Πέμπτη 3 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ» ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Βάλτε γρήγορα Πρίστινα και Σαράγεβο στο ΝΑΤΟ», λέει η Κοσοβάρα Πρόεδρος

Ενώ συνεχίζονται και απευθείας επαφές Σερβοβόσνιων - Μόσχας

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία φέρνουν στο προσκήνιο και επιταχύνουν διεργασίες και στα Βαλκάνια (φωτ. αρχείου από σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων)

Copyright 2021 The Associated

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία φέρνουν στο προσκήνιο και επιταχύνουν διεργασίες και στα Βαλκάνια (φωτ. αρχείου από σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων)
Να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης του προτεκτοράτου του Κοσόβου, όπως και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε) στο ΝΑΤΟ, κάλεσε τη λυκοσυμμαχία η Κοσοβάρα Πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι. Το ΝΑΤΟ, ανέφερε, οφείλει να αναγνωρίσει ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί στα Βαλκάνια και άλλες περιοχές της Ευρώπης, άρα και ότι η ένταξη Πρίστινας και Σαράγεβου στη Συμμαχία είναι κρίσιμη για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης.

Οπως μετέδωσαν αναλυτικά μια σειρά από βαλκανικά ΜΜΕ, η Οσμάνι επισήμανε ακόμα ότι η Πρίστινα συμπαρατάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τη «γραμμή» του ΝΑΤΟ, ενώ η Σερβία ακόμα μια φορά έδειξε καθαρά, όπως είπε, ότι στηρίζει τη ρωσική πλευρά, η οποία αξιοποιεί το Βελιγράδι για να επιτύχει τους στόχους της στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, δεν παρέλειψε να επικρίνει τη σερβική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντικ, για να καταστρέψει την ενότητα της Β-Ε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Ντόντικ

Στο μεταξύ, ο Ντόντικ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, με βασικό θέμα την πορεία υλοποίησης συμφωνιών που συζήτησε ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων στην επίσκεψή του στη Μόσχα τον Δεκέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Ντόντικ έχει ζητήσει η στάση της Β-Ε να είναι η «ουδετερότητα», σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέλη του τριμελούς προεδρείου της Β-Ε (από τους μουσουλμάνους Βόσνιους και τους Κροατοβόσνιους) που τάσσονται υπέρ της καταδίκης της ρωσικής εισβολής.

Ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στο Σαράγεβο ανέφερε ότι στη συνομιλία Ντόντικ - Λαβρόφ τονίστηκε «η κοινή δέσμευση για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας του Ντέιτον για τη Β-Ε, για αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσπαθειών να αλλάξουν οι αρχές που περιλαμβάνει αυτή και να εγκριθούν (οι αλλαγές) από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να "ταιριάξουν" σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και να καταστραφεί ο λαός της "Σερβικής Δημοκρατίας" (σ.σ. της μίας από τις δύο οντότητες της Β-Ε)».

Οπως μετέδωσε και το EURACTIV, ο Ντόντικ είπε ότι το Σαράγεβο δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Βουλγαρία: «Το ΝΑΤΟ δεν είναι βρώμικη λέξη»

Στο μεταξύ, στη Βουλγαρία, ο νέος υπουργός Αμυνας, Ντράγκομιρ Ζάκοφ, που αντικατέστησε τον Γιάνεφ (ο οποίος αρνιόταν να χαρακτηρίσει πόλεμο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), στις πρώτες του δηλώσεις αφού ανέλαβε καθήκοντα έσπευσε να υποστηρίξει ότι «η λέξη "ΝΑΤΟ" δεν είναι βρώμικη».

Μεταξύ άλλων έσπευσε να υπεραμυνθεί των επιχειρησιακών σχεδίων που κατέστρωσε το ΝΑΤΟ προς απάντηση στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι «η Μαύρη Θάλασσα διασφαλίστηκε, όπως και η Βουλγαρία». Και κατέληξε: «Ας είμαστε καθαροί. Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αν κριθεί απαραίτητο να έρθουν στη χώρα ΝΑΤΟικές δυνάμεις αυτό θα γίνει, σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία».

Η σχετική συζήτηση στη Βουλή διήρκεσε πάνω από 3 ώρες και ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, καθώς αναμενόταν να επιστρέψει ο Ζάκοφ από τις Βρυξέλλες, όπου μέχρι προχτές υπηρετούσε ως μόνιμος εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

Σημειωτέον, το σοσιαλδημοκρατικό BSP είχε σχολιάσει πριν από την αποπομπή του Γιάνεφ ότι είναι «ακατάλληλη» η συγκυρία για την απομάκρυνσή του, ενώ είχε αρνηθεί να υπερψηφίσει στη Βουλή ψήφισμα των άλλων εταίρων της κυβέρνησης συνασπισμού για καταδίκη της απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Σε χωριστή του ανακοίνωση το BSP εξέφραζε την προσδοκία «όλες οι χώρες να απέχουν από τη στρατιωτική κλιμάκωση».

  • Στο μεταξύ, εν μέσω της όξυνσης της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, η Βουλγαρία ανακοίνωσε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών για κατασκοπεία και τους έδωσε διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα. «Δύο Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα, αφότου λάβαμε επιστολή από τον γενικό εισαγγελέα», δήλωσε η Γκέντσοφσκα. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ένας από τους διπλωμάτες έχει λάβει από το 2016 απόρρητες πληροφορίες από αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας της Βουλγαρίας, στον οποίο απαγγέλθηκε κατηγορία χτες. Οι δικαστές δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία για τον δεύτερο Ρώσο πολίτη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ