Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Από παντού φωτίζει το συμπέρασμα: Η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα!

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση

Με αναφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη χτεσινή εκδήλωση (βλέπε αναλυτικά σελ. 5). υπογραμμίζοντας πως τούτη την ώρα «η απάντηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού είναι μόνο μία: Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν οι βάσεις!».

Αναφερόμενος στον «πόλεμο» της πανδημίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε μεταξύ άλλων πως αυτή μπορεί να περιοριστεί μόνο με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και σε όλους τους κρίσιμους χώρους υπερμετάδοσης, με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Τόνισε πως «στα δύο αυτά χρόνια που πέρασαν από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού, το οποίο λίγο μετά έδωσε τη θέση του στον πρώτο θάνατο, έχει συσσωρευτεί πλούσια πείρα, που από παντού με τραγικό τρόπο φωτίζει ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα!».

Πρόσθεσε πως εδώ βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα, γιατί δύο χρόνια μετά εξακολουθούμε να μετράμε τραγικές απώλειες λόγω Covid, γιατί τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι γεμάτα, γιατί χιλιάδες ασθενείς, θύματα μιας παράλληλης πανδημίας, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένοι από τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση. Μια απάντηση που ισχύει για όλες τις καπιταλιστικές χώρες, αφού σε όλες "είχε προηγηθεί η απαξίωση και η συρρίκνωση του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας, λόγω των δημοσιονομικών επιλογών, των κατευθύνσεων της ΕΕ και όχι μόνο».


«Παντού σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο μπαίνει στη ζυγαριά η υγεία του λαού και η οικονομία, τα κέρδη των λίγων», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε: «Και παντού παρά τις επιμέρους διαφορές στη διαχείριση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της εκδήλωσής της, η στρατηγική όλων των αστικών κρατών ήταν ενιαία και είχε ως κριτήριο τη διασφάλιση της σταθερότητας του καπιταλιστικού συστήματος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τη σκοπιά της στήριξης του κεφαλαίου».

Σε άλλη σημείο της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως ο απολογισμός της διετίας είναι «η παντελής χρεοκοπία ενός συστήματος Υγείας που μόνο στην ταμπέλα γράφει "δημόσιο". Είναι η χρεοκοπία μιας διαχρονικής πολιτικής, που έχει βάλει το δικαίωμα του λαού στην υγεία, στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους, με τη ζυγαριά χρόνια τώρα να γέρνει επικίνδυνα προς τη μεριά του κέρδους».

Αλλά ταυτόχρονα «και το ξεγύμνωμα όλων όσοι, από τη ΝΔ έως τον ΣΥΡΙΖΑ και τους γύρω - γύρω, φλυαρούσαν τόσα χρόνια περί της δήθεν αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Πουθενά, πρόσθεσε παρακάτω, «καμία κυβέρνηση δεν έθιξε το άγιο δισκοπότηρο, τα κέρδη των επιχειρηματιών της Υγείας. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και σήμερα δεν στηρίζεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν παίρνονται μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους διασποράς (...) Αυτός είναι ο λόγος που δεν επιτάσσεται ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας...».

Υπεράνω όλων η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων


Αναφερόμενος εξάλλου στο πώς η πανδημία αξιοποιήθηκε για να περάσουν σωρηδόν αντιλαϊκά μέτρα, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «δεν ήταν, όμως, μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας που την έβγαλαν καθαρή μέσα στην πανδημία, ήταν συνολικά οι όμιλοι», συμπλήρωσε ο Δ. Κουτσούμπας, καθώς «στις μεγάλες φαρδιές τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου κατέληξαν επιδοτήσεις, ζεστό χρήμα από τη φοροληστεία του ελληνικού λαού, τα κέρδη από τις εκπτώσεις φόρων, τη δωρεάν εργασία των εργαζομένων, τη νομιμοποίηση των χιλιάδων απολύσεων, την εντατικοποίηση της εργασίας. Ακόμα και η απουσία μέτρων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς που αποδεδειγμένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, αυτόν τον στόχο είχε: Να μην πλήξει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Με πυξίδα την προστασία των καπιταλιστικών κερδών, δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα των συνεπειών της πανδημίας, πέρασε τόσα αντεργατικά μέτρα, όσα δεν πρόλαβαν να περάσουν οι κυβερνήσεις στα χρόνια των μνημονίων».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας ως τον μόνο της εχθρό το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία, «ενίσχυσε το νομικό οπλοστάσιο του αυταρχισμού και της καταστολής με τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, το έκτρωμα του Χατζηδάκη για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Οποιος προσπάθησε να βάλει φίμωτρο στη λαϊκή διεκδίκηση, να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, έφαγε τα μούτρα του. Το ίδιο θα συμβεί και με την κυβέρνηση της ΝΔ και τους υπουργούς της».

Το ΚΚΕ έσπασε το σιωπητήριο, έδωσε ελπίδα και προοπτική


Αναφερόμενος στη δράση του Κόμματος αυτήν τη διετία, ο ΓΓ της ΚΕ υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψε σθεναρά τη λογική που ενοχοποιούσε τον λαό και συγκάλυπτε τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες, έσπασε το σιωπητήριο, στήριξε τους αγώνες των υγειονομικών, όλων των εργαζομένων, για την υπεράσπιση της ζωής και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική καταστολή και στην προσπάθεια ενοχοποίησης των λαϊκών κινητοποιήσεων για τη διασπορά του ιού.

Κάνοντας ειδική αναφορά σε κινητοποιήσεις υγειονομικών ή της Πρωτομαγιάς και για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να σκεφτούν τι θα είχε συμβεί «αν όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε αυτή η στάση του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων και αγωνιστικών μαζικών φορέων, κι επικρατούσε η λογική που εκφραζόταν από τα κυβερνητικά στελέχη, ή ακόμα και από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Τόνισε ακόμα: «Το ΚΚΕ από την αρχή της πανδημίας έθεσε ξεκάθαρα την ανάγκη της επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας (...) χωρίς αποζημιώσεις και επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών ταμείων και του κρατικού προϋπολογισμού. Διεκδίκησε την πρόσβαση του λαού σε όλες τις ασφαλείς θεραπείες και στα εμβόλια. Απαίτησε τη στελέχωση και ανάπτυξη των ΜΕΘ, των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό και μέσα (...) Το ΚΚΕ, με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, επέμεινε πως οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας δεν πρέπει να κουκουλώσουν τις συνολικές ανάγκες του λαού σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας σε όλα τα επίπεδα. Πρωτοστάτησε, είχε και έχει σταθερό μέτωπο τόσο απέναντι στον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό που πετάει στα σκουπίδια τη συσσωρευμένη επιστημονική γνώση, όσο και απέναντι στη συστημική αντίληψη που παρουσιάζει την επιστήμη ως ουδέτερη, αποσπασμένη από τις σχέσεις παραγωγής».

Η πανδημία φανέρωσε το σάπισμα ενός συστήματος που δεν διορθώνεται

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως η πανδημία «φανερώνει τον παρασιτισμό και το σάπισμα του συστήματος που ζούμε. Ενα σύστημα που δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται».

Στον αντίποδα το ΚΚΕ με τις θέσεις του για την προστασία της υγείας του λαού, «θέτει στο επίκεντρο του προβληματισμού τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Υγεία θα γίνει καθολικό κοινωνικό δικαίωμα, που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν, χωρίς διακρίσεις και θα πάψει να αποτελεί ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα όχι το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία. Με δωρεάν υπηρεσίες καθολικές, κατοχυρωμένες, που θα διασφαλίζει το εργατικό κράτος, με πλήρη αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, στην επιστήμη και στην τεχνολογία», και αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση του ΚΚΕ, για να τονίσει κλείνοντας:

«Η πάλη για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας της εργασίας προς όφελος του λαού απαιτεί: Ισχυρό ΚΚΕ και δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα απέναντι στον πιο επικίνδυνο "ιό", τον καπιταλισμό.

Σας καλούμε όλους και όλες σε αυτή τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στο κίνημα, παντού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με την πρέσβειρα της Κούβας(2021-03-25 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας!(2021-03-02 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο εμβολιασμός, τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού(2020-12-31 00:00:00.0)
Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει(2020-09-01 00:00:00.0)
Τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας στις 10 Μάη(2020-05-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2020-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ