Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ως «ουδέτεροι» Ρώσοι και Λευκορώσοι στους Χειμερινούς Παρα-Ολυμπιακούς

Στην απόφαση οι αθλητές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας οι οποίοι συμμετέχουν στους Χειμερινούς Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, που αρχίζουν αύριο Παρασκευή, να αγωνιστούν υπό καθεστώς «ουδετερότητας», κατέληξε η Διεθνής Παρα-Ολυμπιακή Επιτροπή (IPC), στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αθλητές δεν θα φέρουν τη σημαία των δύο χωρών, αλλά αυτή της IPC, δεν θα γίνει χρήση του ύμνου τους και τα μετάλλιά τους δεν θα αναγράφονται στον συγκεντρωτικό πίνακα των μεταλλίων. Με την απόφαση αυτή η IPC δεν υιοθετεί τις πιο σκληρές κυρώσεις που επιλέγουν μια σειρά διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες αποβάλλουν τις ομάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις και τους ίδιους τους αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Και στο επίπεδο των διεθνών ομοσπονδιών, βέβαια, οι αποφάσεις φαίνονται να «ζυγίζουν» και άλλες παραμέτρους, όπως δείχνει και το παράδειγμα των διοικούντων του παγκόσμιου τένις. Η Διεθνής Ομοσπονδία, η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή και οι επαγγελματικές λίγκες ανδρών και γυναικών (ITF, Tennis Europe, ATP και WTA αντίστοιχα), καθώς επίσης οι διοικήσεις των τεσσάρων διεθνών τουρνουά Grand Slam, αποφάσισαν τον αποκλεισμό - μέχρι νεοτέρας - των Εθνικών ομάδων των δύο χωρών σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα. Επέτρεψαν όμως τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στα επαγγελματικά τουρνουά, υπό το καθεστώς «ουδετερότητας».

Τη συμμετοχή υπό καθεστώς «ουδετερότητας» για αθλητές και ομάδες από τις δύο χώρες επέλεξε για τις διοργανώσεις της και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Υγρού Στίβου (FINA), η οποία μάλιστα προς το παρόν δεν έχει ακυρώσει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας τον Δεκέμβρη του 2022.

Αντίθετα, στον πλήρη αποκλεισμό τόσο των αθλητών όσο και των ομάδων από τις δύο χώρες, μέχρι νεοτέρας, από τις διοργανώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της, προχώρησε η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης.

Σε κυρώσεις αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων προχώρησαν και οι διοικούντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ποδοσφαιρικών Συλλόγων (ECA).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ