«Κλείδωσε» ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το SWIFT
Παράλληλα με τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, εντείνεται και ο «οικονομικός πόλεμος» της Δύσης ενάντια στη Ρωσία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς και πολλούς κινδύνους όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.
Το Συμβούλιο της ΕE κατέληξε χτες στον αποκλεισμό επτά σημαντικών ρωσικών τραπεζών (Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VEB και VTB Bank) από το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών SWIFT, μέτρο που θα εφαρμοστεί σε συντονισμό με ΗΠΑ και Βρετανία, με στόχο να σταματήσει τις συγκεκριμένες ρωσικές τράπεζες από το να πραγματοποιούν τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές παγκοσμίως με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.
Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την επένδυση σε μελλοντικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων.
Απαγορεύεται επίσης η πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγορά τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας. Τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν επίσης «ολιγάρχες», την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας, και θα αποκόψουν λευκορωσικές τράπεζες από το SWIFT.
Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε χτες πως αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς πλήττεται από τις κυρώσεις και «οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου είναι αντιμέτωπες με αφύσικες εκροές κεφαλαίων και απειλές για την ασφάλεια των εργαζομένων τους και των υποκαταστημάτων τους».
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Κατάσταση του Εθνους», ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε όλα τα επιβατικά και φορτηγά αεροσκάφη της Ρωσίας την πρόσβαση στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι σκοπός των ΗΠΑ είναι να «στραγγαλίσουν» την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσουν την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσουν τον στρατό της τα επόμενα χρόνια. «Ο Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών, αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα», τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αυξάνονται όσο κλιμακώνεται η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Σε αυτήν τη φάση θα υπάρξουν κυρώσεις σε 22 ρωσικές οντότητες που σχετίζονται με την Αμυνα, όπως εταιρείες που κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη, οχήματα μάχης πεζικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για τον ρωσικό στρατό.
Θα επιβληθεί επίσης έλεγχος εξαγωγών για εξοπλισμό παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέθεσε σε περισσότερους από δέκα εισαγγελείς να διώξουν «διεφθαρμένους Ρώσους ολιγάρχες» και όλους αυτούς που παραβιάζουν τις κυρώσεις που υιοθέτησε η Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας.
Επί του παρόντος, τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων «ολιγαρχών» έχουν «παγώσει», δεν μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν, αλλά διατηρούν την κυριότητα. Κατά τη διάρκεια μεγάλης ομιλίας στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν απείλησε τους Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες με κατάσχεση «θαλαμηγών, πολυτελών διαμερισμάτων και ιδιωτικών τζετ» που απέκτησαν από «παράνομα κέρδη».
Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισάγει σαρωτικούς περιορισμούς στη Λευκορωσία, για να καταπνίξει τις εισαγωγές τεχνολογικών αγαθών, ως απάντηση στην υποστήριξή της προς τη Ρωσία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι συμφώνησαν σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ότι οι κυρώσεις πρέπει να επεκταθούν, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο μέσα στις επόμενες μέρες.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αθρόα αποχώρηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων από τη Ρωσία ή από ρωσικούς ομίλους. Εκτός από τέτοιες κινήσεις από μονοπώλια της Ενέργειας (βλ. σελ. 3), η αμερικανική βιομηχανία αεροναυπηγικής «Boeing» αναστέλλει την επιχειρησιακή υποστήριξή της στις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας (προμήθεια ανταλλακτικών, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνική υποστήριξη) και τις περισσότερες λειτουργίες της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα.
Τέλος, τα τρία κράτη της Βαλτικής - Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία - ενδέχεται να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους, αν κωλυσιεργήσει μια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ.