Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
«Οχι» στην απεργία από την πλειοψηφία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Τα «ρέστα» του έδωσε για μία ακόμα φορά ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, που πλειοψηφεί στη διοίκηση της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), για τη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ. Η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» (ΝΔ), από κοινού με τη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» (ΣΥΡΙΖΑ), αποφάσισαν για τις 6 Απρίλη, όταν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας θα είναι «στο πόδι» για να δώσουν τη μάχη της 24ωρης απεργίας, η ΕΣΗΕΑ να κηρύξει ...συμβολική 3ωρη στάση εργασίας, δείχνοντας για μία ακόμα φορά τον ρόλο τους, αυτόν του «δούρειου ίππου» σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 6 Απρίλη κατέθεσε η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ), με διεκδικητικό πλαίσιο για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οικονομική στήριξη εργαζομένων στα ΜΜΕ και των οικογενειών τους με ουσιαστικά μέτρα, πάλη που θα πρέπει να συνδέεται με την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κ.ο.κ.

Την πρόταση απέρριψε εξαρχής η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου (εκλεγμένη με τους «Ενωμένους Δημοσιογράφους»), λέγοντας ότι η απεργία αυτή δεν αφορά τα προβλήματα του κλάδου! Ωστόσο η εκπρόσωπος της παράταξης του του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Νικολάρα, ως «λαγός», έσπευσε να «ξελασπώσει» την πρόεδρο: Ενώ αρχικά εμφανίστηκε να συμφωνεί με την 24ωρη απεργία, στη συνέχεια πρότεινε 3ωρη στάση εργασίας, η οποία και έγινε δεκτή «μετά βαΐων και κλάδων» από την πλειοψηφία της διοίκησης, και - βέβαια - με ένα πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών, υπονομεύοντας ευθέως τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Ολα αυτά ενώ η ΕΣΗΕΑ έχει να υπογράψει ΣΣΕ από το 2009, παντού κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις, τα «μπλοκάκια», οι μισθοί πείνας, η δουλειά μέχρι εξάντλησης, προβλήματα που επιτείνει τώρα η ακρίβεια. Επιπλέον, δεκάδες εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί κ.ά.) βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης στην Ουκρανία, με την εργοδοσία να αρνείται να τους εξασφαλίσει ακόμα και τα στοιχειώδη ατομικά μέσα προστασίας. Στις δε «παράπλευρες απώλειες» του ιμπεριαλιστικού πολέμου έρχονται να προστεθούν και οι 32 εργαζόμενοι του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου «Sputnik» στην Ελλάδα, οι οποίοι απολύθηκαν και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, με την «πάσα» να δίνεται στην εργοδοσία από την κυβέρνηση, που έσπευσε να υλοποιήσει σχετική απόφαση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ