Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ «ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ»
Απεργούμε και διεκδικούμε Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς

Σημαντική πρωτοβουλία συντονισμού, με αιτήματα για 10% αυξήσεις, ξεπάγωμα προσαυξήσεων, κατώτερο μισθό 950 ευρώ και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου

Από περιοδεία στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»
Από περιοδεία στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»
Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς διεκδικούν τα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου (ΦΑΓΕ, ΕΜFI, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΜΙΜΙΚΟΣ, ΚΑΝΑΚΗ, ELBISCO). Μετά από σύσκεψη, την περασμένη Κυριακή, τα σωματεία απευθύνονται στους εργαζόμενους στα εργοστάσια τροφίμων του ομίλου, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.

«Οι εργάτες με ψηλά το κεφάλι, οργανωμένα, να μπούμε μπροστά, να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, για μια αξιοπρεπή ζωή, για μας και τα παιδιά μας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα επιχειρησιακά σωματεία. Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία καλούν σε κοινή συνάντηση την εργοδοσία με θέμα την υπογραφή Συμβάσεων.

«Ο "Ομιλος Φιλίππου" είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς μονοπωλιακούς ομίλους στον κλάδο των τροφίμων», υπογραμμίζουν τα σωματεία. «Παρά την τεράστια κερδοφορία με εκατομμύρια ευρώ, οι χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν να δουν ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους πάνω από μια δεκαετία», σημειώνουν. Οπως εξηγούν, οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν «παγώσει», οι προσλήψεις, είτε συμβασιούχων είτε αορίστου χρόνου, γίνονται με τον κατώτερο μισθό των 663 ευρώ που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, ελλιπών μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια, ελλείψεων στο προσωπικό.

«Ο συγκεκριμένος όμιλος κυριαρχεί στις εξαγωγές των προϊόντων που εμείς παράγουμε, όμως αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις με τα σωματεία των εργοστασίων ή όταν αυτό συμβαίνει προτείνει αυξήσεις - ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης μιας μέρας», καταγγέλλουν τα σωματεία. Στο φόντο αυτό, ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένα να «παίξουν το παιχνιδάκι της εργοδοσίας» και να βάλουν πλάτη «στη διαχρονική κοροϊδία της εργοδοσίας για κάποιες υποτιθέμενες αυξήσεις, όπως ονομάζουν ορισμένα ψίχουλα», σε μια περίοδο μάλιστα που οι εργαζόμενοι «ζούμε στο πετσί μας την ακρίβεια στην Ενέργεια, στο ρεύμα, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης».

«Δεν μας αξίζει, εμάς που παράγουμε όλο αυτόν τον πλούτο καθημερινά, όλα αυτά τα εκατομμύρια προϊόντα, το μεροκάματό μας να είναι λίγα λεπτά παραγωγής, μιας μονάχα μηχανής από τις δεκάδες όλων αυτών των εργοστασίων», τονίζουν τα σωματεία.

Διεκδικούν: Αυξήσεις 10% σε μισθούς και ημερομίσθια. Ξεπάγωμα όλων των προσαυξήσεων (τριετίες, επίδομα γάμου κ.ά.). Κατώτερο βασικό μισθό 950 ευρώ στα συγκεκριμένα εργοστάσια. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατάργηση των «δουλεμπορικών» και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Περιοδείες στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία»

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας» στον Ασπρόπυργο και τα γραφεία της στην Κηφισιά πραγματοποίησαν προχτές κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλώντας στην απεργία και στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, την Κυριακή 27/3, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας έγινε εκτενής αναφορά στις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, στον πόλεμο και στην τρομακτική ακρίβεια και αναδείχθηκε η ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων η υπογραφή κλαδικής σύμβασης στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» με αυξήσεις στους μισθούς, με κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που θα αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης, εξασφαλίζοντας τους ευνοϊκότερους όρους διεκδίκησης επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε χώρο δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ