ο υπουργός.
Συνεχίζοντας να αντικρούει την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών, το Σωματείο κάνει αναφορά στην τιμή του νικελίου στο χρηματιστήριο, δείχνοντας ότι η υποτίμηση είναι σκόπιμη από την κυβέρνηση, ενώ σχετικά με τις αναφορές του υπουργού για τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό το σωματείο σημειώνει:
«Τα 52 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 15 εκατ. επιπλέον από το ξεπούλημα του ανομοιόμορφου νικελίου που προϋπήρχε ως περιουσιακό στοιχείο στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, ήταν αρκετά έτσι ώστε να είχαν επισκευαστεί όλα τα παραπάνω και μαζί με τη σωστή διαχείριση των μεταλλείων, σήμερα να είχαμε, τηρώντας με ευλάβεια όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, το μέγιστο της παραγωγικής δυναμικότητας της ΛΑΡΚΟ (60 τόνους νικελίου τη μέρα με 48.000 δολ. τον τόνο)».
Και προσθέτει:
«Οσο αφορά δε τα επαναλαμβανόμενα λεγόμενά του ότι μέρος των χρημάτων που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, του υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι μέσα από αυτήν την επικίνδυνη, υποτυπώδη και χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας λειτουργία, έχουμε παράξει νικέλιο που πουλήθηκε και έχουν εισπραχτεί 170 εκατ. ευρώ, με τη μισθοδοσία μας να μην ξεπερνά τα 60 εκατ. σε αυτά τα δυο έτη».
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο επισημαίνει ότι «είτε η κυβέρνηση δεν έχει σωστή πληροφόρηση από την καλοπληρωμένη ειδική διαχείριση, είτε παραπληροφορεί σκόπιμα, εντός και εκτός Βουλής, προκειμένου να κρύψει το έγκλημα» και προσδιορίζει ότι και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι η απαξίωση της επιχείρησης.
Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κάνει δεκτό το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων, παγώνοντας με προσωρινή διαταγή τις ομαδικές απολύσεις μέχρι την εκδίκασή τους στις 6/5, το Σωματείο τονίζει ότι «δικαιώνει σε ένα βαθμό τις καταγγελίες μας για τυπικές και όχι ουσιαστικές διαβουλεύσεις, για συνειδητή ανυπαρξία σχεδίου συνέχισης της λειτουργίας, διασφάλισης των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας».
«Αυτό, σε συνδυασμό με τη διαστρεβλωμένη και χωρίς καμιά υπόσταση, τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή, μας δίνει τη δύναμη, πατώντας στο έδαφος, με ρεαλισμό και επιχειρήματα, να συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση του τίμιου και δίκαιου αγώνα μας», σημειώνει και προσθέτει:
«Αν στην κυβέρνηση έχει μείνει ίχνος πολιτικής τσίπας, δεν έχει παρά να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Εμείς εδώ είμαστε και εδώ θα μείνουμε. Δεν έχουμε ούτε πού να πάμε, ούτε και γνωρίζουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Στην ΛΑΡΚΟ γεννηθήκαμε, στην ΛΑΡΚΟ θα μείνουμε».