Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς

Εντολή για απολύσεις δίνει η κυβέρνηση

Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι, με κορυφαίο σταθμό την απεργία και τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη

Από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρυμνα
Από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρυμνα
Για την εντολή της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες μαζικών απολύσεων εντός των επόμενων ημερών ενημέρωσε ο ειδικός εκκαθαριστής τα Σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν χτες, επαναλαμβάνοντας παράλληλα το εκβιαστικό τελεσίγραφο που είχαν καταθέσει οι τρεις υπουργοί στις αρχές του μήνα.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός εκκαθαριστής έκανε γνωστό στα Σωματεία ότι έχει εντολή από την κυβέρνηση να επιδώσει τις επόμενες μέρες την πρόσκληση διαβούλευσης των μαζικών απολύσεων, ενώ επανέλαβε τα εκβιαστικά τελεσίγραφα και τα «πακέτα» ανεργίας, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων.

Επιδιώκοντας να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει την τελική της επίθεση στους εργαζόμενους, απολύοντας και ξεσπιτώνοντάς τους, ενώ ταυτόχρονα μέσω των μηχανισμών της επιδιώκει τη διάσπασή τους και τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Στον αντίποδα, με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα απαντούν οι εργαζόμενοι, που ετοιμάζονται για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη Λιβαδειά σήμερα Παρασκευή στις 6 μ.μ., για τη συγκέντρωση - συναυλία την Κυριακή 20 Φλεβάρη στα Ψαχνά αλλά και για το μεγάλο συλλαλητήριο Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων στην Αθήνα το Σάββατο 26 Φλεβάρη, όπου θα συμμετάσχουν με απόφαση για απεργία, πλημμυρίζοντας την Αθήνα μαζί με τις οικογένειες και κατοίκους της περιοχής.

Δεν γονατίζουμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης!

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τον ειδικό εκκαθαριστή, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο έγκλημα και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης.

Ενημερώνοντας για τη συνάντηση με τον εκκαθαριστή, ο Π. Πολίτης αναφέρει πως επιβεβαιώθηκε ότι «η κυβέρνηση έχει κηρύξει έναν άτιμο πόλεμο στη ΛΑΡΚΟ και στους εργαζομένους της». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου για τον εκκαθαριστή:

«Μας ανακοίνωσε ότι έχει πάρει εντολή από την κυβέρνηση για να μας στείλει τις επόμενες μέρες την πρόσκληση διαβούλευσης των απολύσεων όλων των εργαζομένων.

Θέλει να μας απολύσει όλους πριν αναλάβει ο επενδυτής.

Ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης θα είναι ο 4093/2012, αλλά με αποδοχές εκκαθάρισης, δηλαδή για 12 και όχι 14 μισθούς. Ουσιαστικά θέλουν να πετσοκόψουν τις ήδη πετσοκομμένες αποζημιώσεις.

Τους 55 και άνω τους πετάει στα προγράμματα πείνας, της κοινωφελούς εργασίας, απομακρύνοντάς τους οριστικά από τη ΛΑΡΚΟ. Αυτό σημαίνει καταρχάς ότι θα κληθούν να ζήσουν με ψίχουλα μέχρι να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και δεύτερον ότι θα μειωθεί δραματικά η σύνταξή τους όταν βγουν. Ταυτόχρονα, με τη βίαιη και οριζόντια απομάκρυνση όλων αυτών των εργαζομένων χάνεται εμπειρία και τεχνογνωσία 30 και 40 χρόνων, χωρίς να μπορεί να αντικατασταθεί. Μένουν κομβικές θέσεις κενές, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Δηλαδή θα υπάρξει αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας για αντικειμενικούς λόγους. Στο ερώτημα πώς θα το αντιμετωπίσουν αυτό είπε "θα δούμε", επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν προβλέψει πώς θα διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας.

Για τους 55 και κάτω είπε ότι αφού απολυθούν, θα απορροφηθούν για ορισμένο χρονικό διάστημα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και, αν και εφόσον υπάρξει επενδυτής και αν και εφόσον το επιθυμεί, θα κρατήσει ενδεχομένως έναν αριθμό και οι υπόλοιποι θα μπουν σε προγράμματα ανεργίας.

Αφησαν να εννοηθεί, χωρίς μάλιστα καμία επιχειρηματολογία, ότι αν δεν τα πάρουμε τώρα θα την πτωχεύσουν και θα τα χάσουμε. Απ' ό,τι φαίνεται, αυτό θα είναι και η νέα "καραμέλα" από την πλευρά των μηχανισμών της κυβέρνησης.

Μην τολμήσουν. Η κυβέρνηση εκβιάζει και νομίζει ότι όλοι θα γονατίσουμε μπροστά της. Οδηγούν τη ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο και τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και στην ανεργία. Φαίνεται δεν έχουν αφουγκραστεί καλά το μήνυμα των τελευταίων κινητοποιήσεων. Οπως τους είπαμε και στην τηλεδιάσκεψη, τους λέμε και τώρα: "Μολών λαβέ", και όσο κι αν ψάξουν "Εφιάλτες" δεν θα βρουν.

Εμείς θα παραμείνουμε στις εργασίες μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χώμα ατσάλι!

Εμείς θα παραμείνουμε στις εργασίες μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χώμα ατσάλι. Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της εργασίας μας σε αυτή, να μας καταβάλουν στο 100% και το τελευταίο ευρώ από τον μόχθο μας.

Οι φόβοι μας και το δίκαιο του αγώνα μας επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά. Είμαστε σε πόλεμο! Στον γενικό ξεσηκωμό που αναπτύχθηκε, προετοιμάζουν τη διάσπαση των εργαζομένων, αλλά και το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης.

Μόνος δρόμος ο δρόμος του αγώνα! Ολοι στο συλλαλητήριο στη Λιβαδειά την Παρασκευή 18/2 στις 6 μ.μ. Ολοι στη συγκέντρωση - συναυλία στα Ψαχνά την Κυριακή 20/2 στις 11 π.μ.

Σταθμός είναι η απεργία, η κάθοδος στην Αθήνα και η συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα το Σάββατο 26/2.

Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε Διοικητικά Συμβούλια, θα κρίνουμε το πώς θα κλιμακώσουμε, θα σας ενημερώσουμε πιο αναλυτικά και διεξοδικά.

Προχωράμε αγωνιστικά και αποφασιστικά. Εχουμε το δίκιο και τον λαό όλης της χώρας με το μέρος μας. Θα νικήσουμε!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ