Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα μεγαλύτερης εμπλοκής μετά και τη συναίνεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Βαθαίνει η στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στην πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση, ζυγισμένη - στοιχισμένη στον ευρωατλαντικό άξονα, να αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες.

Χαρακτηριστικά, όπως αποκαλύφθηκε χτες, μετά την αποστολή των πρώτων 2 μεταγωγικών «C-130» που από την Ελευσίνα πήγαν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χιλιάδες τυφέκια εφόδου, τύπου «Καλάσνικοφ», με τα πυρομαχικά τους και άλλο πολεμικό υλικό, τα επόμενα δύο τέτοια δρομολόγια, τη Δευτέρα, κουβάλησαν 815 αντιαρματικά τύπου «RPG-18» και 144 ρουκέτες των 122 χιλιοστών.

Ολα αυτά την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέχεια και όσων έλεγε προχτές στη Βουλή, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπερθεμάτισε για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Καθώς μάλιστα η ομοφωνία όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής ήταν «εκκωφαντική» στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Εκανε λόγο για επίδειξη «μιας ελάχιστης κοινής εθνικής στάσης» και πως «παρά τις όποιες ενστάσεις ακούστηκαν, το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», όπως την γράφουν και την διαβάζουν βέβαια οι ιμπεριαλιστές.

Ορμώμενος άλλωστε από τη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός ανακύκλωσε όλα τα άθλια προσχήματα για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο με βάση τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είπε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν...», και ισχυρίστηκε ότι «δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πολιτικές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο, αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας», αποσιωπώντας βέβαια ότι ο αναθεωρητισμός αυτός τρέφεται ακριβώς εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Με θράσος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα, κάνοντας την αποχή συνενοχή», ενώ πρόσθεσε πως «το εύκολο "όχι στον πόλεμο" είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική» και πως πολιτική είναι να προτάσσεις «την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών», όπως βάφτισε τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Κι αυτό ενώ παραδέχτηκε ξανά ότι ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, λέγοντας πως «υπάρχουν προφανώς και οι οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης», που «δεν θα τις κρύψουμε. Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε», όπως ισχυρίστηκε, την ώρα που πέρα από τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης, οι τιμές στα καύσιμα, στο ρεύμα, σε βασικά είδη διατροφής έχουν πάρει «φωτιά», εξαερώνοντας το λαϊκό εισόδημα.

Από κοντά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, που μιλώντας στον τ/σ «ΣΚΑΪ», προετοιμάζοντας για βάθεμα της εμπλοκής, είπε ότι «η Ελλάδα, μέσω των ΝΑΤΟικών της υποχρεώσεων, δεσμεύεται σε συγκεκριμένες συμφωνίες σε ό,τι αφορά κάποια στοιχεία υποστήριξης σε ΝΑΤΟικές δυνάμεις, εάν αυτές ενεργοποιηθούν». Που ενεργοποιήθηκαν βέβαια, κι ας το αποσιώπησε, εξ ου και όλη αυτή η κινητοποίησή τους.

Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι ήδη από την Πέμπτη 24/2 ενεργοποίησαν τα λεγόμενα Σχέδια Αμυνας του ΝΑΤΟ, με τους ΝΑΤΟικούς να μιλούν για μετακίνηση χιλιάδων στρατιωτών στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, διασπορά άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών σε πάνω από 30 τοποθεσίες και ανάπτυξη άνω των 120 πλοίων από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο. Την Παρασκευή 25/2, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά και του Κυρ. Μητσοτάκη, ενεργοποίησαν τη NATO Response Force (NRF - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ, αριθμεί 40.000 στρατιώτες).

Τάχα «δεν προβλέπεται», αλλά «θα ενεργοποιήσουμε»

Την ίδια ώρα, μπροστά στις αντιδράσεις για την «προσυπογραφή» της κυβέρνησης στα ευρωενωσιακά σχέδια που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Γ. Οικονόμου έσπευσε να πει ότι «δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση εμπλοκή έμψυχου ελληνικού δυναμικού, στρατιωτικού ή ελικοπτέρων ή αεροπλάνων, στην εμπόλεμη ζώνη εκεί».

Στο μεταξύ ο ίδιος, προχτές στον «ΑΝΤ1», έλεγε ότι «αν μας ζητηθεί θα ενεργοποιήσουμε κάποια στοιχεία, τα οποία νομίζω θα τοποθετηθούν σε κάποιες χώρες των Βαλκανίων, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση μετά τον πολεμικό εξοπλισμό που έστειλε είναι έτοιμη να στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, για να ενισχυθεί ο ΝΑΤΟικός «κλοιός».

Αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη στην ΕΡΤ ότι «θα ήταν παράλογο, ενώ τόσα χρόνια απαιτούμε από την Ευρώπη να αποκτήσει αυτήν την ισχυρή φωνή, να μην είμαστε από τους πρώτους που θα συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή», απαντώντας στις αιτιάσεις για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Την ευαρέσκειά του εκφράζει ο Πάιατ

Οι τοποθετήσεις και οι συνεισφορές αυτές προκάλεσαν την ευαρέσκεια του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ, που με δήλωσή του χαιρέτησε το γεγονός ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας», προσθέτοντας ότι τους ...υπενθυμίστηκε, από τις εξελίξεις και τα γεγονότα, «την περασμένη βδομάδα, πόσο σημαντική είναι αυτή η υπηρεσία και η ικανότητα».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα 12 επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών, που είχαν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο, ετοιμάστηκαν και πέταξαν για Πολωνία, η Σούδα πήρε ξανά «φωτιά», καθώς το ένα μετά το άλλο τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών ξεκίνησαν πτήσεις «συλλογής πληροφοριών» και ηλεκτρονικού πολέμου σε Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν να εφοδιάζουν με πολεμικό υλικό την κυβέρνηση Ζελένσκι και την Κυριακή διατέθηκε ακόμα και πολιτική υποδομή, το Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», για μεταστάθμευση αμερικανικών ιπτάμενων τάνκερ που έφυγαν για την περιοχή.

Σε αυτό το φόντο ο Πάιατ επανέλαβε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ «να συνεργαστούμε με όλους τους δημοκρατικούς συμμάχους και εταίρους μας στον κόσμο για να επιβάλουμε σοβαρό κόστος στη Ρωσία για τις ενέργειές της, καθώς επίσης να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, όπως κάνουμε κάθε ώρα και κάθε μέρα εδώ στην Ελλάδα, για να προστατεύσουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο ΝΑΤΟικού εδάφους», βαφτίζοντας το ελληνικό έδαφος ΝΑΤΟικό, με όλα τα άκρως επικίνδυνα συμπαρομαρτούντα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το κρεσέντο ευρωατλαντικής προπαγάνδας... πήγε «κουβά»(2023-02-18 00:00:00.0)
Ξέρουν(2022-06-10 00:00:00.0)
Κανένας αξιωματικός και υπαξιωματικός στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο(2022-05-14 00:00:00.0)
«Πυρετός» εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών(2022-04-02 00:00:00.0)
Βαθιά μπλεγμένη στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Ουκρανικό(2022-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ